Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rakstnieks ir profesija

Grāmata Rakstnieki IR. Gadsimta sākuma skatiens nāk tieši laikā. Tā ir prozistes Gundegas Repšes otrā interviju grāmata. Pirmā atspoguļo latviešu rakstnieku pagājušā gadsimta beigu skatienu. Kā lakmusa gabaliņš un atskaites punkts, un reizē arī sastādītājas un interviju autores veiksme ir ievadā publicētā Vitas Matīsas runa.

To politoloģe teica kopumā nožēlojamajā Radošo savienību plēnumā, kas notika 2009. gada 1. jūnijā Nacionālajā teātrī. Tas bija sasaukts, lai sabalsotos ar to, vēsturisko, pirms 20 gadiem. Atnāca maza daļa no tiem, kuri būtu varējuši, un ne jau tāpēc, ka tajā dienā notika arī Jesajam Berlinam veltīta konference. Es plēnumā biju un cerēju uz diskusijām, taču izrādījās, ka ārpus sagatavotajām runām cilvēki pat nevēlējās runāt par šīm pašām, grāmatā skartajām tēmām. Ar to Vita Matīsa atšķiras no daudziem citiem. Kā nepielūdzams demokrātijas sargsuns, kuras politologa skats no ārpuses ir vērīgāks un nesaudzīgāks un kurai pēkšņi «nepaslīd kāja» kā vietējiem, kuri - ar maziem izņēmumiem - reizēm «cilvēcisku iemeslu un apstākļu dēļ» kļūst par vēja rādītājiem.

Kāpēc tieši laikā? Tāpēc, ka rakstniecības process ir iedzīts strupceļā uz nāvi. Nav mēneša literatūras periodikas, laikraksti, izņemot Latvijas Avīzi, neizmanto unikālo iespēju publicēt savās lappusēs (vismaz vienā!) oriģināldarbus, neveikli aizbildinoties ar tirgu. Kultūrkapitāla fonda ķibeles, kuram būtu jāatgriežas pie sākotnējā modeļa ar finansējumu no iezīmētā nodokļa. Katastrofāli niecīgie bibliotēku iepirkumi. Tās ir nomācošākās, bet ne visas procesa problēmas. Un rakstnieka statuss. «Rakstnieki IR» - apgalvo Gundega Repše. Vēl vairāk - rakstnieks ir profesija, un valstij tas jārespektē gan juridiski, gan sociāli.

G. Repše raksta, ka ne visi no aicinātājiem gribējuši runāt. Bijuši aizvainotie, aizkaitinātie. Tas saprotams. Uz tīšuprāt (un pareizi) vienā vektorā tendētajiem, neērtajiem jautājumiem 14 visu paaudžu autoru atbildes ir ļoti atšķirīgas - ne tikai par politiskajiem un ekonomiskajiem, bet arī par profesionālajiem nosacījumiem. Tā kā šodien esam spiesti rēķināties ar komentāriem internetā zem saviem rakstiem, arī es, šoreiz izmantojot komentētāja tiesības (gan ar savu vārdu un tātad atbildību), atļaušos norādīt uz dažiem rakstnieku izteikumiem, par kuriem es būtu gatavs diskutēt.

Guntars Godiņš: «Manuprāt, rakstnieka profesija ir vienkārši hobijs.»

Arno Jundze: «Turklāt zinu, ja viss notiks, zaudēšu pamatīgu naudu, laiku, nervus... Lai pēc tam kāda kompleksu mākta filfaka čiksa paziņotu - viņš, sasodīts, neattaisnoja manas cerības.»

Roalds Dobrovenskis: «Vainot cittautiešus (baltus, dzeltenus, melnus, krievus, skandināvus, ebrejus, galu galā, citus latviešus, bet labāk, teiksim, speciāli latgaļus), valdību, «tos 100 kretīnus», Sorosu, Starptautisko Valūtas fondu, korupciju, vienkāršus un VIP zagļus... Negribu teikt, ka visi iepriekšminētie būtu gluži nevainīgi, taču es dažreiz atstātu citiem tikt galā ar saviem grēkiem, bet pirmkārt paskatītos, kur ne bez vainas esmu es pats.»

Matīsas kundzei es pajautātu, cik tālu var aiziet demokrātijas izmēģinājumu poligonā. Ja nevēlas mainīt Satversmi un vēlēšanu sistēmu. Negribu tautas vēlētu prezidentu, taču nereti jūtos kā labs demokrātijas mēslojums, uz kura dīvainā kārtā var arī nekas neuzziedēt, nerunājot par augļiem.

Daudz kas bija dzīvē ērtāks arī rakstniekam padomju laika beigu posmā, tā dēvētajā «jautrajā sociālismā». Es tos rakstnieku labumus tikpat kā nebaudīju, tikai vēroju, jo mana pirmā grāmata iznāca tikai 1991. gadā; cik nu retumis iznāca ko nopublicēt periodikā. Taču jau toreiz bija skaidrs, ka dzeja šajos tirgus apstākļos ieņems savu stipri perifēro vietu ar mazajām tirāžām kā visur pasaulē. Pat prozistiem nespīdēs lielas naudas, jo ir maz cilvēku, kuri lasa latviešu valodā, un tie vēl sadalās pēc interesēm. Zinājām, ka sabiedrībā un arī pašam savā galvā vairs nebūs arī sirdsapziņas cietumnieka statusa - kaut arī par galvas stāvokli varētu pastrīdēties.

Bet vai tādēļ mēs negājām pakaļ ne vairs pudelei, bet brīvībai? Gājām. Ja arī zāle kādam toreiz šķita zaļāka, atstāsim zāli lopiem. Jo padomju oficiālā (nejaukt ar krievu) valodas «pienešanas» forma vārda mīlētājam bija tā nāvējošākā. Taču, kā lai te neatceras teicienu no satīriskā teležurnāla Padumjā Latvija: «Dzīve neatkarīgajā Latvijā kļuvusi labāka. Bet ne jau visiem, ne jau visiem...»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?