Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Piemin Folklendu kara upurus

Argentīnā un Lielbritānijā pirmdien daudzviet tika iedegtas svecītes un notika dievkalpojumi, lai pieminētu 30. gadadienu kopš Folklendu (Malvinu) salu kara sākuma. Abu valstu militārais konflikts, kura iemesls bija cīņa par nelielu salu grupu Atlantijas okeāna dienvidos, izdzēsa gandrīz tūkstoš cilvēku dzīvību un noslēdzās ar britu varas nostiprināšanu Folklendās.

Argentīnieši nav norijuši zaudējuma rūgtumu un tieši pēdējā laikā regulāri atgādinājuši, ka viņi ir patiesie salu īpašnieki. Tas savukārt izraisījis asu Lielbritānijas pretreakciju. Vārdu karš vēl vairāk var pastiprināties tuvākajos gados, jo britu kompānijas Folklendu salu piekrastē grasās sākt naftas ieguvi.

Vēlas būt briti

1982. gada 2. aprīlī Argentīnas armija iebruka Folklendās. Toreiz Argentīnā pie varas esošā militārā hunta, kas ar šo soli vēlējās novērst iedzīvotāju uzmanību no dziļajām ekonomiskajām problēmām un cilvēktiesību pārkāpumiem, domāja, ka briti neatbildēs ar militāru rīcību. Tomēr tā kļūdījās, jo Lielbritānija sāka ofensīvu, kuras rezultātā argentīnieši 14. jūnijā pieņēma lēmumu padoties. Karā, kas ilga 74 dienas, gāja bojā 649 argentīnieši, 255 briti un trīs vietējie iedzīvotāji.

Savā kara gadadienā izplatītajā paziņojumā pašreizējais Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons Argentīnas karavīru iebrukumu Folklendās nosauca par «dziļi nepareizu». «Šajā dienā pirms trīsdesmit gadiem Folklendu salu iedzīvotāji cieta no agresijas, kuras mērķis bija nozagt viņu brīvību un dzīvesveidu,» teikts premjera paziņojumā. «Šī ir piemiņas un pārdomu diena. Diena, lai atcerētos visus tos, kuri zaudēja dzīvību konfliktā - mūsu bruņoto spēku locekļus, tāpat kā argentīniešu karavīrus, kuri gāja bojā.»

Viņš arī pauda pārliecību, ka viņa valdības pienākums ir atbalstīt salinieku tiesības noteikt savu nākotni, kuru pašlaik viņi redzot Lielbritānijas sastāvā. «Šis fundamentālais princips bija spēkā pirms trīsdesmit gadiem, un šodien mēs šo principu apstiprinām no jauna,» uzsver D. Kamerons.

Premjera nostājai pievienojas arī Folklendu salu gubernators Naidžels Heivuds. «Salas pieder britiem, mums ir pilnas tiesības uz tām. Paši salinieki vēlas būt briti,» Folklendu galvas teikto citē AFP.

Folklendu salu kara veterāni un viņu kritušo biedru radinieki pirmdien sapulcējās uz piemiņas misi Lielbritānijas Nacionālajā piemiņas parkā Stafordšīrā. Tur tika iedegta balta svece, kura degs 74 dienas - tikpat, cik ilga karadarbība starp Argentīnu un Lielbritāniju.

Nafta pastiprina strīdu

Argentīnieši savus Folklendu karā nogalinātos un izdzīvojušos kareivjus godināja valsts dienvidu pilsētā Ušvajā, kur izveidots kara memoriāls. Uz piemiņas pasākumu bija jāierodas arī Argentīnas prezidentei Kristīnai Kirhnerei, kurai vajadzēja iedegt mūžīgo uguni.

Jau agri no rīta pie memoriāla sapulcējās kara veterāni un viņu ģimenes locekļi. Folklendu konflikta dalībnieks Karloss Alberto Latore aģentūrai Reuters stāstīja, ka viņam ir svarīgi, lai jaunā argentīniešu paaudze būtu izglītota par 30 gadus senajiem notikumiem, jo viņiem esot jātic, ka Argentīnai ir likumīgas tiesības uz salām.

Sakāve Folklendu karā bija viens no iemesliem militāristu varas norietam un demokrātijas atjaunošanai Argentīnā, tomēr tā nav mazinājusi Buenosairesas pretenzijas uz suverenitāti pār salām. Argentīnas retorika pret Lielbritāniju pastiprinājās pirms diviem gadiem, kad Londona deva atļauju vairākām britu enerģētikas kompānijām sākt iespējamo naftas ieguvju izpēti ap Folklendām. Dažas no tām ir paziņojušas, ka pirmie urbumi tiks veikti 2016. gadā. Argentīna ir piedraudējusi ar tiesu darbiem pret uzņēmumiem, kas iesaistīti naftas ieguvju izpētē.

Tuvojoties kara 30. gadadienai, Argentīna vērsusies pret Folklendām un savās darbībās iesaistījusi arī citas Dienvidamerikas valstis. Janvārī Argentīna un tās tuvākās sabiedrotās Brazīlija, Čīle, Paragvaja un Urugvaja paziņoja, ka slēdz savas ostas kuģiem ar Folklendu karogu. Argentīna arī piedraudējusi slēgt savu gaisa telpu avioreisam, ar kuru vienreiz nedēļā no Folklendu galvaspilsētas Stenli var nokļūt Čīlē. Tādā gadījumā folklendieši tiktu pilnībā izolēti no ārpasaules.

Pagali ugunij piemeta arī briti, februāra sākumā paziņojot, ka pavasarī Folklendu salās ieradīsies supermodernais iznīcinātājkuģis HMS Dauntless, kas aprīkots ar ballistiskajām raķetēm. Pirmdien Lielbritānijas Aizsardzības ministrija precizēja, ka karakuģis trešdien dosies ceļā uz reģionu, kur pusgadu veikšot patruļas misiju. Buenosairesa uzskata, ka tas ir mēģinājums militarizēt konfliktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?