Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Latvijas reprezentācijai zemē nomestā izdevība

Vai varat iztēloties situāciju, ka Latvijas futbola valstsvienība būtu kvalificējusies pasaules finālturnīram, taču nevar turp doties, jo tam vienkārši nav naudas? Vai ka finansējuma trūkums liegtu Latvijas hokejistiem, ar kuriem tā lepojamies, piedalīties olimpiskajās spēlēs?! Diemžēl tieši šāda iemesla dēļ mājās Latvijā, ko ar lepnumu saucam par dziedošo koru zemi, palicis lieliskais Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris, kam 15. maijā Varnā Bulgārijā bija jāpiedalās prestižajā Eiropas Grand prix konkursa finālā - cīņā par pasaulē labākā amatierkora statusu.

Tiesības piedalīties koru «milžu cīņā» diriģentes Airas Birziņas vadītais Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris izcīnīja 2009. gada rudenī, gūstot uzvaru 41. starptautiskajā kora mūzikas konkursā Tolosā Spānijā. Meiteņu koris no Latvijas tur ieguva gan 1. vietu bērnu koru grupā, gan balvu par labāko basku dziesmas atskaņojumu, gan publikas simpātiju balvu, savukārt galveno balvu (Grand prix) tas izcīnīja sīvā konkurencē ar pieaugušo koriem no Itālijas, Ķīnas, Slovēnijas, Norvēģijas, Francijas, Ungārijas, Vācijas, Austrālijas, Čehijas, Moldāvijas un citām valstīm.

Pasaulē ir daudz konkursu, taču Eiropas Grand prix ir īpašs, jo divu gadu ciklā noskaidro pasaules labāko amatierkori. Vispirms notiek starptautiskie konkursi Areco vai Gorīcijā Itālijā, Debrecenā Ungārijā, Tūrā Francijā, Tolosā Spānijā, Varnā Bulgārijā un Mariborā Slovēnijā, un tikai šo konkursu absolūtos uzvarētājus (Grand prix ieguvējus) - tikai sešus vislabākos korus! - izvirza fināla sacensībai nākamajā gadā. Visā Eiropas koru Grand prix konkursu vēsturē kopš 1988. gada līdz lielajam finālam tikuši tikai daži Latvijas kori: Ave Sol, Dzintars, Jāz. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas koris, Jāz. Mediņa mūzikas vidusskolas jauktais koris, Balsis un Kamēr..., kam vienīgajam izdevās arī tikt pie Grand prix.

Pērnruden godpilnajam finālistu sarakstam piebiedrojās Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris. Aira Birziņa ar meitenēm jau kopš janvāra intensīvi gatavoja programmu. Krustu visam pārvilka skarbā dzīves realitāte - nekur neizdevās rast finansiālu atbalstu braucienam. Cerība rukusi līdz ar katru nākamo atteikumu. Nevar pārmest ne privātuzņēmumiem, ne skolai, ne vecākiem, kuru vairums no ģimenes budžeta nespēja atļauties 350 eiro (ceļa un uzturēšanās izdevumu minimums vienai dziedātājai). Tālāk jāatduras pret dzelžaino loģiku: pašvaldība atbalsta tikai notikumus Rīgas pilsētā, savukārt Valsts Kultūrkapitāla fonds neparedz atbalstu amatiermākslai. Izrādās - korim, kas varētu reprezentēt Latviju pasaules koru visaugstākajā līgā, pat nav īsti, kur vērsties. Ļoti trūkst mērķprogrammas vai fonda, kas īstenotu valstisko attieksmi šādos gadījumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?