Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ljosas vara un autobiogrāfija

Tagadējais Nobela prēmijas laureāts Mario Vargass Ljosa 1990. gadā kā Fredemo vai Demokrātiskās frontes pārstāvis zaudēja Peru prezidenta vēlēšanās. Harismātiskāks izrādījās nevienam tolaik nepazīstamais japāņu izcelsmes inženieris Alberto Fudzimori. Vēlāk Ljosa atzina, ka politikas un varas dēmoni bijuši visspēcīgākais izaicinājums viņa rakstnieka radei.

Tomēr jau 1962. gadā debijas romānā, kas man pazīstams ar anglisko nosaukumu Varoņa laiks (The Time of the Hero, Latvijā tas tulkots kā Pilsēta un suņi), Ljosu interesē varas dēmonu un cilvēka brīvās gribas attiecības. Ar Leonsio Prado Militārās akadēmijas studenta taisnības meklējumiem skarbajā skolas sistēmā sākas Mario Vargasa Ljosas ceļš uz daudz būtiskāku uzvaru.

Ljosas dzīvesstāsts ir acīmredzams pierādījums cilvēka spēju un radošās enerģijas teju bezrobežu spēkam un iespējām. Viņš gandrīz vienmēr bijis ceļā - lasījumos, žurnālista un pasniedzēja darbā no Parīzes līdz Maiami, no Limas līdz Berlīnei. Viņš dzīvojis savā dzimtenē Peru un bijis trimdinieks, kad sajutis, ka dzimtene kļūst par šauru, lai attīstītu savas rakstnieka spējas. Kopā ar antropologiem viņš devies džungļos, kur pētījis indiāņu meiteņu likteni, kad viņas tiek pārdotas prostitūcijai, lai uzrakstītu savu izcilo darbu Zaļā māja. Andos vācis stāstus par trockista Alehandro Majitas dzīvi, lai uzrakstītu romānu Alehandro Majitas reālā dzīve, kura gaitā lasītājs saprot, ka šo «reālo dzīvi» radījis romāna autors. (Ljosa kādā intervijā par to izsakās ļoti lakoniski: «Romāns nav vēstures grāmata...») Stāstu Pasaules gala karš viņš uzrakstīja, pirms tam veicis pamatīgu izpēti par reliģiskā fanātisma uzliesmojumiem XIX gadsimta Brazīlijā. Viņa paša rūgtā politiskā mācība prezidenta vēlēšanu laikā aprakstīta grāmatā Zivs ūdenī. Par vēl vienu Ljosas romāna varoni kļuva Dominikānas Republikas diktators Rafaels Truhiljo, par kuru autors izteicās šādi: «Truhiljo savā reālajā dzīvē radīja operu. Viņš bija tās direktors, bet Dominikānas ļaudis tās aktieri.»

Ljosas grāmatas, kurās viņš meklē izskaidrojumu varas un diktatoru spēlēm, viņa paša mešanās politiskajā cīņā ir spēcīgs pretmets daudzu intelektuāļu arogancei un vienaldzībai pret politiskās varas visatļautību. Atminoties savu cīņu par prezidentūru, Ljosa saka: «Kampaņas laikā es runāju vienīgi patiesību, es nemeloju, un tas laikam bija ļoti nepolitiski.» Starp citu, Ljosas politiskais pretinieks Alberto Fudzimori pēc smaga korupcijas skandāla 2000. gadā Peru bija spiests atgriezties savā etniskajā dzimtenē Japānā.

Tikpat drosmīgs Ljosa bijis attiecībā uz savas personiskās, intīmās pieredzes un pārdzīvojumu atainojumu prozā. Viņš ir pārliecināts, ka rakstnieka autobiogrāfija ir pati spēcīgākā viņa grāmatu viela. Tēva un dēla smagās attiecības vijas cauri vairākām viņa grāmatām, taču īpaši kulminē grāmatā Tante Jūlija un rakstnieks, kurā blakus šim konfliktam aprakstīta Ljosas pirmās laulības pieredze.

Vienu no savām jaunākajām grāmatām Mario Vargass Ljosa veltījis Florai Tristanai, sieviešu tiesību aizstāvei un Pola Gogēna vecmāmiņai. Stāstot par šo grāmatu, Ljosa izteicies: «Vīrieši vairs nelasa grāmatas. Ja literatūra uz šīs pasaules izdzīvos, tas būs, pateicoties sievietēm.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?