Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nākamreiz lai būtu savs korķis līdzi!

«No pl. 22.00 līdz 8.00 alkoholiskie dzērieni tiek realizēti izlejamā veidā tikai patērēšanai uz vietas,» brīdina veikalā kafejnīcā Gardums pie kases uzstādītais uzraksts. Šo iestādījumu par kafejnīcu dēvēt gan īsti negribas - kafejnīcas statusu tam nodrošina tikai neliela stūrī iespiesta lete, pie kuras nupat nopirkto alu var tukšot labi ja daži cilvēki.

Tomēr tas netraucē pie kases veidoties iedzert gribētāju rindām arī pēc pulksten 22.00, un lielākā daļa klientu, savu pirkumu rokā paķēruši, uzreiz pamet iestādījuma telpas. Diena pārliecinājās, ka Gardums nebūt nav vienīgā vieta Rīgas centrā, kur alkohola pudeli bez problēmām var dabūt pēc desmitiem, - dažu stundu laikā nopirkām piecas.

Rindas kā lielveikalā

Gardums noteiktās aprindās ir visai labi pazīstams iestādījums. Tā ērtais novietojums - pie Matīsa un Čaka ielas stūra jeb gana tuvu centram, gana tālu no Vecrīgas - nodrošina diennakts kafejnīcai visai lielu popularitāti, tādēļ savu eksperimentu sākam tur. Jau ejot uz veikalu, ievērojam, ka ik pa brīdim pie tā piestāj auto, no tā izlec kāds jaunietis (ceram - ne šoferis) un pēc dažām minūtēm iznāk no tirgotavas, uzmanīgi rokās turēdams pudeli. Pudele jātur uzmanīgi, jo likuma burtam, ja ne garam, veikala pārdevējas seko uzcītīgi - katra pārdotā pudele tiek atkorķēta, un ne vienmēr korķi var tik vienkārši ielikt atpakaļ.

Ieejot veikalā kafejnīcā, acīm paveras gluži pārsteidzošs skats - rindas kā pārtikas lielveikalā ap darbadienas beigām. Priekš kafejnīcas cenas ir ļoti pievilcīgas - Vecrīgas kafejnīcās vai klubos par pudeli dzirkstošā nāktos šķirties vismaz no latiem desmit, turpretim Gardumā pudele Rīgas šampanieša - tikai Ls 3,60. Nākas tomēr piemaksāt vēl nedaudz, jo līdz ar atvērto pudeli pārdevēja automātiski pasniedz arī vienreiz lietojamo plastmasas glāzīti, par kuru rēķinam tiek pieskaitīti vēl divi santīmi. Izrauto korķi viņa neuzkrītoši noliek čekiem domātajā trauciņā, kur klients to var ērti «nočiept».

Pēc Garduma līdz nākamajai tirgotavai nekur tālu nav jāiet - turpat blakus ir vēl viens veikals kafejnīca Veikals Nr. 1. Tajā gan klientu ir mazāk un pat ierīkoti vairāki galdiņi, pie kuriem ērti pasēdēt, tukšojot iegādātos dzērienus. Tomēr atšķirībā no konkurentiem šeit pārdevējai pat nav jālūdz, vai varētu pudeli neatkorķēt, - viņa, sniegdama preci, vēl pabrīdina, ka ārā auksts, tādēļ ar dzeršanu labāk paciesties līdz mājām.

Klientus pieved takši

Arī pēc nākamajām pudelēm nekur tālu nav jāklīst - turpat pa Čaka ielu jānoiet daži kvartāli līdz Viesturdārzam, un pirms tā - vēl divi tā sauktie nočņiki. Vispirms iegriežamies Degvielā. Te procedūra ir pat stingrāka nekā Gardumā - pārdevēja atkorķē pudeli un nevis vienkārši pasniedz to līdz ar plastmasas glāzi, bet glāzītē vēl ielej šļuku grādīgās dziras. Tomēr, kad šī procedūra izpildīta, pārdevējas acu priekšā aizkorķējam pudeli un taisnā ceļā dodamies uz durvīm. Esam gan nedaudz vīlušies Degvielas cenu politikā - pēc pulksten 22.00 visiem dzērieniem tiek piemērots 25% uzcenojums.

Uzreiz pēc tam ieejam blakus esošajā puspagrabā ar ārzemju tūristiem draudzīgo izkārtni Liquor Store. Par kafejnīcas statusu liecina tikai neliela stūrī iespiesta lete, pie kuras labākajā gadījumā var stāvēt kājās romantiskā divvientulībā. Pārdevējs sākumā ir stingrs - mūsu izvēlētā pudele jākorķē vaļā. Tomēr pēc neilgas īdēšanas viņš atmaigst un pasniedz pudeli neatkorķētu. Tikai brīdinoši pakrata ar pirkstu, aizrādīdams: «Lai nākamreiz būtu pašiem savs korķis līdzi!»

Kaut šajos veikalos rindas neveidojas, šķiet, arī šiem mazajiem uzņēmumiem bizness iet no rokas - kamēr tajos iepērkamies, vairāki taksometri jau paspējuši pievest izslāpušus klientus.

Ar piecām pietiek

Visbeidzot dodamies uz «diennaktnieku» pie Avotu un Matīsa ielas krustojuma. Nelielajā veikalā kafejnīcā pat ir vairāki galdiņi kājās stāvētājiem, toties nav izkārtnes, kas ļautu saprast, kā iestādi godāt. Arī cenu ziņā tā jauniešiem nav tik draudzīga - uzcenojums ir gana liels, kaut līdz Vecrīgas līmenim nesniedzas. To gan atsver jauka pārdevēja, kura mīļo lūgumu nekorķēt pudeli nespēj atraidīt.

Mazāk nekā divu stundu laikā esam iegādājušies piecas grādīgā pudeles, turklāt trīs no tām no veikala iznesām neatkorķētas. Kaut paziņas nosaukuši vēl veselu virkni «nočņiku», izlemjam, ka ar pieciem gan jau pietiks, lai parādītu, ka alkohola tirdzniecības ierobežojums pēc pulksten 22.00, kaut labi domāts, acīmredzot dzīvē nedarbojas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?