Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Personiskās dzīves noslēpumi

Abu izstāžu un ne tikai to sakarā mākslas vidē bieži loka vārdu «personisks».

Lai lieki nekultu tukšus salmus, jāsaausās, ko katrs ar to saprot un izsaka, jo skaidrs taču, ka ar jēdzieniem «personisks», «privāts» mākslā apzīmē gluži ko citu nekā, piemēram, sabiedriskajā dzīvē un politikā. Laikam gan neviens mākslinieks jaunradē nav izticis pavisam bez personiskiem motīviem - autobiogrāfiskiem vai novērotiem. Tomēr skatītājiem tiem nav tiešas pieejas. Mākslas darba forma, kad to aplūko publiskā izstāžu zālē, saglabā tikai vispārīgas nozīmes - tādas, kas pazīstamas katram, - vai arī veido jaunas atkarībā no katra apmeklētāja skatījuma. Par šo vienkāršo formulu jāatceras, kad laikmetīgajā mākslā sastopamies ar virzienu, kas tieši aicina pārskatīt sabiedriskajā dzīvē lietoto privātā un publiskā nošķīrumu, iepazīstina ar skatītājam nepazīstamu pieredzi un paplašina tolerances robežas, publicējot mākslinieka dzīves faktus, ko pieņemts uzskatīt par pārāk privātiem. Kā raksturīgi šīs pieejas pārstāvji prātā nāk brits Ričards Bilingems, kurš fotografēja savus vecākus - alkoholiķi un pārmērīgu rīmu -, vai igaunis Marks Raidpere, kurš satricinošā videodarbā pārvērta izskaidrošanos ar māti un paša histēriju. Tūlīt gan jāpiebilst, ka kim? apmeklētājiem nekas līdzīgs nedraud.

Izzušana tumsā

Katrīnas Neiburgas septiņu videodarbu instalācija Lietu atmiņa uzreiz apbur ar atjautīgiem tehniskajiem risinājumiem, bet kopumā - ar noskaņu. Piķa melnajā vidē videoprojekcijas rāda kontrastējoši idealizētas ainiņas no kārtīgas latviešu ģimenes triju paaudžu sieviešu dzīves. Dāmas ēd, saskandina glāzes, raugās skaistumkopšanas līdzekļiem aizkrautā spogulī, uzsmēķē. Materiāla dokumentalitātei nav izšķirošas nozīmes - nekādas atklātības robežas pārkāptas netiek. Skatītājs pat varētu palikt neziņā, kas ir lomu atveidotājas, ja vien autores un viņas mātes - rakstnieces un namīpašnieces - Andras Neiburgas sejas panti iepriekš nebūtu bieži redzēti plašsaziņas līdzekļos (tomēr tad jāatzīst, ka publiskās un privātās dzīves robežas pārbīdījusi prese, nevis izstāde). Izstādes anotācijā ievietotais stāstiņš par pedikīri varētu arī nebūt autores rakstīts, bet citēts no kādas skolnieces sacerējuma - tas ilustrēts tikai vienā no sižetiem un apliecina vienīgi, ka dāmas šādu pakalpojumu izmanto. Ģimenes vīrieši (ne mazāk pazīstamie rakstnieks Pauls Bankovskis un gleznotājs Andris Eglītis, ja atkal ņemam talkā ārpus izstādes iegūstamu informāciju) kā šajā, tā arī citās epizodēs paliek aiz kadra. Tikai šī iemesla dēļ ģimenes tēlojumu nevar nosaukt par gluži patriarhālu.

Tomēr izstādei nepārprotami ir svarīgāks, dziļāks vēstījums par rokas stiepiena attālumā atrodamās ikdienas fiksāciju - tiesa gan, tam nav sakara ar iepriekš minēto privātās dzīves atslepenošanas virzienu mākslā. Neiburgas radītie kustīgie attēli ne vien iemontēti visdažādākajos sadzīves priekšmetos (skapis, lādīte, galdiņš), bet daļā eksponātu arī vietās, kur vajadzētu atrasties spogulim. Citos videoprojektors aizstāj gaismas avotu - tas ir iemontēts stāvlampā, virs gultas, izstaro attēlu uz aizkariem. Tādā veidā skatītājs tiek iesaistīts mīklainā telpiskā spēlē, kurā optiskas ilūzijas sajaucas ar realitāti. Piemēram, apsēžoties uz krēsla pie stāvlampas un ieskatoties spogulī, jūs pārsteigts ieraudzīsiet sava attēla vietā jaunu sievieti (autori), bet varbūt arī neko, ja figūra ir aizgājusi. Savukārt lūkojoties sieviešu portretos, kas video nomaina cits citu, jūs redzēsiet arī savu atspulgu. Attēlu parādīšanās un izgaišana tumsā kļūst par patstāvīgu tēlu. Iespaidu pastiprina lēnais, bet uzmanību saistošais darbību ritms un skaņu dizains, kurās klasiķa dzejas rindas mijas ar nesaprotamiem runas fragmentiem (autors - Andris Indāns).

Interesanti, ka, kamēr atsevišķi baņķieri un demogrāfi mēģina sarīdīt paaudzes vienu pret otru, latviešu mākslinieki - Alvis Hermanis, Ivars Drulle, Anna Heinrihsone un nu arī Katrīna Neiburga - aicina uz solidaritāti un iejušanos otra ādā. Izrādās, paaudžu konflikts mākslā atšķirībā no savtīgi politizētām diskusijām interneta portālos nav modē.

Kopiju kopija?

Kristīnes Kursišas Personālizstādē valda gluži cita - racionāli atsvešināta - noskaņa. Fotogrāfijas ir tehniski kvalitatīvas un nevainojami ierāmētas. Tās pirmajā brīdī atgādina attēlus no «imidža banku» produkcijas, kuru iecienījuši ilustrētie žurnāli un reklāmas aģentūras. Ierakstot interneta resursu meklētājos t. s. atslēgas frāzes, piemēram, «putniņš uz galvas», «trīs suņi» vai tamlīdzīgi, jūs saņemsiet veselu gūzmu bilžu, līdzīgas izstādē redzamajām. Tās var ilustrēt vienu rakstu vai otru, vairāk vai mazāk asprātīgu saukli - šādu attēlu panākumu ķīla ir to bezpersoniskumā. Izrādās, autore tieši tā arī darījusi - atlasījusi internetā pieejamu attēlu kompozīcijas un atdarinājusi tās pašas uzstādījumos, vēloties pievērst skatītāju uzmanību autorības un oriģinalitātes problemātikai laikmetīgajā mākslā. Tas vārdos parādās ierāmētā tekstā, ko varētu tulkot: «Tu esi kopiju kopiju kopija.» Nav necik iedvesmojoši, toties ar zināmu pamatojumu. Varētu piekrist anotācijā apgalvotajam, ka «attēlu sižetos nav nekā globāli nozīmīga vai sabiedrībai vērtīga», ja vien ne piebildes, ka «tiem ir īpaša nozīme autores acīs», kas teikto apvērš kājām gaisā. Tad arī izstādes nosaukums iegūst jaunu nozīmi. Kāda tā ir, paliek personisks noslēpums, jo, kā jau minēts, vienam un tam pašam attēlam autors var piešķirt pilnīgi citu nozīmi nekā skatītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Katrīnas Neiburgas Lietu atmiņa un Kristīnes Kursišas Personālizstāde
Laikmetīgās mākslas centrā kim? Maskavas 12/1
līdz 23. septembrim

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?