Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nacionāļi paceļ balsi

Deputāts Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība VL/TB-LNNK) paudis Nacionālās apvienības (NA) gatavību piedāvāt savu kandidātu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatam, jo finanšu ideoloģijas skatījums NA un izvirzītajam kandidātam Kristapam Zakulim atšķiroties, turklāt partijai padomā esot vēl kāds spēcīgs kandidāts.

Likumdošana gan šādu iespēju neparedz - FKTK vadītāju var izvirzīt tikai finanšu ministrs un Latvijas Bankas (LB) prezidents. Koalīcijas partneri NA izteikumus vērtēt atturas. Iepriekš FKTK atsauca Latvijas krājbankas maksātnespējas administratora amatam virzīto Aigaru Lūsi, kas ir NA valdes loceklis, to skaidrojot ar kandidāta reputāciju.

Skaidrojot nesaskaņas ar K. Zakuli «finanšu ideoloģijā», I. Parādnieks min skatījumu uz valsts bankas izveidošanu un banku atbildību finanšu burbuļa gadījumā - NA uzskata, ka ir nepieciešama valsts kapitāla komercbanka, kā arī bankām jāuzņemas lielāka atbildība par finanšu krīzes sekām.

FKTK vadītāja amata kandidāts K. Zakulis uzskata savādāk. «Uzskatu, ka pie finanšu burbuļa plīšanas atbildīgs nav viens vainīgais, bet gan dažādā mērā visi, kas piedalījās. Parādnieka kunga acīs vainīgo skaits droši vien ir krietni mazāks, varbūt pat sašaurināts līdz vienam vainīgajam - tikai kredītiestādēm,» sprieda K. Zakulis. Viņaprāt, valsts pārvaldīta komercbanka teorētiski ir iespējama, taču praktiski tas nozīmētu papildu ieguldījumus drošībā, risku vadībā, kas nozīmētu, ka pakalpojumi būtu dārgāki un nav pārliecības, ka cilvēki izvēlēsies maksāt vairāk par augstāku drošību.

FM komunikācijas vadītājs Aleksis Jarockis norāda, ka FKTK likums nosaka - FKTK vadītāja kandidatūru izvirza finanšu ministrs kopā ar LB prezidentu, turklāt, kamēr notika sarunas un konsultācijas par iespējamo kandidatūru, NA bija iespēja piedāvāt savus kandidātus. «Viņi šo iespēju neizmantoja, šobrīd, kad kandidāts jau ir nosaukts, likums neparedz iespēju to pārskatīt,» uzsver A. Jarockis. Viņš arī atgādina - FKTK vadītāja izvēles procesu nedrīkst vilkt garumā, jo jau 1. februārī, ja nebūs apstiprināts vadītājs, komisija nebūs lemtspējīga. Atlūgumu iesniegušajam FKTK valdes loceklim Jānim Placim 1. februārī beigsies pagarinātais darba līgums, taču komisija var lemt tikai, ja klātesoši ir četri padomes locekļi. Pēc 1. februāra, ja nebūs iecelts vadītājs, kvoruma nebūs. A. Jarockis gan piebilda, ka, ja K. Zakuļa kandidatūru neapstiprinās, FM to neuzskatīs par uzticības pārbaudi, jo balsojums ir par kandidātu, nevis uzticību iestādēm.

Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība) spriež, ka šādam NA piedāvājumam pamatā ir likuma neizpratne. Vienotība K. Zakuļa kandidatūru atbalsta, savukārt Zatlera Reformu partija vēl tikai tiksies ar kandidātu. Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP) uzskata, ka NA nākusi klajā ar savu piedāvājumu, jo atšķirībā no citu iestāžu vadītāju izvēlēšanas FKTK vadītāja apspriešanas laikā Saeimai alternatīvi kandidāti nav piedāvāti un nav bijusi iespēja izvēlēties. Savukārt Valdis Zatlers (ZRP) norāda, ka pārējo kandidātu konfidencialitātes ievērošana ir korekta, pārsteidzīgi esot spriest par partiju atbalstu K. Zakulim, kamēr viņš nav ticies ar visām frakcijām. Par kandidātu koalīcija plāno spriest nākamtrešdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?