Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Par Munkevica stutēšanu solīti pieci tūkstoši

Kratīšana Jūrmalas domes priekšsēdētāja Raimonda Munkevica (Jūrmala - mūsu mājas) kabinetā un mājā otrdienas vakarā, kam sekoja viņa un viņa līdzdalībnieka un partijas biedra Normunda Pīranta aizturēšana uz aizdomu pamata par 5000 latu kukuļa piedāvāšanu un nodošanu, lai nodrošinātu labvēlīgu rezultātu mēra uzticības balsojumā, pielikusi punktu vienam no politiskās cīņas etapiem Jūrmalā.

Par to, ka nauda piedāvāta viņai, ziņojusi deputāte Iveta Blaua (JL). KNAB rīkojās divas dienas pirms domes sēdes, kurā bija plānots lemt par R. Munkevica atcelšanu no amata un dienu pirms tam, kad viņš bija plānojis sasaukt pašvaldības uzņēmumu _Dzintaru koncertzāle_ un _Jūrmalas gaisma_ dalībnieku sapulces, lai no valdes locekles amata atsauktu deputāti Mariju Vorobjovu. Viņa publiskojusi informāciju par R. Munkevica izdarīto spiedienu, lai panāktu sev izdevīga līguma noslēgšanu. Nav šaubu, ka R. Munkevics mēra krēslu nesaglabās, jautājums tikai, kad viņa vietā ievēlēs līdzšinējo vicemēru Romualdu Ražuku (PS) un kas būs viņa vietnieks. R. Munkevica advokāts Aivo Leimanis aģentūrai LETA pavēstīja, ka R. Munkevics kategoriski noliedz jebkādu kukuļa piedāvāšanu un ka tam neesot nekādu pierādījumu. Šodien tiesa lems par drošības līdzekli abiem aizturētajiem.

Pieci tūkstoši

Visai asas attiecības starp domes pozīciju un opozīciju valda jau kopš pirmās domes sēdes 2009. gada 16. jūlijā, kad ar negaidīti pārliecinošu pārsvaru - desmit pret pieciem - par mēru ievēlēja R. Munkevicu. Šā gada pavasarī Jūrmalas domes līdzšinējā opozīcija pieauga līdz astoņiem, bet vēlāk - deviņiem, un 10. maijā tika iesniegts deputātu pieprasījums sasaukt ārkārtas sēdi R. Munkevica atcelšanai no amata. Mēram tika pārmests autoritārs vadības stils, vienpersoniski pieņemot lēmumu par pašvaldības kapitālsabiedrību darbību, nelikumības pašvaldības SIA Jūrmalas namsaimnieks un Jūrmalas siltums, kā arī manipulācijas ar Jūrmalas attīstības plānu, tajā iestrādājot izdevīgus nosacījumus apbūvei atsevišķiem zemesgabalu īpašniekiem.

R. Munkevics vēl piektdien bija gatavs vilcināt šīs sēdes datumu līdz 24. maijam, pirms tam atceļot M. Vorobjovu no amatiem pašvaldības uzņēmumos Jūrmalas gaisma un Dzintaru koncertzāle. Vēlāk parādījās versija, ka viņam bijis plāns negaidīti sēdi sasaukt 19. maijā, kad viena no opozīcijas deputātēm Dzintra Homka bija ārzemēs, un tad atliktu pārpirkt tikai vienu deputātu, kas tad arī, iespējams, tika mēģināts. Kukulis, ko R. Munkevics un N. Pīrants, iespējams, piedāvājuši I. Blauai, lai izgāztu neuzticības izteikšanu viņam, bija 5000 latu. I. Blaua, būdama opozīcijā, tomēr jau vairākus mēnešus bija Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētāja, un par viņu R. Munkevics apgalvoja, ka viņa jau «faktiski strādā pozīcijā». Deputāte notikušo nekomentē, jo parakstījusies par informācijas neizpaušanu. Ar Dz. Homku Dienai sazināties neizdevās, bet pārējie - R. Ražuks, Aigars Tampe (TB/LNNK), Arnis Ābelītis (Tev, Jūrmala), Juris Visockis (JL), Zigurds Starks un Māris Dzenītis (neatkarīgie deputāti) kategoriski noliedza, ka viņiem būtu piedāvāts kukulis. M. Vorobjovas palīgs Dmitrijs Goroševskis izteicās, ka ir bijuši mājieni par iespējamu atlīdzību. Piemēram, R. Munkevics deputātei esot rādījis lapiņu ar uzrakstītu piecnieku.

Šīs lietas ietvaros KNAB veica kratīšanas un sešus lēmumus par aresta uzlikšanu mantai. Kratīšanu bija paredzēts veikt arī SIA Jūrmalas ātrā palīdzība (JĀP), kur aizturētais N. Pīrants bija valdes loceklis, taču JĀP valdes priekšsēdētājs Uldis Ciekurs apliecināja, ka N. Pīrants uzņēmumā parādījies tikai parakstīt dokumentus un viņam neesot ne savas darba vietas, ne datora. Tieši N. Pīrants bija nākamais zem svītras partijas sarakstā un būtu varējis kļūt par domes deputātu, ja R. Munkevics mandātu zaudētu.

Bijusī Jūrmalas domes priekšsēdētāja Inese Aizstrauta (LZP) atgādināja, ka savulaik atsevišķas lietas par R. Munkevica darbību SIA Jūrmalas namsaimnieks vadībā nonākušas līdz tiesai, un tajās apsūdzības uzturētāja bijusi Jūrmalas dome. R. Munkevics, nomainot I. Aizstrautu mēra amatā, pie pirmās iespējas šos procesus pārtraucis.

Zina principus

Par nākotnes plāniem deputāti izsakās piesardzīgi. Ir zināms, ka R. Ražuku virzīs par mēru, iespējams, pat šodien, ja R. Munkevica atcelšana noritēs, kā plānots. Visticamāk, ka vicemērs būs tikai viens un tas būs bijušais R. Munkevica partijas biedrs uzņēmējs Māris Dzenītis, kurš partiju Jūrmala - mūsu mājas pameta drīz pēc pašvaldību vēlēšanām. Neoficiāli izskan, ka ir gan iespējamas arī citas kombinācijas, taču pagaidām ir vienošanās, ka citu vicemēru nebūs (līdz šim bija trīs), bet deputātiem netiks ļauts strādāt par padomniekiem un viņi nedrīkstēs arī vadīt domes uzņēmumus; tas nozīmē vēl viena Munkevica cilvēka - Egmonta Krūmiņa atcelšanu no SIA Jūrmalas namsaimnieks valdes priekšsēdētāja amata. Citi amati domē vēl līdz galam neesot sadalīti. Pamatprincips ir koleģiāla lēmumu pieņemšana un vienvaldības izbeigšana, tāpēc arī domes kapitālsabiedrību daļu turētājs nebūšot mērs, bet vai nu domes Ekonomikas un attīstības nodaļa, vai kāda cita struktūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?