Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lai nams būtu tīrs un miesa nebūtu smaga

Viņa ir jauna, skaista sieviete starp trīsdesmit un četrdesmit. Viņai nepatīk, ja kādam pasprūk viņu nosaukt par raganu, bet viņa ir gan! Redzīgā, redzošā, paredzošā, gaišredzīgā. Nekāds babulis, kā ierasts domāt. Katru gadu uz ziemas saulgriežiem viņas mājās ierodas asistenti ļaunuma aizlaišanai nebūtībā. Bluķa vilcēji. Gaismas kareivji.

Tīrs nams, viegla miesa

Viņa jau visu sagatavojusi bluķa sadedzināšanai. Pārējie ir mērķtiecīgi gatavojušies šim brīdim. Katram ir līdzi pagale, kurā iegravētas zīmes vai ierakstīts kaut kas ar zīmuli.

Viņa vada rituālu, kur iekšējā tumsa transformēsies ārējā gaismā. Bluķis ir tikai rituālam nepieciešamā materiālā daļa, līdzīgi kā svētbilde baznīcā, kuru uzlūkojot lūdzēji var identificēt un personificēt kāda svētā esamību. Oša, ozola, kļavas bluķis ir kā putekļusūcējs, kas savāc negatīvās domas, tumšos darbus un neizlabotās kļūdas.

«Ja pasauli varam uztvert kā kopumu, tad mēs katrs un ikviens esam atbildīgi, lai vairotu gaismu. Latviešos vēl joprojām ir ģenētiski iekodētais dabas kods, mēs esam saglabājuši saistību ar dabu, un ar to vajadzētu lepoties, nevis kaunēties,» man stāsta pareģone. «Domu spēks mums ir ļoti spēcīgs - un Latvija ir tā vieta uz zemes, kur domas materializējas tikpat ātri un mirklīgi kā garīgajos centros kaut vai Indijā.»

Savā starpā sanākušie neko daudz nerunā. Ievēro klusēšanas rituālu. Iepriekšējā vakarā atturējušies no smaga ēdiena. Reģe paņem kadiķa zaru un aizdedzina, apstaigā istabu. Viņa tā ir darījusi katru ceturtdienu kopš Mārtiņiem. Viņa ir sagatavojusies Saulgriežu mistērijai - lai viņas nams būtu tīrs un miesa nebūtu smaga.

Kopā kā taureņa spārni

Visi dodas laukā, silti saģērbušies. Rokās - skaisti, rakstaini adīti dūraiņi. Bluķim tiek piesietas līdzpaņemtās pagales. Ap lielo oškoka bluķi apsien striķi, garo galu kāds apņem ap vidu, un sanākušie dodas atbildīgajā ceļā. Kāds skandina zvaniņus, ritmu piedod vella bunga - garā koka zarā izveidots sitamais instruments. «Labos garus sasauc ar zvaniņiem un maigām skaņu vibrācijām, tumšos garus atbaida ar bungām vai gonga skaņām.»

Katra zīme bluķī nozīmē kādu emociju kopumu, kas traucējusi, kādu negatīvo domu, kas apsēdusi cilvēku, no kuras viņš vēlējies tikt vaļā. Vilkšana ir smags un vienlaikus atbildīgs darbs. Cits citu nomainot, bluķi velk ap māju, ap sētu. Visi brien, sniegs gurkst, tālumā aizplūst zvaniņu skaņas. Cits ar citu gājēji tumšajā pēcpusdienā ir saistīti kā pēc taureņa spārna efekta principa - cits citam palīdz tikt vaļā no bailēm no dzīves, nedrošības par sevi, nesavaldības pret tuviniekiem, darba zaudējuma. Ko nu katrs ierakstījis uz savas sadedzināmā pagales.

Labās domas veidotāji

Kad pie ugunskura tiek pievilkts bluķis, tas ir kā liela sniega pika, mazās pagales velkas nopakaļus. Bluķis deg čūkstēdams. Simboliskās ļaunuma zīmes bluķī sadeg, ja to baksta, pagroza, neatstāj gruzdēt.

«Domā, ko domā!» saka reģe. «Cilvēku domas materializējas, un rituāli ir veids, kā šo domu aizvadīt līdz Dievam, Kosmosam, Visumam - var saukt, kā grib. Tāda ir arī buršanās, pieburšanas definīcija - ar rituālu un domu spēku burvis suģestē uzklausītāju.»

Mainās rituālu forma, mainās domas un afirmācijas vārdi dažādos rituālos, bet saulgriežu rituālu saturs paliek nemainīgs. Rituāls ir cilvēka kā dabas daļas sasaiste, augšup ceļošās, labās domas egregora veidotājs. Mūsdienās nekas nav mainījies - tev būs melnu muti smagu bluķi vilkt, lai pēc tam gaišais gars gavilētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?