Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Latviskās partijas gatavos kopīgu piedāvājumu Rīgai

Vienotība tuvākajā laikā varētu uzrunāt latviskās partijas, lai aicinātu kopā sākt gatavot saturisku piedāvājumu nākamā gada vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Rīgā. Par vairāku politisko spēku iespējamo startēšanu kopā ar vienotu sarakstu kā alternatīvu Saskaņas centram (SC) pagaidām vēl esot pāragri runāt, Dienai atzina Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars. Aicinājumam pirmā varētu atsaukties Nacionālā apvienība _Visu Latvijai!-_TB/LNNK, kas šādu varbūtību jau apsvēra pagājušās nedēļas nogalē apvienības konferencē.

Vienotības pārstāvis uzsvēra, ka partijām kopā jāstrādā pie piedāvājuma, lai rīdzinieki redzētu, ka tagad Rīgā pie varas esošajam SC ir nopietna alternatīva. Vienotība plāno uzrunāt abas koalīcijas partijas - VL-TB/LNNK un Zatlera Reformu partiju -, kā arī Latvijas Zemnieku savienību un Latvijas Zaļo partiju (LZP), lai gan to nodomi, paziņojot par startēšanu atsevišķi, neizmantojot pašvaldību vēlēšanās Zaļo un Zemnieku savienības karogu, pašlaik esot neskaidrāki, atzina A. Kampars.

Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks Dienai apstiprināja, ka LZP plāni nemainās - tā jau kongresā paziņoja, ka Rīgas domes vēlēšanās kandidēs ar savu sarakstu un, ļoti iespējams, mēra kandidāts būs Saeimas deputāts Raimonds Vējonis. Te jāatgādina, ka arī 2009. gadā vairākas partijas pieteica sevi līderu vadībā, kuri iepriekš strādāja Saeimā vai pat Eiropas Parlamentā, bet pēc gada viņi domi pameta, lai kandidētu uz Saeimu, - spilgtākie piemēri ir Ainārs Šlesers (LPP/LC) un Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība), no kuriem ne viens, ne otrs vairs nav pie varas.

V. Silenieks atzina, ka piedāvājums latviskajiem spēkiem tuvināties pirms pašvaldību vēlēšanām no polittehnoloģijas viedokļa varētu būt saprotams, zinot, cik daudzas partijas iepriekš neiekļuva Rīgas domē. 2009. gada jūnijā piecu procentu barjeru Rīgā pārvarēja tikai četri politiskie spēki. Saskaņas centrs ieguva 26 mandātus, Pilsoniskā savienība - 14, LPP/LC - 12, Jaunais laiks - 8. Aiz svītras palika Sabiedrība citai politikai, kuru atbalstīja 3,83%, Tēvzemei un brīvībai/LNNK - 3,3%, Zaļo un Zemnieku savienība - 1,98%, Tautas partija - 1,96%, Visu Latvijai! - 1,87%, LSDSP - 1,24%. Tomēr nebūtu labi sadalīt sabiedrību latviešos un krievos, uzskata V. Silenieks. Latvijas Zemnieku savienības valde nākamnedēļ izvērtēs vairākas iespējas - iet ar savu komandu, pieņemt piedāvājumu veidot kopīgu sarakstu ar esošajām varas partijām vai arī - ar kādu jaunu politisko spēku, kurš vēl sevi nav pieteicis, - teica LZS priekšsēdis Augusts Brigmanis, neatklājot, kas varētu būt vēl nezināmie partneri.

«Tas ir diskusiju jautājums,» uzskata ZRP priekšsēdis Valdis Zatlers, atgādinot, ka Rīgas domes vēlēšanas ir mēra kandidātu cīņa. Tāpēc jāsaprot, vai iespējams atrast spēcīgu saraksta līderi, ap kuru visi var vienoties. V. Zatlers piekrīt, ka ir jāpārtrauc kārtība, ka pašvaldība «tiek izmantota kā iedzīvošanās avots un naudas tērēšanai īstermiņa mērķiem», tā vietā sagatavojot piedāvājumu Rīgas attīstībai ilgtermiņā. Visu Latvijai!-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājam Raivim Dzintaram personīgi ideja par latvisko partiju tuvināšanos Rīgā šķiet simpātiska, bet partijā vēl notiekot diskusijas arī par iespēju kandidēt ar atsevišķu sarakstu. Nacionālajā apvienībā ir cilvēki, kas domā, ka mēra kandidāts varētu būt Jānis Birks, kurš jau ir vadījis Rīgas domi. Jūras medicīnas centra valdes priekšsēdis J. Birks Dienai atklāja, ka, visticamāk, uz šo posteni vairs nepretendēs. Neviena cita partija vēl nevarēja nosaukt varbūtējos kandidātus domes priekšsēža amatam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?