Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pazinēji saka - izcils datoriķis

«Pats sev saimnieks, Universālais kareivis IT [informācijas tehnoloģijās],» tā sevi portālā draugiem.lv raksturo Ilmārs Poikāns, kurš, visticamāk, ir policijas aizturētais, par mistisko Neo uzskatītais cilvēks, ko policija tur aizdomās saistībā ar datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas.

Kareivi Ilmārā viņa draugi un paziņas gan nesaskata, un ziņa, ka Ilmārs varētu būt arī tā dēvētais Neo, visus Dienas uzrunātos nesen trīsdesmit gadu slieksni pārkāpušā jaunā vīrieša pazinējus šokējusi. Zināšanas un prasmes gan viņam ir vairāk nekā pietiekamas, lai varētu izdarīt to, ko pastrādāja Neo. «Ja ir Latvijā kvalificēti datorspeciālisti, tad Ilmārs ir viens no pirmajiem kandidātiem,» Dienai skolas laika draugu raksturo Vjačeslavs.

Zelta stipendiāts

Ar Ilmāru Vjačeslavs iepazinies vidusskolā valsts olimpiādēs, kur Ilmārs pārstāvēja savu mācību iestādi - tagadējo Rīgas komercģimnāziju (agrāko Rīgas komercskolu). Ilmārs Latvijas mēroga olimpiādēs piedalījās vairākos priekšmetos. «Noteikti tā bija matemātika, informātika un fizika,» atminas Vjačeslavs, norādot, ka abi tikušies arī starptautiska mēroga olimpiādēs. Rīgas komercģimnāzijā, kur Ilmārs izglītojās no 10. klases, Dienai norādīja, ka viņš skolas laikā ļoti labi mācījies. Gandrīz visos priekšmetos guva izcilu novērtējumu - desmitniekus. Tāpēc arī, ņemot vērā Ilmāra dalību olimpiādēs, puisim vienīgajam no savas klases, pabeidzot 12. klasi, piešķirta vienreizēja Rīgas domes zelta stipendija - 400 latu. Tā tajā laikā bija liela nauda, vienlīdzīga ar skolotāja pusgada laikā saņemto algu, stāsta skolā. Jau skolas gados puisim bijušas ļoti tuvas ar datoru saistītās lietas, tostarp internets. Par to liecina arī Ilmāra turpmāko studiju izvēle - pēc ģimnāzijas pabeigšanas puisis iestājās Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātē datorikas nodaļā, kur vēlāk ieguva arī maģistra grādu, Dienai saka Ilmāra tiešais priekšnieks LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas vadītājs, vadošais pētnieks un fizikas doktors Andrejs Spektors. Ilmārs LU nodarbojoties ar datorlingvistiku un, kā saka viņa priekšnieks, jaunais vīrietis ir izcils programmētājs jau no studiju gadiem. «Gribētos, lai viņš būtu aktīvāks un stātos arī doktorantūrā. Par to esmu pārmetis, ka to joprojām nav izdarījis.»

Samazināja algu

Ilmāru viņa draugi un paziņas raksturo ne tikai kā ļoti gudru, erudītu un apdāvinātu cilvēku, bet arī godīgu, jautru, ģimenisku un gādīgu. Vīrietim, kā var noprast no viņa draugu teiktā, esot ģimene - sieva un bērni. Jaunā ģimene pērnā gada beigās ievākusies jaunā miteklī - mājā, ko Ilmārs pabeidzis būvēt Rīgas apkārtnē. To, visticamāk, varējis atļauties, pateicoties arī savam biznesam. Jaunajam vīrietim paralēli darbam LU ir arī savs uzņēmums, kas, iespējams, nodarbojas ar programmēšanas lietām, saka A. Spektors. Firmai esot sadarbības partneri ASV. Citi avoti Dienai stāstīja, ka Ilmārs ir strādājis kādā no projektiem Silikona ielejā un esot arī viens no one.lv dibinātājiem.

Ja Ilmāram nebūtu sava rūpala, nezin, vai viņš turpinātu strādāt laboratorijā, kur alga šā gada sākumā, noslēdzoties vairākus gadus ilgušam projektam, samazināta trīs reizes, saka laboratorijas vadītājs. Alga gan vairāk vai mazāk samazināta visiem laboratorijā strādājošajiem, saka A. Spektors un piebilst, ka neuzskata, ka varbūtējais rūgtums par būtisko algu samazinājumu laboratorijā varētu pamudināt Ilmāru celt gaismā iestādes, kuru algu saraksti tika publicēti, un sabiedrību šokēt ar daudzviet augstajām algām. Tiesa, viņa priekšnieks arī netic, ka Ilmārs varētu būt izslavētais Neo un arī par kareivi, kā Ilmārs sevi nodēvējis savā profilā draugiem.lv, A. Spektors savu padoto nesauktu. «Varu pateikt tikai to, ka Ilmārs ir ļoti pieklājīgs, korekts un atsaucīgs jaunietis bez kaitīgiem ieradumiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko publiskoja Neo?

Aktīvistu grupa, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA) un kuru sacījās pārstāvam Neo, pirmo reizi datus, iegūtus no «cauruma» VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, noplūdināja šā gada februārī Latvijas televīzijas raidījumā De facto. Toreiz 4ATA teica, ka esot trīs spējīgi informācijas tehnoloģiju cilvēki.
Kopš tā laika internetā tika publiskotas Rīgas satiksmes, Rīgas siltuma, Latvijas Bankas, Parex bankas, CSDD, FKTK, Latvenergo un tā meitasuzņēmumu, Latvijas Valsts ceļu, Latvijas Autoceļu direkcijas, Rīgas un Ventspils brīvostu, Latvijas Valsts mežu, pašvaldību, ministriju un valdības struktūru darbinieku algas, rādot, ka tās bijušas vai joprojām ir visai dāsnas. Sākotnēji informācija parādījās tikai skaitļu veidā, taču par ministrijām dati bija ar visiem konkrētajiem vārdiem un uzvārdiem.
Aprīļa vidū 4ATA paziņoja, ka izbeidz savas publiskās aktivitātes: «Mūsu misijas viens posms ir beidzies, varam noiet pagrīdē.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?