Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Neestētiskā un svētā ikdiena

Uzsākt sarunu ar mākslinieku, jautājot, kas pērk viņa darbus, vairumā gadījumu būtu netaktiski. Taču šis jautājums izlauzās gluži dabiski, Galerijā 21 ieraugot lietuviešu mākslinieka Martīna Gauba (30) gleznas, kur, piemēram, divas kailas, korpulentas dāmas viena otrai, asinīm šķīstot, dauza seju un rauj aiz matiem.

Vai arī hrestomātisko ainu «iz baltu folkloras», kur redzams vectēvs, atvilkts ragaviņās uz mežu (ar salā apsaldētām pēdām). Jau «konvertējamāka» šķiet glezna, kur bars svēto izstumj ezermalā iestigušu žiguli un milicis viņiem salutē. Martīns Gaubs atbild, mulsi un labsirdīgi iesmiedamies: «Dažreiz es atrodu cilvēkus, kas tās vēlas pirkt. Taču gandrīz nekad tie nav bagāti cilvēki. Mani pasniedzēji, kādi kultūras cilvēki, bet ne kolekcionāri. Bagātāki cilvēki varbūt vēlas redzēt kaut ko jaukāku...» To gan var apstrīdēt, domājot par dārgāko mūsdienu mākslinieku - Deimienu Hērstu.

Klasiskā izpratnē M. Gauba gleznas nevar nosaukt par skaistām, cik nu vispār aktuāls šis jautājums ir mūsdienu mākslā. Taču tā ir sirsnīga, godīga un dzīvi apliecinoša māksla, ikdienas ainas, kas ar formu un tēliem (piemēram, svētajiem) atgādina par savu izcelsmi katoliskajā Lietuvā - un tās nešķiet pašmērķīgi un pretenciozi šokējošas kā tik daudz kas no mūsdienu mākslas (tostarp Hērsts). «Mani interesē cilvēku psiholoģija un jūtas,» lauzītā angļu valodā paskaidro M. Gaubs. «Es nedomāju, ka es rādu ko nejauku. Es domāju, ka tās ir tikai situācijas, kas tēlus dara agresīvus. Tāpat arī resnie cilvēki var būt daudz jaukāki nekā daudzi slaidi cilvēki.» Daudzas ainas ir dabā - kā, piemēram, divas kailas būtnes brūnos toņos krāsotā mežā vai (kails) svētais, kas urbj caurumu bērzā, lai tecinātu sulu. «Daba un cilvēki man ir ļoti svarīgi,» paskaidro mākslinieks. «Cilvēki un daba ir viens un tas pats - arī dabai ir raksturs, dažkārt tā ir dusmīga, dažkārt laipna.» Savukārt svētie ir katoliskās vides mantojums. «Mūsu reģionu sauc par Marijas zemi un cilvēki reizēm sakās redzējuši Mariju. Es uzskatu, ka mums apkārt ir daudzi svētie, bet mēs viņus neredzam, jo viņi dzīvo normālu dzīvi.»

Neraugoties uz savu darbu humānismu, Lietuvā M. Gaubs reizēm saskaras ar cenzūru. «Gadās, ka galerijā man pasaka, ka, lūk, nerādīs šo un to. Varbūt tāpēc, ka tā ir ļoti katoliska zeme,» min mākslinieks. «Reiz galerijā Šauļos kāda sieviete sāka sist manus darbus ar somiņu. Cilvēki domāja, ka tā ir performance, bet man šķiet, ka tas bija pa īstam.» Martīns Gaubs ir studējis dizainu, populārs kļuvis ar gleznām, taču vislabāk viņam izdodas skulptūras. Tie ir gan darbi bronzā (piemēram, tukls pāris fiziskas tuvības brīdī, viens otru filmējot ar videokameru), gan griezumi kokā rūpīgā, naivā, tradicionālā stilā kā, piemēram, meitenīte ar krekliņu, kuram uzrakstīts Pussy. «Mans tēvs ir tautas mākslinieks un augot es vēroju, kā viņš strādā ar koku,» paskaidro M.Gaubs. «Ja es, piemēram, mēģinātu veidot kaut ko indiešu stilistikā, tie būtu meli, jo iekšēji es neesmu indietis, es varētu paņemt tikai tā stila fasādi. Manuprāt ir svarīgi paturēt prātā savu izcelsmi.#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?