Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pārvaldniece: tā māja ir baisa

Pirms komandanta atlaišanas bija tik labi - ar nopūtu saka piecstāvu kopmītnēs Prūšu ielā 25a sastaptā Lūcija Kupriņenko. Tagad pirmā stāva telpās izdauzīti logi, sienās izgāzti lieli caurumi, narkomāni no koplietošanas telpām nes prom nesen uzliktos krānus un durvju kliņķus. «Nav iespējams dzīvot. Nāk, durstās havajā, kur arī bērni iet.

Nometīs šļirci, kas to zin, kas viņam par slimību,» šokēta ir L. Kupriņenko. Viņas meita Kamila Belova papildina, ka nesen vienam no kaimiņiem tumšajā gaitenī, pieliekot nazi pie rīkles, atņemts mobilais telefons, cits - piekauts. «Vakarā labāk ārā nenākt, jo nevari zināt, kas tur var sēdēt,» saka sieviete, kura ar vīru un diviem bērniem mīt 18 kvadrātmetru lielā istabā bez virtuves, tualetes un karstā ūdens.

Rīgas domē, kas šo «dažādu grupu sociālo dzīvojamo māju» radījusi, tajā izmitinot ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem, kuras izliktas no saimnieku dzīvokļiem, un no ieslodzījuma vietām iznākušos, neviens atbildēt par īpašumā notiekošo īsti negrib. Nesen izveidotā darba grupa, kurai jālemj, ko darīt ar mājas lielo 59 260 latu parādu, mēneša laikā pat nav sanākusi uz pirmo sēdi.

Vaino iedzīvotājus

Mājas iedzīvotāji Dienai sūdzas galvenokārt par augstajiem elektrības rēķiniem. Uz visu māju ir tikai viens skaitītājs, un maksa katrai istabiņai tiek aprēķināta pēc tajā dzīvojošo skaita. K. Belovas ģimenē mēnesī sanāk ap 50 latiem. Lai arī viņas istabā ir televizors, dators un mazs akvārijs, sieviete netic, ka tik daudz nodedzina, taču skaitītāja rādījumus namu pārvalde nerāda. K. Belovas mātei netaisna šķiet naudas prasīšana par pirmsskolas vecuma bērniem. «Viņš tak pats sev neslēdz gaismu un televizoru, bet no viņa prasa desmit latu,» rādot uz trīsgadīgo mazdēlu, saka L. Kupriņenko.

«Mazi bērni arī smērē drēbes un ēd! Vai tad viņiem netaisa ēst un nemazgā veļu?» pašvaldības apsaimniekotāja Ķengaraga nami administrācijā atsaka Evija Kolberga. Iespēju taisnīgāk sadalīt maksājumus viņa neredz un pirms iedzīvotāju uzklausīšanas aicina «ņemt vērā šo cilvēku godaprātu». Gandrīz visi esot ļaunprātīgi nemaksātāji. K. Belova iebilst, ka tik lielus rēķinus tiešām nespēj samaksāt.

Pārvaldniece Gunta Celma apliecina, ka istabiņai elektrības rēķins var sasniegt 50 latu mēnesī, taču īrnieki bez iemesla dedzinot plīti un tecina ūdeni. Pie mājas bēdīgā stāvokļa par 99% arī vainīgi esot iedzīvotāji, jo paši demolējot un atstājot nepieslēgtas virtuves un tualetes.

Smags kontingents

«No cietuma atbrīvotie, bezpajumtnieki, vispār smags kontingents, kas arī nosaka visu noskaņojumu,» saka Valsts policijas pārstāve Sigita Pildava, kura dzīvojamo māju raksturo kā «ne no vieglajām». Tur šogad fiksēti jau 32 dažādi notikumi, pamatā konflikti, ģimenes strīdi, narkotiku lietošana, miesas bojājumu nodarīšana.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa apgalvo, ka savulaik, kad bija «masveida izlikšana no dzīvokļiem», trūcīgās ģimenes ar maziem bērniem un bijušos cietumniekus nebija kur citur izmitināt. Pēdējā laikā gan jauni īrnieki klāt nāk «ārkārtīgi retos gadījumos».

Pirms trim gadiem māja nokļuva tiesībsarga redzeslokā. Pēc tā iebildēm pašvaldība ieguldīja 33 523 latus sanitārā un tehniskā stāvokļa uzlabošanā. Taču nu jau atkal prasās pēc remonta. Atjaunot darbā dežurantu, ko atlaida pagājušā gada sākumā, kad bankrotēja pirmā stāva frizētava, par kuras nomas maksu tas tika algots, namu pārvalde nevarot atļauties un sūta pie domes. Taču Ā. Stabiņa uzskata, ka izdemolētās telpas jāpieskata apsaimniekotājam. «Tur ir brīva piekļūšana jebkuram no ielas un jebkurš var koplietošanas telpās sildīties vai darbināt plītiņas, bet maksu par apkuri un elektrību sadala tikai uz deklarētajiem,» viņa skaidro.

Norīkot apsardzi varētu domes darba grupa, kas lems par šīs un citu līdzīgu māju likteni. Tās vadītājs Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) sola pirmo sēdi sasaukt tuvākajā laikā un apskatīt kopmītnes klātienē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?