Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mana rāmā dzīve ābolu paradīzē

Reizēm nakts vidū ne no šā, ne no tā pēkšņi pamostos. Sirds klapējas kā traka, sasodīts, vai durvis ir aizslēgtas, kur ir mana pase? Un tad pēc minūtes sirdspuksti jau sitas normālā tempā, jo es saprotu - mieru, tikai mieru, es taču esmu šeit, drošā pasaules stūrī, kur cilvēki prot būt cilvēcīgāki, viņiem labāka, nesalauztāka dzīve, viņi var atļauties citu dzīvē nejaukties. Un padomijas mantojums - neuzticēties nevienam un vienmēr visu kontrolēt - neseko viņiem pa pēdām, tāpēc var atslābināties.

Šeit cilvēki nopietni domā par dabu. Veļu mazgā aukstā ūdenī, atkritumus šķiro četros maisos un drēbes bieži vien iegādājas lietoto apģērbu veikalos. Tas ir īpašs dzīvesveids, un šie ir tikai daži priekšnoteikumi tā īstenošanai. Piemēram, kādēļ gan neiegādāties jaunas drēbes, ja rocība to atļauj ar uzviju? Jo tā būtu nodevība pret nabaga mazgadīgajām sviedros un asarās izmirkušajām filipīniešu un ķīniešu šuvējām un vēl lietojamu resursu iznīcināšana. Visam ir jādod iespēja atjaunoties un izdzīvot pagarinātu mūžu, pat pavisam vienkāršam džemperim.

Daudziem šeit ir mazdārziņi. Ja nekas lielāks, tad vismaz sava dillīte, pētersīlis un baziliks un lepnums, ka tas viss paša rokām izaudzēts. Liels uzsvars tiek likts uz būšanu lokālam. Atbalstīt vietējos pasākumus. Iegādāties pārtiku no vietējo lauksaimnieku tirdziņiem un nekādā gadījumā neēst svešos ābolus, jo Annapolises ieleja ir ābolu paradīze. Lielveikaliem, saprotams, šajā jautājumā ir citi ieskati, un brīnišķīgie Jaunskotijas āboli cīnās par savu vietu blakus iebraucējiem - amerikāņu āboliem.

Lai visiem viss būtu labi, gandrīz katrā uzņēmumā vai publiskā iestādē pie ieejas durvīm atrodama izkārtne ar frāzi: «Smaržu brīva zona». Tad nu ardievu visi eiropeiskie ieradumi ar iziešanu tautās, uzliekot akcentu ar parfīmu. Mašīnas un māju durvis gandrīz neviens šeit neslēdz, vienkārši nav tāda paraduma. Tieši tāpat kā nav paraduma rakņāties pa svešu mantām. Bet, ja kaimiņi mazliet par skaļu klausās mūziku, tad minūti pēc 11 vakarā bez mazākiem sirdsapziņas pārmetumiem var uzgriezt vietējās policijas iecirkņa numuru, un šie viens divi būs klāt, lai civilizēti atgādinātu par publisko mieru.

Ko tur liegties, bieži vien man liekas, ka tolerance šeit sasniegusi tādus apmērus, ka tā jau ir apgrūtinoša un aizliedz cilvēkam būt brīvam pašam par sevi. Tu esi spiests domāt par citiem, lai gan tajā pašā laikā dzīvo izteikti individualizētā vidē. Šo kopību un saišu saitēm sieto izpratni par dzīvošanu sabiedriski vislabāk ilustrē reģionālās policijas iknedēļas pārskata ieraksts: «Piektdienas rītā policija saņēma zvanu no kādas sievietes, kas ziņoja par incidentu X lielveikalā. Tur, stāvot rindā pie kases, viņa pamanīja kādu pircēju ar dziļu, asiņojošu brūci kaklā. Nekavējoties policija un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ieradās izsaukuma vietā, lai konstatētu, ka pircēja vienkārši valkājusi sarkanu šalli.»

Ko vēl vairāk? Varu droši uzelpot. Nav šeit maniakālu rīkļurāvēju, un nozaudētos maciņus cilvēki parasti atrod tur, kur atstājuši. Naktīs mierīgi var gulēt pie atvērtiem logiem, pamostoties, iecirst zobus sarkanā Kortlanda ābolā un teikt sev: «Dzīve ir laba.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?