Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nav jāstāv rindās ar dokumentiem

Jaunieši, kuri vēlas studēt Latvijas Universitātē (LU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), jau šobrīd var pieteikties studijām elektroniski. Ar portāla latvija.lv starpniecību pirmajā dienā pieteikumus pilnībā noformēja gandrīz 100 jauniešu. Pakalpojums dod daudz priekšrocību, piemēram, visām trim augstskolām ir viena pieteikšanās maksa, tomēr bez iešanas uz augstskolu pilnībā iztikt reflektanti nevarēs, jo jāuzrāda izglītības dokumentu oriģināli. Pakalpojums pilnībā ieviests par ES struktūrfondu projekta naudu un izmaksājis Ls 87 000.

Sena vēlme

Jauno e-pakalpojumu ieviesusi Valsts reģionālās attīstības aģentūra (VRAA) sadarbībā ar trim minētajām universitātēm un dod iespēju pieteikties uz jebkuru no šo universitāšu piedāvātajām pamatstudiju programmām. Pieteikšanās klātienē sāksies 19. jūlijā, bet elektroniski tā sākta jau pirmdien un pirmajā dienā interesi izrādījuši vairāk nekā 1200 lietotāji, tiesa, lielākā daļa no viņiem pilnīgi noformējuši pieteikumu vēl nav. Priekšrocība ir vienota pieteikšanās maksa - Ls 20 neatkarīgi no universitāšu un izvēlēto studiju programmu skaita, un norādīt var līdz 20 studiju programmām. Pieteikumu varēs aizpildīt pats reflektants vai cita persona, tomēr pēc pieteikuma iesniegšanas elektroniski no 19. līdz 27. jūlijam jebkurā no augstskolu uzņemšanas punktiem klātienē jāuzrāda nepieciešamie dokumenti un jāapstiprina pieteikums. Konkursa rezultātus izziņos e-pastā un īsziņās, pastāstīja VRAA Starptautisko projektu un komunikācijas nodaļas vadītāja Līga Baltiņa.

«Būtiskākais, ka šādā veidā ir daudz skaidrāka aina, kuri reflektanti kurās programmās vēlas studēt. Ja jaunietis piesakās vairākās augstskolās, var rasties situācija, ka saraksti uz programmām ir gari, bet studenti izklīst pa citām augstskolām. Te ir vienota datu bāze,» stāsta RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis. Tomēr rindu garumu šis pakalpojums diez vai ietekmēšot, turklāt jau pērn RTU studētgribētāju rinda bijusi tikai pirmajā dokumentu pieņemšanas dienā.

Vēl jāpilnveido

Tā kā tas ir pilotprojekts, citām augstskolām tajā iesaistīties netika piedāvāts. Jaunajai sistēmai ir arī nepilnības, atzīst Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Uzņemšanas komisijas vadītāja Indra Treija: «RSU maksa par dokumentu iesniegšanu ir Ls 12, vienotajā sistēmā - Ls 20. Ja students nāk uz vienu konkrētu programmu, nevis izmēģina laimi daudzās, izdevīgāk ir maksāt uz vietas.» Elektroniskā pieteikšanās atvieglojot darbu uzņemšanas komisijai, taču var gadīties, ka students visu aizpilda un samaksā, bet vēlāk, aplūkojot dokumentu oriģinālus, atklājas nepietiekams vērtējums kādā mācību priekšmetā vai nav kārtots centralizētais eksāmens, un tad dokumentus nepieņem, bet pārskaitītā nauda aiziet zudumā. Vidzemes Augstskolā (ViA) elektroniski var pieteikties studenti no ārvalstīm, uz kuriem neattiecas prasība uzrādīt dokumentu oriģinālus un parakstīties par to uzrādīšanu, pastāstīja ViA akadēmiskais prorektors Aigars Andersons. Ja informācija par reflektanta izglītību un pases dati būtu atrodami datu bāzēs, sistēma darbotos efektīvāk. Augstskolu pārstāvji atzīst, ka Latvija atpaliek no Igaunijas un Lietuvas, kur līdzīgas sistēmas strādā jau sen un efektīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?