Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Lietuvai pirmais zelts

Par sensāciju olimpiskajā peldbaseinā parūpējusies Lietuvas peldētāja Rūta Meilutīte. Uzrādījusi labākos rezultātus 100 metru brasa peldējumā 1. kārtā un pusfinālā, tikai 15 gadus vecā Meilutīte palika nepārspēta arī finālā. Lietuvas brīnumbērns Rūta Meilutīte jau no paša peldējuma sākuma uzņēmās vadību un uzvarēja ar laiku viena minūte un 5:47 sekundes. Finiša metros lietuvietei pietuvojās ASV peldētāja Rebeka Soni, taču palika otrajā vietā (1:05,55). Japāniete Satomi Suzuki bija trešā (1:06,46). Tā ir pirmā medaļa Lietuvai olimpiskajās spēlēs peldēšanā pēc neatkarības atgūšanas.

«Baseinā ienira mazpazīstama sportiste, bet iznira jau superzvaigzne -viena no galvenajām pretendentēm uz olimpisko zelta medaļu,» pirms 100 metru fināla peldējuma vēstīja ne tikai kaimiņvalsts, bet arī britu, amerikāņu un citu valstu mediji. Jāatzīst gan, ka Lietuvā jau pirms olimpiskajām spēlēm visu laiku jaunākā šīs valsts olimpiete klusībā tika ierindota starp medaļu pretendentēm, tomēr sportistes pārliecinošais starts licis pārsteigumā atplest muti pat vislielākajiem optimistiem.

Rūta 100 metru brasa peldējumā sasniedza labāko laiku priekšsacīkstēs, sasniedzot astoto visu laiku labāko rezultātu šajā distancē - 1:05,56 minūtes. Lieki teikt, ka Lietuvas rekords tika labots par vairāk nekā sekundi. Tam gan nebija lemts ilgs mūžš, jo jau nākamajā dienā pusfinālā viņa sasniedza jaunu Eiropas rekordu, distanci veicot vienā minūtē un 5,21 sekundē. Lai gan Lietuvā cerēja, ka peldētāja varētu pacīnīties pat par godalgu, sasniegtais rezultāts šokēja pat pašu sportisti. «Tiešām Eiropas rekords?» uzreiz pēc finiša, uzklausījusi, žurnālistu apsveikumus, Meilutīte palika bez vārdiem.

Uzauga pie vecmāmiņas

Topošās peldēšanas superzvaigznes bērnība bija grūta. Četru gadu vecumā Rūta zaudēja māti, kuru uz gājēju pārejas notrieca automašīna, bet tēvs, lai uzturētu ģimeni, pārsvarā strādāja ASV un Lielbritānijā. Meilutīti izaudzināja vecmāmiņa.

Peldētprasmi Rūta sāka slīpēt Kauņas peldbaseinos, kur sasniedza atzīstamus rezultātus, bet pirms gada, kad vecmāmiņa vairs nevarējusi tikt galā ar enerģisko meiteni, viņa pārcēlās pie tēva un brāļiem uz Lielbritānijas pilsētu Plimutu. Tur Meilutīte nokļuva pie pazīstamā peldēšanas trenera Džonatana Ruda, kura pārraudzībā piedzīvoja fenomenālu izaugsmi. Speciālisti viņas talantu pielīdzina ASV peldēšanas superzvaigznes Maikla Felpsa dotumiem. Fiziskās īpašības Rūta mantojusi no mātes un attīstījusi tās, augot kopā ar brāļiem, no kuriem centās neatpalikt arī, rāpjoties kokos. Ruds, sākot darbu ar Meilutīti, kardināli mainījis jaunās sportistes ēšanas paradumus un licis ieturēt stingru diētu, lai sasniegtu vislabākos rezultātus.

Pērn Rūta Eiropas jaunatnes olimpiādē izcīnīja pilnu medaļu komplektu, tajā skaitā zeltu 100 metru brasa distancē, kuru veica vienā minūtē un 7,96 sekundēs. Nu Rūta peld vairāk nekā divarpus sekundes ātrāk, bet pēdējos divos gados viņa savam rezultātam noņēmusi piecas sekundes, kas 100 metros ir ievērojams progress. «Pēdējos gados esmu smagi strādājusi, turklāt strauji turpinu augt. Arī tas droši vien stipri ietekmējis manu rezultātu. Protams, jo labāks ir rezultāts, jo grūtāk to uzlabot,» progresu Meilutīte Lietuvas kolēģiem skaidro ar savu fizisko attīstību.

Meilutītes elki ir gan peldēšanas zvaigznes Aiens Torps un Maikls Felpss, gan citu sporta veidu spīdekļi basketbolists Maikls Džordans, sprinteris Useins Bolts, futbolists Krištianu Ronaldu, kā arī aktieris Čaks Noriss.

Aizkavē prezidenti

Londonā Rūta centās norobežoties no domām par izredzēm uz zelta godalgu. Viņa sarunās ar medijiem norādīja, ka galvenās favorītes tomēr ir peldētājas, kurām šis gods bija vēl pirms Meilutītes superpeldējumiem pirmajās kārtās.

Lai redzētu finālsacensības, vizīti olimpiskajā Londonā par vienu dienu pagarinājusi arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Vērojot Meilutītes sasniegumus, der atcerēties, ka pērn par divkārtēju Latvijas čempioni kļuva 12 gadu vecā Krista Ceplīte, kura dzīvo Apvienotajos Arābu Emirātos, bet cerot pārstāvēt Latviju nākamajās vasaras olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ruta Meilutīte

Dzimusi: 1997. gada 19. martā Kauņā
Dzīvo: Plimutā (Lielbritānija)
Augums: 172 centimetri
Svars: 64 kilogrami
Treneris: Džonatans Ruds
Disciplīna: peldēšana (100 m brasā, 100 m brīvajā stilā, 50 m brīvajā stilā)
Sasniegumi: Eiropas 2011. gada jaunatnes olimpiādē 1. vieta 100 m brasā, 2. vieta 50 m brīvajā stilā, 3. vieta 100 m brīvajā stilā
Lietuvas rekords 50, 100, 200 metros brīvajā stilā, 50, 100 metros uz muguras, 50 metros kompleksajā peldējumā
Eiropas rekords 100 metros brasā

Peldēšana

Olimpiskās spēles, Londona
Dāmas. 100 m brass. 1. R. Meilutīte 1:05,47, 2. R. Soni (ASV) 1:05,55, 3. S. Suzuki (Japāna) 1:06,46.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?