Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Lielvalstu attiecības apsp riež Rīgā

Baltijas valstīm nav pamata domāt, ka ilggadējā sabiedrotā ASV būtu atstājusi šo reģionu novārtā, savukārt Krievija labprātāk atzīst ASV nekā Ķīnas dominējošo lomu pasaulē, šādas atziņas izriet no nedēļas nogalē notikušās «Rīgas konferences 2010», kuras dalībnieki apsprieda dažādus starptautiskās politikas un drošības jautājumus.

«Tā nav apzināta novēršanās no Baltijas valstīm, bet gan drīzāk savas politikas pārveidošana, lai tā attiektos vairāk uz globālām lietām, nevis uz reģionālām,» neatkarīgais pētnieks un konsultants Bobo Lo diskusijā sacīja un norādīja, ka Baraka Obamas administrācija nolēmusi veltīt vairāk uzmanības globālām problēmām. Līdz ar to labklājīgā Eiropa, arī tās austrumu daļa, palikusi novārtā.

Citas prioritātes

Šim viedoklim piekrita arī citi diskusijas dalībnieki, kuru vidū bija Krievijas Federācijas padomes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Mihails Margelovs, Eiropas Ārlietu padomes direktors Marks Leonards un žurnāla Pro et Contra loceklis Konstantīns fon Egerts, ziņo aģentūra LETA. K. fon Egerts vērsa uzmanību uz to, ka Eiropa patlaban ir drošākā situācijā nekā jebkad un arī demokrātijas procesi pieņemas spēkā, tādēļ eiropiešiem nemaz nav vajadzīga tik liela aizokeāna lielvalsts uzmanība.

Ikgadējā augsta līmeņa ārpolitikas un drošības politikas forumā tika diskutēts arī par Afganistānas misiju, ASV un Krievijas attiecībām, kā arī par Eiropas Savienības un kaimiņvalstu konfliktiem.

Viena no aktuālākajām sarunu tēmām bija bezvīzu ieviešana starp Krieviju un ES. Lai arī Maskava šo jautājumu uzskata par prioritāti, Latvijas bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš uzstāj, ka šādam lēmumam vēl nav pienācis laiks. «Pastāv daudzas neatrisinātas problēmas, ar kurām Krievijai būtu jātiek galā, piemēram, nelegālā imigrācija, pirms sarunas par vīzu režīma atcelšanu varētu tikt turpinātas,» M. Riekstiņu citē LETA.

Runājot par Kaļiņingradas reģionu, kurš atrodas ES teritorijas iekšienē, M. Riekstiņš pieļāva, ka īstenojama cita pieeja, sadarbojoties ar šo Krievijas daļu. «Drīz, tuvā nākotnē, Kaļiņingrada var kļūt eiropeiska,» uzsvēra bijušais ministrs.

Labāk ASV, ne Ķīna

Konferencē tika skarts arī jautājums par globālo dominanci. Dažādas aplēses rāda, ka tuvākā pusgadsimta laikā ASV varētu zaudēt pasaules ekonomiskā un politiskā līdera lomu. To pārņemšot strauji augošā Ķīna. Taču šis scenārijs īsti pa prātam nav ne Rietumu pasaulei, ne Krievijai.

«Nav jēgas runāt par krievu nepatiku pret ASV vai Krievijas un ASV sāncensību, jo, ja paskatās no otras puses, krieviem ASV šķiet kā pieņemamākā hegemonija no visām iespējamām, izņemot pašu Krieviju, protams,» uzskata pētnieks un konsultants B. Lo, pamatojot to ar faktu, ka ASV rada Krievijai pieņemamāko pasaules kārtību.

«Krievija negrib un arī nekad nav gribējusi pievienoties Rietumiem, gluži pretēji - Krievija vēlas pārveidot Rietumus sev par labu,» uzsvēra konsultants, piebilstot, ka Rietumi patiešām atsaucīgi reaģē uz Krievijas priekšlikumiem. Ķīnas gadījumā šāds scenārijs nav garantēts, turklāt abām valstīm ir kopīga robeža, kas var izraisīt interešu sadursmi.

Rīgas konference ik gadu pulcē pasaules līmeņa domātājus, akadēmiķus un augsta ranga politiķus, sekmējot plašu domu un viedokļu apmaiņu par šī brīža starptautiskajā dienaskārtībā svarīgākajiem drošības politikas un ārpolitikas jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?