Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nepārkāpjamie noteikumi

Oļģerta Krodera novatorisms, Frīdriha Šillera Mariju Stjuarti iestudējot, saistās ar varas tēmas traktējumu, bet atšķirīgi, nekā varētu domāt. Ar varu izrādē ir tā, kā pasaulē allaž bijis, - pēc tās raujas visiem līdzekļiem. Ne tas iestudējumā saista. Pārsteidz kā pasaule mūžīgā patiesība - vara nav kaprīze. Tā ir traģiska nepieciešamība.

O. Kroders Valmieras Drāmas teātrī faktiski iestudējis izrādi Elizabete I. To, protams, nosaka arī luga, jo centrā jau nav apcietinātās Stjuartes mērogā mazās izvēles, bet gan Elizabetes dilemma - cirst sāncensei galvu vai ne. Likmē ir vairāk nekā tikai tronis - arī miers, valsts, dzīvība. Un sākas spēle Mārtiņa Vilkārša veidotajā telpā - arēnā, šaha laukumā. Spēlē abas karalienes - karaļi; lietojot šaha metaforas, sargājamākās un ievainojamākās, arī spēcīgākās figūras. Scenogrāfija dod iestudējumam idejisku atslēgu, vienlaikus fiziski sasaistot skatītāju ar telpu. Laukumu, kurā iesprostoti tēli, skatītāji kā dzīva siena ietver no trim pusēm. Ceturtajā ir izeja - uz nāvi vai dzīvi spēles gūstā. Tikai divi ceļi, pa vienam katrai varonei.

O. Kroders par galveno varoni virza ne vienu, bet abas karalienes, uzsverot - katra savu reizi kļūst par harpiju. Tomēr atšķirības ir, un tās psiholoģiski smalkajā izrādē netieši izvirza priekšplānā Elīnas Vānes varoni. Paradokss - viņa no abām karalienēm ir trauslākā. Annas Heinrihsones kostīmi ir kostīmi ne tikai aktrisēm, bet arī varonēm. Nav vajadzīga liela izdoma, lai Stjuarti ietērptu mežģīnēs, bet Elizabeti - biksēs. Tā ir klišeja. Bet tas ir arī tēls, ko varones pašas rada, mēģinot izskatīties pēc kā tāda, kas viņas nav. E. Vānes Elizabete ir aktiermākslas brīnums - tādu pretrunu organisks savienojums, ka no tēla nav iespējams atrauties ne mirkli, baidoties palaist garām mazāko grimasi. Viņas Elizabete ir spēcīga, pašapzinīga valdniece un puiciska, aiz kautrības pat pavulgāra sieviete. E. Vāne varonē netaupa groteskus triepienus, bet sabalansē tos ar siltu harismu, radot tēlu, kas ir vairāk sieviete, ne karaliene. Viņas Elizabete tiešām negrib nogalināt, bet grib, kā izlaužas varonei, «lai būtu miers». Ko lai dara, ka tam nepieciešams karš?

I. Puķes Stjuarte savukārt ir vairāk karaliene, ne sieviete. Viņa cirstu bez apdomāšanās. Aktrise fantastiski nospēlē, kā, satiekoties ar Elizabeti, krīt Marijas eņģeļa maska. Kaut atsevišķās vietās izrādē jūtams, ka I. Puķe ne līdz galam atbrīvojusies no tieksmes varoni idealizēt, Stjuartes spēlei aktrise liek sekot ar neatslābstošu interesi. Lieliskajām aktrisēm piespēlē ansamblis, kurā iemirdzas pa spilgtam akcentam. O. Kroders nav spējis izvairīties no lugas izliktajiem slazdiem - izrādē ir virkne varoņu, kas nepieciešami F. Šillera lugas fabulas virzīšanai, bet ne O. Krodera stāstam. Kārļa Neimaņa Deivisons, Jura Laviņa Polets, Riharda Rudāka Melvils, Ligitas Dēvicas Hanna, Skaidrītes Putniņas Korla, Regīnas Devītes galma dāma izrādē faktiski veic dzīvo tapešu funkciju. Reljefu raksturu sižetu balstošo tēlu vidū izdevies izveidot Agrim Māsēnam (Talbots) un Krišjānim Salmiņam (Čečils).

Bet izrādes centrā - Ivo Martinsons (Lesters) un Aigars Apinis (Mortimers). O. Krodera koncepcijā šī ir luga četriem aktieriem, kaut Stjuartes vīrieši spēlē krietni sīkākas spēles nekā sievietes. Trūkst mēroga, spēka, mugurkaula. Režisora aso komentāru par dzimumu attiecībām aktieri iemieso spoži. Pat fakts, ka no A. Apiņa Mortimera vardarbīgas tieksmes ar nāves draudiem nebūs iespējams izdabūt (aina, kurā varonis uzbrūk Stjuartei, ir komiska - tik neapšaubāmi spēku samērs ir par sliktu Mortimeram), iekļaujas koncepcijā. A. Apiņa varonī nav iekšēju pretrunu, toties tēls ir organisks, filigrāni izstrādāts aktiera sasniegums. I. Martinsons savukārt savieno grotesku un psiholoģisku spēles manieri, liekot neatslābstoši sekot tam, kā viņa varonī zem maskas pavīd pa sejas fragmentam. Tikai tik daudz, lai Lesters mirklī apjaustu, ka aizmirsies, un seju atkal «savāktu» sfinksas grimasē. Aktieris skatītājam ļauj izbaudīt aizraujošas tēla medības, piepildot telpu ar varoņa klātbūtni pat tad, kad notikumu centrā ir citi.

Spēlei beidzoties, formāli Elizabete karaliene triumfē. Elizabete sieviete zaudējusi visās frontēs. Telpa transformējas, mēģinot varoni fiziski aprīt. Spēlei ir savi likumi - neviens neuzvar. Elizabete gan izkārpīsies līdz tronim, bet tikai lai ar šausmām ieraudzītu, ka nolaižas cits laukums, gatavs jaunai partijai. Viņa ir iemācījusies, ka laukumā esošie neuzvar, un, turpmāk no troņa bīdot figūras, it kā uzvarēs. Bet tā būs dārgi pirkta Pirra uzvara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?