Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pirmie gājputni atgriežas mājās

Pēc ASV pavadīta gada Latvijā sāk pārrasties Baltijas - Amerikas Brīvības fonda (Baltic - American Freedom Foundation, BAFF) profesionālās prakses programmas pirmie stipendiāti. Pati pirmā bezdelīga, atgriezusies tikai pirms pāris nedēļām, ir Ilona Markunaite, kas jau daudzus gadus vada pašas izveidotu grāmatvedības un juridisko pakalpojumu uzņēmumu Worldwide Accounting, bet pēdējos 12 mēnešus pavadīja praksē līdzīgā uzņēmumā Ņujorkā.

«Enerģijas man tagad ir vairāk nekā līdz šim, lai gan arī iepriekš bija daudz,» saka Ilona un sprigani stāsta, ka grāmatvedība viņai ir ne vien darbs, bet arī mīļākais vaļasprieks.

Prakses - populārākās

Kopš BAFF dibināšanas 2010. gada rudenī ar trīs fonda programmu palīdzību pēc jaunas pieredzes un zināšanām uz Ameriku devušies jau 60 cilvēku no visas Baltijas. No Latvijas - 25, no kuriem 19 piedalās profesionālās prakses (jeb internatūras, stažēšanās) programmā, četri diplomētā specālista (jeb Graduate) studiju programmā un divi - pētniecības programmā. Stipendijas tiek piešķirtas labākajiem no labākajiem neatkarīgi no tā, vai viņi nāk no Latvijas, Lietuvas vai Igaunijas, stāsta BAFF programmas reģionālā vadītāja Ilze Doškina. Būtiski - visiem stipendiātiem pēc ASV pavadītā pusgada vai gada jāatgriežas dzimtenē, lai apgūto liktu lietā mājās.

Prakses programma ir pati populārākā. I. Doškina stāsta, ka tai visbiežāk piesakās vai nu cilvēki, kas dara visu - mācās, strādā, vada savu uzņēmumu -, vai jaunieši, kuri koncentrējušies tikai uz mācībām, 26 gadu vecumā jau tikuši pie «doktora grāda raķešzinātnē», bet kuriem trūkst praktisko iemaņu. «Tad šī prakse ASV dod iespēju ne vien iemācīties profesionāli strādāt izraudzītajā nozarē, bet arī nonākt citā vidē, kur uz savu zināšanu bagāžu var paraudzīties no malas, turklāt jāiemācās atrast dzīvokli, veļas mazgātavu utt. Tas ir brieduma tests,» saka I. Doškina un vērš uzmanību uz to, ka BAFF prakse tomēr nav tas pats, kas studiju prakse - šī ir ilgāka, ietver arī dažādus izzinošus pasākumus kopā ar citiem programmas dalībniekiem un iespēju mēnesi paceļot pa ASV.

Piesakoties skaidri jānorāda gan uzņēmumi, kuros gribētos stažēties, gan pavisam konkrētas lietas, ko praksē gribētos apgūt. Atbilstoši tam katram programmas dalībniekam tiek piemeklēts prakses devējs, kas viņam var sniegt maksimumu no kārotā.

«Neviens no interniem nav kafijas pienesējs. Cilvēki gan nereti vēlas būt stažieri Apple, Google, Nike… Tās ir lieliskas kompānijas, taču tajās ir grūti tikt, daudzām ir pašām savas internu programmas, turklāt tas, ka būsi maza skrūvīte milzīgā Google, tev reāli dos maz. Mēs liekam uzsvaru uz profesionālo iemaņu attīstīšanu, un lielāks ieguvums cilvēkam būs no vidēja izmēra kompānijas, kur gada laikā vari pamēģināt daudzas lietas,» stāsta I. Doškina.

Cilvēks uz podziņām

Ilona grāmatvedības uzņēmumu Bookkeeping USA atrada pati, jo gribēja stažēties kompānijā, kas pēc izmēra līdzinās viņas pašas firmai, un Ņujorkā, jo tā ir ASV finanšu centrs. «Tā gan pavisam noteikti nav Amerika, Ņujorka ir valsts valstī. To sapratu, jo daudz ceļoju un daudz redzēju,» Ilona saka.

