Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mode 2000 kvadrātmetros

«Mēs esam alternatīva visam, kas Rīgas modes dzīvē līdz šim tika piedāvāts,» saka Moment rīkotājs Demjens Karljē, jautāts, ko Latvijas kontekstā nozīmē «alternatīvā mode». «Mēs fokusējamies uz radošumu, ko izstaro mākslinieki. Pat ja jums liksies, ka kāda no mūsu programmā izrādītajām modes kolekcijām ir vienkārša, ieskatoties tajā dziļāk, jūs pamanīsiet, ka tā tomēr atšķiras no kolekcijām, kas tiek prezentētas tradicionālajā modes nedēļā. Tāpēc mēs esam alternatīva.»

Moment akcentē modes un mākslas krustpunktu, mijiedarbības zonu. «Es neceru atklāt jaunu Aleksandru Makvīnu, taču tajā brīdi, kad es redzu kaut ko neparastu, atšķirīgu un intriģējošu, es cenšos dot iespēju šim cilvēkam parādīt sevi un savu darbu,» stāsta Demjens. «Diezgan grūti atrast māksliniekus, kurus aicināt piedalīties mūsu nedēļā, - tādus, kuriem ir mazāk iespēju salīdzinājumā ar dizaineriem, kurus var dēvēt par meinstrīma pārstāvjiem. Mūsu prioritāte ir nevis komercpotenciāls, bet gan talantīgu cilvēku radošās izpausmes.» Modes dizainerus šim Moment laidienam Demjens Karljē «medījis» gan Latvijas Mākslas akadēmijas studentu modes skatēs, gan skatēs Antverpenē, gan konkursos Itālijā. «Tas ir izlūkošanas darbs - reālajā un virtuālajā vidē, pasākumos un internetā. Kāds talants piesaista tavu uzmanību, tu seko tam, kā viņš attīstās. Tu vērtē foto, videoierakstus, apmeklē skates - tāds ir atlases process.»

Iepriekšējos gados Moment programmas nagla bija Mares Mastiņas un Rolanda Pēterkopa jeb Mareunrol's skates. Šoreiz viņu nebūs. Dizaineru vārdi, kas lasāmi Moment afišā, nav plaši pazīstami. Tie ir jaunie modes mākslinieki no Baltijas, Krievijas, Vācijas, Dānijas, Itālijas, Kanādas. Moment cenšas pievilināt publiku nevis ar pazīstamiem vārdiem, bet gan ar stilīgu, dinamisku, klubu atmosfēru. Starp modes skatēm uzstāsies mūziķi. «Andrejsalā mēs apdzīvojam 2000 kvadrātmetru. Te ir L veida podests, mūzikas skatuve, izstāžu telpas, trīs bāri. Mēs nodrošinām apmeklētājiem pilnu izklaides programmu,» uzsver Demjens.

Moment piedāvā divas izstādes. Ekspozīcijā Mode kā māksla tiek parādītas šo kultūras spēku divpusējās attiecības. «Piemēram, itālis Andrea Kammarozāno ir absolvējis Modes akadēmiju Antverpenē, viņš ir modes dizainers. Tajā pašā laikā veids, kā viņš demonstrē un pasniedz savu darbu, kā viņš strādā ar materiāliem, ir tuvs mākslas robežai. Andrea veido modes instalācijas, viņš piedalās izstādē Mode kā māksla.» Tikpat spilgts starpžanru eksperimentu piemērs ir modes māksliniece Keta Gūtmane, kura pērn kopā ar režisoru Mārtiņu Graudu radīja modes īsfilmu Lust Lust (tā kļuva par īsfilmu konkursa Fashion Is Passion laureāti) un tandēmā ar gleznotāju Flēru Fedjukovu izveidoja izstādi Tas nenotika (2009./2010. gadumijā bija skatāma izstāžu zālē Arsenāls; šīs izstādes darbi patlaban eksponēti Andrejsalā).

Otrajā Moment izstādē 90. gadu vilnis satiekas Ingrīda Drāzniece, Elita Patmalniece, Bruno Birmanis, Žanete Auziņa un Natālija Jansone. «2006. gadā pēc paša pirmā Moment man teica, ka mēs neesam pirmie, kuri Latvijā organizē kaut ko tādu. Man pastāstīja par Bruno Birmaņa rīkoto Nepieradinātās modes asambleju, par Latvijas modes pēdējo desmitgažu vēsturi. Man jau dažus gadus bija ideja parādīt kaut ko, kas veltīts 80. gadu beigu - 90. gadu sākuma norisēm Latvijas modē, cilvēkiem, kuri tolaik attīstīja šo industriju un joprojām ir aktīvi. Jaunajai paaudzei būtu vērts par to uzzināt.»

Vēl viens svarīgs notikums Moment programmā - sociālā biznesa projekta Mammu prezentācija. Idejas autori ir reklāmists Andris Rubīns, dizainere Līva Ķauķe-Saule un industriālais dizainers Fions Dobins. Līvas izgudrotās šalles ir Latvijas vientuļo māmiņu roku darbs. Nopirkt šo šalli nozīmē atbalstīt sievieti, kura to ir darinājusi.

Moment vairs nav tikai izklaides pasākums: biedrība Moment ir reģistrēta nevalstiskā organizācija. «Mēs esam kļuvuši par institūciju, kurai ir trīs galvenie mērķi,» uzsver Demjens Karljē. Pirmais mērķis - nodrošināt platformu jaunajiem talantiem modē un mākslā, rīkot skates un prezentācijas. Otrais mērķis - attīstīt izglītības funkciju (šajās dienās notiek lekcijas un darbnīcas Latvijas Mākslas akadēmijā, turpmāk tās notiks regulāri). Trešais mērķis - sniegt atbalstu modes māksliniekiem, kuri vēlas sākt uzņēmējdarbību, veidot biznesa plānu u. c. «Biedrības Moment pamatideja ir veicināt modes industrijas attīstību Latvijā un Baltijā. Mēs vēlamies, lai tā šeit kļūtu par tikpat pilnvērtīgu nozari, kā tas ir Beļģijā vai citās Eiropas valstīs. Moment sadarbojas ar Flandrijas Modes institūtu, ar Alternatīvās modes nedēļu Toronto. Vēlāk mēs sniegsim iespēju Baltijas dizaineriem doties uz Eiropu un Kanādu. Mēs sasaistām dažādas pilsētas, lai apmainītos ar idejām, pieredzi un radošo potenciālu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Notikums

Alternatīvās modes un mākslas nedēļa Moment
Enkura namā (Andrejostas iela 4a) Andrejsalā līdz 10. aprīlim
Programma katru vakaru sākas
plkst. 19.30, sīkāk moment.com.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?