Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par vienu bērnu pabalsta nebūs

Ģimenes valsts pabalstu, kas patlaban mēnesī ir astoņi lati par katru bērnu vecumā līdz 18 gadiem, ģimenes ar vienu bērnu no šā gada vidus, visticamāk, vairs nesaņems. Labklājības ministrijas (LM) izstrādātā pabalsta piešķiršanas nosacījumu maiņa paredz šo pabalstu no 1. jūlija maksāt ģimenēm, kam ir vismaz divi vai arī vairāk bērnu.

Diena jau ziņoja par LM un Finanšu ministrijas (FM) vienošanos reformēt ģimenes valsts pabalstu, lai pabalsts tiktu virzīts mērķētāk un lai tādejādi šā gada budžetā varētu ietaupīt 11 miljonus latu. Ņemot vērā, ka budžetā pieejamie resursi pabalstam no gada vidus mūs mazāki - 5,9 miljoni latu, LM izstrādāja piecas alternatīvas pabalsta maiņai. No tām pēc diskusijām ar sociālajiem partneriem ceturtdien LM kā pieņemamākās lēmusi tālāk virzīt divas.

Pirmā paredz saglabāt pabalstu esošajā - 8 latu apmērā, taču to par katru bērnu saņemtu ģimenes, kas audzina vismaz divas atvases. Tādā gadījumā ģimenes valsts pabalsts tiktu maksāts par 181 600 bērnu jeb nedaudz vairāk kā pusei no pašreizējā saņēmēju skaita. Tiesa, šim risinājumam papildus būtu nepieciešami 2,8 miljoni latu. Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) Dienai sacīja: ja šo summu ministrijas iekšienē izdosies atrast un par to vienoties ar Finanšu ministriju, tad LM iestāsies par šo risinājumu.

Savukārt, ja tas neizdosies, atbildīgā ministrija iestāsies par otru versiju - pabalstu par katru bērnu maksāt ģimenēm, kur aug ne mazāk kā trīs atvases. Šī varianta atbalstīšanas gadījumā pabalsts par katru daudzbērnu ģimenē augošo nepilngadīgo mēnesī būtu 18,5 lati. Tātad trīs bērnu ģimene pabalstā mēnesī saņemtu kopumā 55,5 latus. Ja tiks atbalstīts šis variants, tad pabalsts tiktu maksāts par 53 429 bērniem jeb 15,1% no pašreizējā saņēmēju skaita.

«Neskatoties uz to, ka pēc diskusijas dalībnieku uzskatiem pašreizējā ģimenes valsts pabalsta sistēma būtu saglabājama, puses vienojās, ka krīzes apstākļos kā labākie no piedāvātajiem modeļiem varētu būt [minētie] divi,» saka I. Jurševska. Līdz ar to arī noraidītas tās versijas, kur ietverta agrāk izskanējusī ideja pabalstu maksāt vien par trūcīgo ģimeņu atvasēm.

Diskusijā klātesošais demogrāfs Ilmārs Mežs Dienai sacīja, ka pārmest LM par rosināto pabalsta saņēmēju sašaurināšanu nebūtu pareizi. «Viņi ir nostādīti izvēles priekšā griezt pensijas, ko politiķi pirms vēlēšanām solīja nedarīt, vai arī atņemt jaunajām māmiņām, kam šādi solījumi nav dotii.»

Ģimenes ar vienu atvasi, pēc demogrāfa sacītā, nav «bezcerīgā» situācijā kā tās, kur aug trīs un vairāk bērnu. Tomēr, ja jāizvēlas starp minētajiem diviem risinājumiem, I. Mežs priekšroku dod pabalsta maksāšanai līdzšinējā apmērā no otrā bērna. «Šis būtu mazāk šokējošs un taisnīgāks variants.» No demogrāfijas veicināšanas viedokļa gan būtu pareizāk pabalstu maksāt no trešā bērna un lielākā apmērā, jo tas varētu mudināt divu bērnu ģimenes izšķirties par trešo atvasi, teica I. Mežs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?