Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Konkursu sāks no sākuma

Protams, ka nedomājām! Izsaucas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) šefs Armands Ploriņš, jautāts - vai sākumā maz bija doma, ka dienesta informācijas sistēmu iepirkums varētu vilkties ilgāk nekā gadu un beigās tas tāpat būs jāpārtrauc. Konkursa nosacījumus jau pērnā gada beigās apstrīdēja dalībnieki - personu apvienība SIA Unistars un a/s Incomerc Holding, Iepirkumu uzraudzības birojs atklāja pārkāpumus, bet pēc tam vēl turpinājās strīdi par konkursa noteikumiem. Nu konkurss pārtraukts.

Tas gan nenozīmē, ka NMPD atteicies no informācijas sistēmu pirkšanas par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aptuveni pieciem miljoniem latu. Tas vēl cer iekļauties sākotnēji nospraustajā termiņā un informācijas sistēmas sagādāt 2012. gadā. Ne tikai strīdi par iepirkumu ir iemesls, kādēļ NMPD nolēmis uz brīdī apstāties, izrādās - trīs gadu laikā novecojušas arī pamatnostādnes, uz kurām balstās informācijas sistēmu koncepcija. Tās 2007.gadā izstrādāja Ernst & Young Baltic. A. Ploriņš saka - vienotā neatliekamās palīdzības dienesta izveidi izdevās pabeigt daudz ātrāk, nekā iepirkt sistēmas. Tiesa, pirms gada bija nosprausts mērķis dienestu pabeigt jūlijā.

Novecojuši pamati

Tagad NMPD uzdevis vadlīnijas aktualizēt un sagatavot piedāvājumu iepirkumiem. Uz jautājumu, vai Ernst & Young Baltic par darbu maksās atkārtoti, A. Ploriņš atbild noliedzoši: «Mums ir līgums par vērtēšanu, tas ir esošā līguma ietvaros.» Īsais izvērtējums būšot jaunnedēļ, bet detalizēts - mēneša laikā.

NMPD uzskata: informācijas sistēmas dotu virkni labumu - būtu vienota datorizēta sistēma visai Latvijai; saņemot izsaukuma zvanu, jebkurā vietā dispečeram kartē būs redzama izsaukuma vieta, būs arī iespēja izsaukumu nodot brigādei mašīnā, tai atrodoties ceļā, - izsaukuma kartes ar pacienta datiem un adresi operatīvi būs nosūtāmas brigādei uz mašīnu, mediķi datus par kritiski smagu pacientu veselības stāvokli varētu no mašīnas jau nosūtīt uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu.

Pirms trim gadiem, kad Ernst & Young Baltics izstrādāja informācijas sistēmu vadlīnjas, vienotais valsts neatliekamās palīdzības dienests bija tapšanas sākumā. Vadlīnijas izmaksāja 71 053 latus. Šogad jūlijā dienests pabeigts, ieviests arī numurs 113, tas nozīmē, ka visus izsaukuma zvanus pieņems Rīgā, ne reģionu centros, kā iepriekš plānots. Mainījušās arī tehnoloģijas, arī atklājies, ka nemaz nevajag izstrādāt jaunu zvanu pieņemšanas sistēmu, tikai jāiegādājas jaunāka versija.

Jautāts, kādēļ konkursu nerīkoja pēc dienesta pabeigšanas, kad redzama visa kopaina, A. Ploriņš saka: «Loģika bija tāda, ka no sākuma vajag izstrādāt, radīt visas datorsistēmas, un, kad tas viss gatavs, veidot dienestu, bet mēs nevaram stāvēt uz vietas, ja neiet uz priekšu iepirkumi.»

Iepērk datorus mašīnās

Jau tagad NMPD nolēmis, ka iepirkums būs sadalīts vairākos konkursos, proti, atsevišķi iepirktas datorsistēmas mašīnās, rācijas, programmatūra. Tad arī iespējamie strīdi visu iepirkumu nekavēs. Pirmais iepirkums, kas paredz datoru iegādi ap 200 ātrās palīdzības mašīnām, izsludināts pirms nedēļas.

Datorsistēmas mašīnās vajadzīgas, lai brīdī, kad izsaukuma zvans pienāk Rīgā, dispečeram nebūtu jāzvana ātrās palīdzības brigādei un jāskaidro, kurp jābrauc. «Tikai jāpiespiež poga, lai mašīnā uz monitora jau parādītos pacienta vārds, uzvārds, adrese, uz kuru jābrauc, karte, kurā iezīmēts galamērķis, un īsākais maršruts,» skaidro A. Ploriņš. Plānotā līgumsumma ir ap 800 000 latu, pagaidām neviens vēl nav pieteicies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?