Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Lavrovs saņem el Asada solījumus

Sīrijas autoritārais prezidents Bašārs el Asads esot gatavs dialogam ar opozīciju, lai pārtrauktu ilgstošo vardarbību valstī, kurā plaši pret režīmu vērsti protesti turpinās jau 11 mēnešus, otrdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kurš bija ieradies Damaskā. Apciemojums notika laikā, kad Sīrijas trešajā lielākajā pilsētā Homsā apšaudēs tiek nogalināti simtiem civiliedzīvotāju.

Rietumvalstis, kuras saniknoja Krievijas lēmums neatbalstīt ANO sankcijas pret Sīriju, solījušas pastiprināt sankcijas pret Damasku.

Rīkošot referendumu

Kopā ar S. Lavrovu Damaskā ieradās Krievijas Ārējā izlūkdienesta vadītājs Mihails Fradkovs. Krievijas Ārlietu ministrija paskaidroja, ka augstās amatpersonas Sīrijā ieradušās, jo Maskava vēloties panākt «pēc iespējas drīzāku situācijas stabilizēšanos Sīrijā, balstoties uz demokrātiskām reformām, kuru laiks ir pienācis».

Sīrijas valsts televīzija otrdien demonstrēja kadrus, kuros redzami simtiem smaidošu cilvēku, kas uz Damaskas lielākā ceļa sagaida S. Lavrovu. Sagaidītāji vicināja Sīrijas un Krievijas karogus, virs viņu galvām arī pacēlās divi lieli karogi, kas bija veidoti no simtiem sarkanu, baltu un zilu balonu.

S. Lavrovs tikšanās laikā ar B. el Asadu esot paziņojis, ka «Krievijas interesēs ir, lai arābi dzīvo mierā un vienprātībā», ziņo aģentūra ITAR-TASS. «Katras valsts vadītājam ir jāapzinās sava daļa atbildības. Jūs savu apzināties,» vēršoties pie B. el Asada, sacījis S. Lavrovs.

Savukārt B. el Asads esot apliecinājis, ka darīšot visu, lai apturētu ilgstošo vardarbību valstī, un esot gatavs runāt ar visiem Sīrijā esošajiem politiskajiem spēkiem.

Pēc tikšanās S. Lavrovs paziņoja, ka B. el Asadam ir nodevis Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva vēsti, kuras saturu gan viņš neatklāja. Ministrs arī apgalvoja, ka Sīrijas vadība esot ieinteresēta, lai valstī darbu turpina Arābu līgas novērotāji, kuru skaits pat esot jāpalielina. B. el Asads arī drīzumā izsludināšot referendumu par jaunu Sīrijas konstitūciju.

Pagājušajā piektdienā Krievija un Ķīna bija vienīgās no 15 ANO Drošības padomes loceklēm, kuras balsoja pret Arābu līgas izstrādāto un Eiropas valstu atbalstīto rezolūcijas projektu, kas pieprasīja B. el Asada atkāpšanos, lai sekmētu reformas.

Turcija labos ANO fiasko

Laikā, kad Damaskā atradās S. Lavrovs, B. el Asada militārie spēki ar smago artilēriju apšaudīja valsts trešo lielāko pilsētu Homsu, kas ir opozīcijas galvenais centrs. Cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka pirmdien Homsā nogalināti 95 civiliedzīvotāji. Naktī uz sestdienu Sīrijas armijas ofensīvas rezultātā tika nogalināti vairāk nekā 200 cilvēku. Sīrijas varasiestādes apgalvo, ka Homsā notiekot cīņa pret «teroristiem», kuru mērķis esot sadalīt un kaitēt valstij.

Opozīcijas izveidotās Nacionālās padomes locekle Ketrīna el Tali domā, ka militārais uzbrukums Homsai notiek, lai režīms nodemonstrētu Maskavai, ka B. el Asads kontrolē situāciju valstī. «Viņam nav izdevies iegūt kontroli pār Homsu kopš sacelšanās sākuma, bet tagad, kad viņš redz, ka nepastāv reālu draudu no starptautiskās sabiedrības, viņš vēlas piebeigt pilsētu,» sacīja K. el Tali.

Sadusmotas par Krievijas veto ANO rezolūcijai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis strādājot pie jaunām sankcijām pret Sīriju. Sankcijas paredzot iesaldēt Sīrijas centrālās bankas aktīvus un aizliegt darījumus ar to. Pasākumi arī paredzot aizliegt fosfātu, dimantu, zelta un citu vērtīgu izrakteņu importu un eksportu, aģentūrai Reuters likuši noprast vairāki ES diplomāti.

ES dalībvalstis arī apspriežot iespēju aizliegt komerclidojumus uz un no Sīrijas, tomēr pastāvot maza varbūtība, ka tas tiks pieņemts.

Tikmēr Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans paziņojis, ka Ankara gatavos jaunu plānu Sīrijas situācijas risināšanai, un sacīja, ka ANO rezolūcijas nepieņemšana ir «civilizētās pasaules fiasko».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?