Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pensionāriem kopumā patīk

Iecerētās izmaiņas pensiju sistēmā kopumā atbalstām, taču mūs bažīgus dara, ka starp šīm iecerēm negaidīti var parādīties arī pašreizējiem pensionāriem netīkami priekšlikumi, - tā Labklājības ministrijas (LM) koncepciju ar piedāvātajiem risinājumiem pensiju sistēmā vidējā un ilgākā termiņā Dienai vērtēja Rīgas apriņķa Pensionāru apvienības vadītāja Aija Kušķe.

Koncepcija, par ko nupat aptaujā izzināts sabiedrības viedoklis, lielā mērā tapusi demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās un sabiedrības novecošanās dēļ. Tā piedāvās vairākus vidēja termiņa risinājumus sloga mazināšanai uz sociālo budžetu. Gala- vārds par dokumentu būs jāsaka valdībai. Kad tieši koncepcija tiks virzīta uz Ministru kabinetu, tas, pēc LM sacītā, vēl nav zināms. Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) mierina, ka esošie pensionāri var gulēt mierīgi, jo viņu pensijas plānotās izmaiņas neskars. Arī citādi nav paredzēts ķerties klāt esošajām pensijām, apgalvoja atbildīgais ministrs.

Koncepcija piedāvā trīs variantus. Pirmais piedāvā atstāt visu pa vecam, taču tādā gadījumā nākamgad speciālā jeb tā dēvētā sociālā budžeta izdevumi ievērojami pārsniegtu ieņēmumus.

Otrais variants piedāvā būtiski - no pašreizējiem 33,09% līdz 46,8% - paaugstināt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi. Tas nozīmētu vēl lielāku nodokļu slogu strādājošajiem.

Trešais variants, ko LM uz valdību virzīs kā pieņemamāko, paredz vairākus risinājumus, arī pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, kam saskaņā ar aptauju ir vairāk pretinieku nekā atbalstītāju. Visvairāk pret šo ideju iebilduši cilvēki vecumā no 55 līdz 59 gadiem. Šī vecuma cilvēki aptaujā visvairāk iebilduši arī pret ideju no 2012.gada atcelt iespēju cilvēkiem pensionēties priekšlaikus.

A. Kušķe uzskata, ka iespēja pensionēties ātrāk, ko patlaban var darīt divus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas, ir jāsaglabā līdz brīdim, kad uzlabosies situācija ekonomikā un cilvēkiem pirmspensijas vecumā būs lielākas izredzes atrast darbu. 2012. gadā cilvēkiem, viņasprāt, vēl būtu jāsaglabā iespēja pensijā iet priekšlaikus. Ideju par pensionēšanās vecuma pakāpenisku celšanu apvienības vadītāja atbalsta, jo šādu ceļu iet arī citas valstis.

Arī esošās piemaksas un tā sauktās māmiņalgas, pēc A. Kušķes domām, vajag maksāt no pamatbudžeta, nevis no sociālā, kā ir patlaban, jo tajā nauda šiem abiem atbalstiem nav iezīmēta. Loģisks, pēc apvienības vadītājas domām, ir arī priekšlikums paaugstināt minimālo apdrošināšanas stāžu un ideja nemaksāt piemaksas pie pensijām tiem, kas pensionēsies pēc 2012.gada.

Šo piemaksu mērķis bija sniegt atbalstu cilvēkiem, kuri pensionējās līdz 1996. gadam un kuriem bija liels darba stāžs, bet maza pensija. «Tiem, kas pensionējas tagad, tas darba stāžs [līdz 1996. gadam] nav pārsvarā, un no tām var atteikties.»

Apvienības vadītāja gan bažījas, ka koncepcijā pa ceļam uz valdību vai citviet var parādīties arī esošajiem pensionāriem netīkami risinājumi, piemēram, priekšlikums samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu.

Patlaban IIN nav jāmaksā par pensijām līdz 165 latiem, taču publiskajā telpā nereti pavīdējuši priekšlikumi samazināt neapliekamo minimumu pensijām, arī atteikties no esošajām piemaksām, lai tādējādi rastu daļu no nākamgad budžeta konsolidēšanai nepieciešamās naudas. Atšķirībā no mehāniskas pensiju samazināšanas pērnvasar (ko atzina par Satversmei neatbilstošu) ar neapliekamā minimuma samazināšanu pensionārs uz papīra saņemtu tikpat, cik iepriekš, taču uz rokas - par daudziem latiem mazāk. «Tas ir tas, kas baida,» noteica A. Kušķe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

No 2016. gada līdz 2021.gadam pakāpeniski (ik gadu par pusgadu) paaugstināt pensionēšanās vecumu no pašreizējiem 62 gadiem līdz 65 gadiem
Atbalsta 17,8%
Neatbalsta 22,2%*

No 2012. gada vairs neparedzēt iespēju priekšlaikus pensionēties
Atbalsta 5,6%
Neatbalsta 26,1%*

Cilvēkiem, kuri pensionēsies pēc 2012. gada 1. janvāra, nemaksāt piemaksas pie vecuma un invaliditātes pensijas
Atbalsta 7,7%
Neatbalsta 11,7%*

Paaugstināt minimālo apdrošināšanas stāžu jeb laiku, cik ilgi cilvēkam jānostrādā, lai viņš varētu saņemt pensiju. Sākot ar 2016. gadu, to no pašreizējiem 10 gadiem plānots paaugstināt līdz 15 gadiem, bet līdz 2021. gadam - līdz 20 gadiem
Atbalsta 25%
Neatbalsta 1,1%*

No nākamā gada piemaksas pie pensijām (vecuma un invaliditātes), arī vecāku pabalstu jeb māmiņalgas maksāt no pamatbudžeta, ne no sociālā
Atbalsta 11,1%
Neatbalsta 3,9%*


Avots: Labklājības ministrijas veiktā 180 privātpersonu un deviņu sabiedrisko organizāciju aptauja par koncepciju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?