Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Piepilda Berklava sapni

Bija jāpaiet sešiem gadiem, lai Tēvzemei un brīvībai/LNNK un Visu Latvijai! atsauktos aicinājumam, par kuru savā 90. dzimšanas dienā 2004. gada jūnijā runāja LNNK dibinātājs Eduards Berklavs, kurš sava vēlējuma piepildījumu nepiedzīvoja. Toreiz E. Berklavs aicināja nacionāli orientētos spēkus būt vienotiem un startēt vēlēšanās kopā, jo tikai tā varēs gūt panākumus.

Svētdien Latviešu biedrības namā tika nodibināta nacionālā apvienība _Visu Latvijai!_ - _Tēvzemei un brīvībai_/LNNK, kas būs nacionāli konservatīvs politiskais spēks, kurš savā darbībā un kampaņā liks uzsvaru uz latviskas Latvijas ideju. Par šo lēmumu nobalsoja visi klātesošie 300 kongresa delegāti. Par apvienības līderi ir ievēlēts Roberts Zīle, par vietniekiem - Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš.

Taktisks gājiens

Kad E. Berklavs savā jubilejā izteica vēsturisko aicinājumu, viņš to adresēja TB/LNNK, Visu Latvijai! un Jaunajam laikam, kuru tolaik vadīja E. Berklava politiskais domubiedrs Einars Repše un kurā vēl nebija notikusi šķelšanās - tās rezultātā vēlāk izveidojās Pilsoniskā savienība. Taču TB/LNNK un VL sadarbība sākās tikai pērnajā gadā ar kopīgiem pasākumiem 11. novembrī un valsts svētkos 18.novembrī. Vēl šopavasar TB/LNNK kongresā R. Zīle noraidīja kolēģu grupas ierosinājumu pieņemt lēmumu par apvienības veidošanu, ko svētdien kongresā nosauca par taktisku gājienu. Tolaik vēl notika sarunas ar Vienotību par TB/LNNK un arī Visu Latvijai! iekļaušanos tajā. Tikai pēc tam, kad Vienotība bija izšķīrusies liegt abām partijām tai pievienoties, tās 31. maijā savās valdes sēdēs nolēma veidot nacionālo apvienību. R. Dzintars uzskata, ka tā ir vienīgā apvienība, kurā apvienošanās notikusi uz skaidras ideoloģijas pamata un kas varētu mazināt Saskaņas centra iespējas nonākt pie varas.

Dibināšanas kongresā vairāki runātāji norādīja uz VL pieredzes trūkumu un TB/LNNK nogurumu, bet apvienojoties šie trūkumi būšot novērsti. Apvienības valdē būs R. Zīle, G. Bērziņš, Māris Grīnblats un Jānis Trupovnieks no TB/LNNK. VL tajā pārstāvēs R.Dzintars, Imants Parādnieks, Einārs Cilinskis un Jānis Iesalnieks. R.Zīle izteica cerību, ka apvienība būs nākamajā valdībā, tāpēc aicināja kampaņā nesolīt to, ko nevar izpildīt, kā arī nemānīt cilvēkus un neteikt, ka tiks pārtraukta programma ar starptautiskajiem aizdevējiem. «Taču ir jāsaka aizdevējiem, ka ir lietas, ko varam darīt citādi,» teica R. Zīle. Viņš arī aicināja kampaņā ar cieņu izturēties pret politiskajiem konkurentiem, tā mainot priekšstatu par politiķiem. «Atklāts rokas spiediens bez viltus acīs dod politiķiem iespēju izdarīt labus darbus sabiedrības labā,» teica R. Zīle.

Izredzes ir

Kongresā bija jūtams, ka TB/LNNK rindās ir Visu Latvijai! īstenotās nedaudz radikālākās nacionālās politikas atbalstītāji. Tas nozīmē, ka VL nekļūs par pieaicināto un abu partiju sadarbība varētu notikt uz līdztiesīgiem principiem. Visu Latvijai! arī ir vairāk enerģisku jaunu cilvēku, kā liecināja vērojumi kongresā. Viņi ir aktīvi interneta vidē, kas tiks izmantota arī kampaņā. Socioloģiskās aptaujas parāda, ka VL un TB/LNNK apvienībai ir izredzes iekļūt Saeimā. Pirms iepriekšējās Saeimas vēlēšanām nacionālo spēku nišā TB/LNNK konkurents vēl bija Tautas partija, tagad tā sadarbībā ar LPP/LC apvienībā Par labu Latviju! un arī ar Saskaņas centru parlamenta opozīcijā šo nacionālās partijas tēlu ir zaudējusi. Ideoloģiski radniecīga ir arī Pilsoniskā savienība, bet Vienotībā tās nacionālā pozīcija nav tik pamanāma.

Apvienības dibināšanas kongresa rīkotāji pacēlumu tajā bija centušies radīt ar vairākiem emocionāliem brīžiem - svinīgu Latvijas valsts karoga, kā arī abu partiju karogu ienešanu tautas mūzikas kopas Auļi pavadījumā. Kongresu atklāja vecākais Saeimas deputāts Visvaldis Lācis (VL). Pēc lēmuma pieņemšanas par apvienības dibināšanu visi delegāti nodziedāja dziesmu Dzimtā valoda, ko izpildīja Aivars Brīze, kā arī VL dziedošā grupa kopā ar partiju līderiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?