Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Neonacists Giļmans

Sandris Točs

Nevis izsūtījums, bet uzjautrinoša pastaiga brīvā dabā, par 14. jūnija represijām raksta Aleksandrs Giļmans. Teikums uzrakstīts, darbiņš padarīts. Pat ar vienu tādu domu graudu pietiek nacionālā naida kurināšanai vismaz gada garumā. Ir kāda acīs krītoša līdzība. Šodienas nacisti, kas apšauba Hitlera zvērības, nāves nometnes un holokaustu, par Aušvicu mēdz teikt, ka tā bijusi sanatorija. Kas neonacistiem «sanatorija», Giļmanam «jautra pastaiga». Atrodi atšķirību.

Savulaik krievu skolu aizstāvības štāba interneta mājaslapā raksta komentāros Giļmans paziņoja, ka «latviešu valsts ir tāds pats absolūts ļaunums kā nacistu valsts, bet, par laimi, daudz vājāks un gļēvulīgāks», rezumējot, ka Latvijas valsti vislabāk būtu likvidēt, ja būtu tāda iespēja. Sekoja tiesu darbi, un inde no vienas šādas provokācijas kaut kur komentāros kaut kur kaut kādā mājaslapā pārvērtās par lielu lietu - no kuras inde sabiedrība ieplūst gadiem ilgi.

Giļmanam - gluži kā Breivīkam - publicitātes netrūkst. Ir pat laikraksti, kas tirāžu notur, pārpublicējot to, ko dažādi «giļmani» atkal ir sarunājuši. Tāpēc sabiedrībā «giļmans» jau ir sugasvārds, lamuvārds un bieds. Un tas ir ļoti svarīgi. Ar viņa palīdzību tiek radīta draudu sajūta, tādu draudu, uz kuriem var taisīt politiku. Jo ar abstraktiem draudiem nepietiek - ir vajadzīgas emocijas. Aleksandrs Giļmans, protams, panāk, ka latvieši sāk uzskatīt, ka tā domā nelatviešu vairākums.

Nezinu, vai Giļmans kalpo Kremlim. Tādu «giļmanu» dēļ Kremli ienīst tikai vairāk. Toties, ja kādreiz Rīgas pilī ienāks īsts ekstrēmists, Giļmans valsts ordeni, protams, nedabūs. Publiskajā telpā Tautudēls Deokupants un kaut kāds Giļmans vienmēr paliks ienaidnieki. Tomēr bez tādiem kā viņš nekad nevarētu uzplaukt tas, ko pats Giļmans saukā par fašismu, nacismu un ekstrēmismu. Giļmans ir ekstrēmisma degviela. Neviena priekšvēlēšanu reklāmas brošūra nekad nedos to, ko Giļmans, - ne jau kādai nelatviešu partijai, ko viņš pārstāv, bet latviešu partiju galējam spārnam, kas šodien jau ir gandrīz katrā partijā, premjera partiju ieskaitot.

Varbūt tāpēc Giļmanam ļauj runāt un vēl piedzen televīzijas kameras klāt, ka viņš ir izdevīgs. Viņš jauc tos mālus, ar kuriem tiek būvēta politika, kurai nevajag argumentus un faktus, bet pietiek ar emocijām. Un tas ir izdevīgi. Diemžēl tā ir viendienas izdevība, kas ļauj mobilizēt elektorātu un balsis. Iespējams, politiķu vidū ir cilvēki, kas labi novērtē šo Giļmana izdevību. Ilgtermiņā šāda «Giļmana izdevība» ir ceļš uz elli sliktākajā gadījumā, labākajā - spriedzes pilna un stresaina sabiedrība, kura labklājības vietā ceļ barikādes un rīko referendumus kaimiņš pret kaimiņu tā vietā, lai normāli dzīvotu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?