Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Paša nomazgāts draugs

Automobiļiem kļūstot arvien sarežģītākiem, iespēja paveikt kaut ko pašam saīsinājusies līdz mazgāšanai un pulēšanai. Savukārt, ja auto ir pavecs un tā īpašniekam rokas aug no pareizās vietas, kosmētiska sakopšana ir lielisks noslēgums nopietnākiem darbiem. Uz automazgātavas pakalpojumu rēķina gan var ietaupīt tikai pāris latu, taču, ja uzņemamies arī salona tīrīšanu, summa divkāršojas, bet pašrocīga virsbūves pulēšana jau ekvivalenta 40-60 latu ietaupījumam.

Netaupiet putas!

Lai gan pietiek ar 10 l spaini, ar šļūteni rezultāts būs nesalīdzināmi labāks, jo ar tekošu ūdeni auto var labāk noskalot. Ieteicams lietot divus sūkļus - vienu augšdaļai, otru netīrākajām daļām apakšā (bamperi, arkas, sliekšņi). Speciālie sūkļi automazgāšanai var maksāt pat pāris latu, taču tā nav lieka naudas izmešana. Tiem ir sevišķi sīka struktūra, kas mazgājot iesūc netīrumus dziļumā, tā novēršot skrāpējumus. Protams, sūklis pēc iespējas bieži jāizskalo, un netaupiet šķīdumu spainī, šis nav īstais gadījums. Putas jālieto bagātīgi, un nedrīkst ļaut tām nožūt, tāpēc vienlaikus jāapstrādā tikai viena automobiļa puse. Speciālā susināmā ādiņa ir greznība, taču vajadzētu vismaz parastu vējstikla slotiņu, ar ko notraukt lieko slapjumu. Wash & Wax tipa šampūni ar vaska piedevu liks noskriet liekajam ūdenim un piešķirs virsbūvei spīdumu. Ja tomēr ir luste auto vaskot atsevišķi, vēlams to darīt, kad gaisa temperatūra ir 12-27 grādi, un noteikti ne tiešos saules staros.

Uzmanīgi - skābe!

Bremžu uzliku putekļi kopā ar pārējiem netīrumiem padara riteņu diskus par visgrūtāk notīrāmajām detaļām, sevišķi ja tie visu ziemu nemazgāti nostāvējuši riepu servisa noliktavā. Tā kā disku tīrītāji ir ķīmiski visagresīvākā autokosmētikas grupa un nereti satur pat skābi, silti ieteicams lietot cimdus, ievērot norādes uz flakona un apstrādāt vienlaikus tikai vienu riteni. Riepu putas ne tikai piedos darbiņam «glanci», bet arī aizsargās pret saules, ūdens un naftas produktu kaitīgo iedarbību.

Būs arī jāžāvē

Salona auduma daļas vienlīdz labi var iztīrīt kā ar putu, tā izsmidzināmiem līdzekļiem (pirmajiem reizēm ir korķis ar birsti iestrādāšanai virsmā). Taču, ja esat noņēmušies to darīt, ierēķiniet laiku žāvēšanai, citādi nāksies braukt mitrā sēdeklī. Tīrīšana allaž jāsāk ar putekļu sūcēju, bet kabatu un ventilācijas atveru atputekļošanai noderēs visparastākā otiņa. Griestu, durvju un paklājiņu apstrādei noderēs rupjāks sūklis no saimniecības veikala, taču vienmēr izmēģiniet to kādā neuzkrītošā vietā. Ādas salonu tīrīšanai vajadzīgi speciāli līdzekļi, kas parasti un ne bez pamata ir dārgi. Pielipušu košļeni būs vieglāk noraut, ja to «sasaldē» ar ledus gabaliņu, un nekādā gadījumā neaiztieciet stūri ar paneļa tīrāmo, pat ja tam ir matētas virsmas efekts! Lipīgu stūri var notīrīt gan ar spirta salvetēm, gan visparastāko ūdeni. Un, ja vēl nav pārmācis slinkums un ceptas gaļas smarža, varat apstrādāt gumijas ar silikonu (karstumā tās salīp tikpat sekmīgi kā salā) un durvju eņģes ar WD40.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?