Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mobilizēs iet uz referendumu

Nožēla par Satversmes tiesas lēmumu neapturēt 18. februārī izsludināto referendumu par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, izskanēja vienīgi no _Visu Latvijai!-_TB/LNNK, pēc kuras iniciatīvas tika sagatavots prasības pieteikums tiesai. Daudz vairāk bija to, kuri Satversmes tiesas (ST) lēmumu uzskata par labāko iespējamo, jo tas ļaus izvairīties no saspīlējuma sabiedrībā, ko varētu izraisīt referenduma apturēšana.

Tajā pašā laikā ST otrā kolēģija, kuru vada Aija Branta, piektdien ierosināja lietu par tautas nobalsošanas un likumu ierosināšanas likuma atbilstību Satversmei.

Tas nozīmē, ka gaidāmais tiesas lēmums par referendumam nododamo jautājumu atbilstību Satversmes kodolam varētu ļaut «izvairīties no turpmākiem uzbrukumiem mūsu valstiskumam un identitātei, no nākamajām parakstu vākšanām un referendumiem par valsts pamatu graušanu», kā teikts Vienotības paziņojumā. Drīz pēc ST lēmuma ar paziņojumiem nāca klajā Saeimas frakcijas un augstākās amatpersonas. Vēstījumos dominēja aicinājums doties uz referendumu un balsot pret krievu valodu kā otro valsts valodu.

To, cik tas ir svarīgi, sestdien intervijā TV3 ziņu raidījumā uzsvēra arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga: «Tam varētu būt ļoti nopietnas politiskas sekas, ja pēc šī referenduma neparādīsies iespaidīgs skaits tādu balsu, kas saka - mēs esam pret citas valsts valodas ieviešanu blakus latviešu valodai.» V. Vīķe-Freiberga teikto skaidroja - ja visi tie, kuri aizstāv latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas ekskluzīvās tiesības, neaizies uz referendumu, tad pasaules priekšā parādīsies ievērojams skaits to, kuri prasa divas valsts valodas.

Prezidentes pēctecim amatā Zatlera Reformu partijas līderim Valdim Zatleram «nav ne mazāko šaubu, ka Latvijas pilsoņi referendumā ar pārliecinošu pārsvaru izdarīs izvēli par labu latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai». Arī viņš aicina visus teikt savu vārdu «šajā jautājumā, lai tas reizi par visām reizēm tiktu aizslaucīts no darba kārtības un politiķi ar to izbeigtu manipulēt». Vienotība savu aicinājumu piedalīties referendumā un balsot pret otru valsts valodu adresē ne tikai latviešiem, bet arī mazākumtautību pārstāvjiem, kas jūtas piederīgi šai valstij, jo «latviešu un mazākumtautību mierīga sadzīvošana gadsimtiem bijusi Latvijas bagātība». VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars speciāli uzrunā jauniešus: «Īpaši vēlos vērsties pie tiem latviešiem, kas barikāžu laikā vēl bija mazi vai nebija dzimuši. Tagad ir mūsu kārta aizstāvēt Latvijas neatkarību, valsts valodu un mūsu senču godu.»

Paziņojumu izplatīja arī Saskaņas centrs, kurš izteica gandarījumu, ka Satversmes tiesa nav apturējusi gaidāmo referendumu. Uz to uzsvars likts arī Valsts prezidenta Andra Bērziņa pirmajā reakcijā uz ST lēmumu. Tas dos iespēju jautājumu par otru valsts valodu atrisināt tiesiski korektā ceļā, «nedodot politiskajiem provokatoriem jaunus argumentus sabiedrības šķelšanai un kūdīšanai», uzsver Valsts prezidents, kurš iepriekš jau bija paziņojis, ka referendumā nepiedalīsies. A. Bērziņš ir norādījis, ka tiesas lēmums «iezīmē vēsturiski nozīmīgu notikumu Latvijas konstitucionālajās tiesībās, jo jautājums par valsts nacionālo pamatu negrozāmību ir iekļauts Satversmes tiesas tiesvedībā».

ST ierosināja lietu par tautas nobalsošanas likuma atbilstību Satversmei. Kā varēja secināt no ST priekšsēdētāja Gunāra Kūtra sacītā intervijā LTV raidījumā Panorāma, tad tiesa vērtēs, vai šī likuma regulējums nav nepietiekams, kā rezultātā var rasties nekonstitucionālas situācijas, kā to uzskata prasības iesniedzēji. Līdz 20. martam ST lūgusi Saeimai iesniegt atbildes rakstu par lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lieta ir jāsagatavo līdz šā gada 20. jūnijam. Taču pieteikums tika noraidīts pārējā prasības daļā, kurā apstrīdēta Valsts prezidenta lēmuma un Saeimas prezidija atzinuma atbilstība Satversmei un Valsts proklamēšanas aktam, neapturot Satversmes grozījumu tālāko virzību. Abas institūcijas ir rīkojušās saskaņā ar likumu un Satversmi. Politiķu reakcija pēc ST paziņojuma rada iespaidu, ka prasības iesniedzēji šādu iznākumu, iespējams, ir apzinājušies, par ko liecina kaut vai Vienotības aicinājumi visiem doties uz referendumu jau pirms nedēļas. Taču apstrīdētie Valsts prezidenta un Saeimas akti ir pieņemti konkrētā datumā - pērnā gada 20. decembrī. Atsaucoties uz to, visbiežāk tiek pamatots, kāpēc prasība ir iesniegta tik vēlu, kas politiķiem daudzkārt pārmests un kā dēļ bija apgrūtināts arī CVK darbs referenduma sagatavošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?