Par BAFF viņa uzzināja nejauši. Izņēmuma kārtā reiz pusdienodama mājās, nevis pilsētā, TV izdzirdējusi ziņu par pieteikšanos fonda stipendijām, pierakstījusi informāciju uz vizītkartes, ko vieglu roku iemetusi somā. Atradusi tikai dienā, kad pieteikšanās beidzās, satraukta zvanījusi uz fondu, lai izlūgtos termiņa pagarinājumu, bet tur uzzinājusi, ka tas jau pagarināts. «Pieteicos, startēju, intervija, aizbraucu,» Ilona noskaita tālāko un piebilst - kā galveno motīvu pārrunās minējusi mērķi kļūt par labāko grāmatvedības pakalpojumu uzņēmumu Latvijā. Viņas firmai ir divas filiāles - Rēzeknē un Rīgā -, kurās kopā strādā 10 darbinieku, un tā bija sākusi apkalpot arī ārvalstu uzņēmējus, kas savu biznesu vada Latvijā. «Sapratu, ka pieredze grāmatvedībā mums ir fantastiska, taču trūka zināšanu un prasmju, lai nodrošinātu ārzemju klientus ar to, ko viņi sagaida - arī biznesa angļu valodas un biznesa kultūras ziņā. BAFF programmā saskatīju unikālu iespēju pabūt starptautiskā vidē.»

Tā arī noticis - Bookkeeping USA Ilonai jau no pirmajām prakses dienām uzticēja vairākus klientus, un starp tiem bijuši uzņēmumi no ASV, Ķīnas, Japānas, Kanādas u. c. Viņa stāsta, ka grāmatvedība ASV esot vienkāršāka nekā Latvijā, bet īpašs ieguvums ir iemaņas strādāt maksimāli efektīvi, izmantojot tehnoloģijas.

Pirmā nedēļa - stresā

Ilona ir atvērta, ātri iekļaujas svešā vidē un atrod kontaktu ar citiem cilvēkiem. Tomēr pirmos pāris mēnešus Ņujorkā traucējusi valodas barjera - angļu valodu nācies intensīvi slīpēt, un to Ilona arī darījusi, lasot, skatoties TV. «Visu centos saprast, ko nesapratu - tulkoju. Drīz biju uz strīpas.» Tagad arī komunikācija ar ārzemju klientiem Latvijā Ilonai esot daudz produktīvāka, jo abas puses viena otru saprot daudz ātrāk un precīzāk.

Vēl viens izaicinājums ASV bija arī sadzīve. BAFF stipendiātiem tiek segti visi ceļa un uzturēšanās izdevumi, tomēr mājokļa un citi jautājumi jākārto pašiem.

«Pirmā nedēļa bija ļoti stresaina. Neko nevari līdz galam izrēķināt, jo nav ne jausmas par transportu un attālumiem. Viņi neveic naudas pārskaitījumus, bet joprojām izraksta čekus, tātad vispirms jāatver bankas konts, un tu to saproti tikai trešajā dienā, bet laiks iet...» ilustrē Ilona, taču piebilst: «Man liekas, nu jau vairs nebūtu atšķirības, vai mani izmestu Ķīnā, Turcijā, ASV, iespējams, pat Peru - tiktu galā.»

Gads Ņujorkā Ilonai bija pirmā tik ilgā prombūtne no mājām, bet visvairāk viņa bažījusies, kā tikmēr ar darbiem veiksies viņas darbiniekiem. Pierādījies, ka viņiem var lieliski uzticēties.

Tagad Ilona saviem padotajiem stāsta un māca visu, ko apguvusi ASV. Viņa apņēmusies paplašināt savu ārzemju klientūru, labprāt konsultēšot arī Latvijas uzņēmējus, kas vēlas darboties ASV. Amerikā Ilona iemācījusies arī apkalpot klientus attālināti - tas noderēšot, lai piesaistītu klientus no visiem Latvijas reģioniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Profesionālās prakses programma: 6-12 mēnešu stažēšanās kādā ASV uzņēmumā. Augstskolu pēdējo kursu studentiem un absolventiem, kas augstāko izglītību ieguvuši pēdējos sešos mēnešos. Finansējums vienam cilvēkam - līdz 30 000 ASV dolāru gadā. Pieteikšanās - līdz 15. aprīlim.
Diplomētā speciālista (jeb Graduate) studiju programma: studentiem, kas uzņemti kādā no ASV universitātēm maģistra vai doktora studiju programmā. Stipendija vienam studentam - līdz 25 000 dolāru gadā. Pieteikšanās noslēdzās 1. aprīlī, nākamā - nākampavasar.
Pētniecības programma: zinātņu doktoriem ar vismaz piecu gadu pētniecības pieredzi, kas 6-12 mēnešus vēlas veikt pētījumus ASV universitātēs vai izpētes centros. Finansējums vienam projektam - līdz 60 000 dolāru gadā. Pieteikšanās noslēdzās 1. aprīlī, nākamā - līdz oktobra beigām.
Vairāk informācijas: www.balticamericamfreedomfoundation.org

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?