Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Rīgai būs zili, Prāgai - sarkani

Rīgas satiksme jau vasaras sākumā saņems vairākus jaunos Škoda 15T Riga zemās grīdas tramvajus. No iepriekšējiem tos atšķirs izmērs - tie būs par vienu vagonu garāki un līdz ar to arī ievērojami ietilpīgāki, ļaujot tramvajā sakāpt gandrīz 500 cilvēkiem.

Kamēr vairāki tramvaji ir vēl dažādās tapšanas stadijās, pirmais no tiem ir jau praktiski gatavs, bet vēl notiek pēdējie testēšanas darbi pirms tā nosūtīšanas no Čehijas uz Latviju.

Lai gan Pilzenes vārds ir zināms no šīs pilsētas nākušā alus dēļ, arī Škoda pasaulē ir pazīstama, un uzņēmuma ziedu laikos tas bijis pilsētas galvenais darba devējs. Tagad par agrākajiem apmēriem liecina vien industriālais komplekss, kas aizņem ievērojamu pilsētas daļu.

«Šī ir vecā teritorija,» izvedot caur rūpnīcas vārtiem, stāsta Škoda pārstāvis Pavels Novāks. Pirmais skats ir diezgan bēdīgs - visapkārt redzamas sociālisma un agrāku laiku fabrikas ēkas un klusējoši dūmeņi. «Savulaik Škoda ietvēra visu - gan transportlīdzekļu ražošanu, gan metāla liešanu, ražoja tēraudu un darbojās atomenerģijas nozarē, bet līdz ar dzelzs priekškara krišanu produkcija vairs nebija konkurētspējīga, un līdz šai dienai saglabāta tikai elektriskā sabiedriskā transporta līdzekļu - tramvaju, vilcienu lokomotīvju, trolejbusu un metro vilcienu - ražošana. Pārējo vai nu likvidēja, vai nodeva privātās rokās. Atdalīta un nodota Volkswagen ir arī Škoda automašīnu ražošana,» stāsta Pavels. Līdz ar to Škoda Transportation, kas šogad atzīmē savu 153. pastāvēšanas gadu, no bijušās rūpnīcas teritorijas izmanto vien salīdzinoši nelielu stūrīti, kur atrodas gan jauna administratīvā ēka, gan divi ražošanas bloki, kā arī neliels sliežu ceļš produkcijas izmēģināšanai. Pārējā teritorijā saimnieko desmiti citu uzņēmumu.

Pasūtījums no Latvijas gan ir tikai viens no daudziem, kas tiek veikti Pilzenē. Vienlaikus ar Rīgas tramvajiem cehā turpat blakus tiek komplektēti arī tādi paši zemās grīdas tramvaji Prāgai, kuru vienīgā atšķirības zīme pirmajā brīdī šķiet sarkanais krāsojums, taču gala versijā tiem ir citāda priekšējo lukturu forma un mums ierasto mīksto krēslu vietā Prāgas iedzīvotāji publiskā aptaujā izvēlējušies koka solus. Šeit nupat sagatavoti arī pēdējie tramvaji Polijas pilsētai Vroclavai, kurā šogad notiks Eiropas futbola čempionāts. Te top arī lokomotīves un tiek restaurēti smagākās avārijās cietušie Škoda tramvaji no dažādām Eiropas pilsētām.

Savstarpēji savienotās ceha daļās vienlaikus notiek gan vagonu sākotnējā salikšana, gan krāsošana un komplektēšana - ap katru no desmitiem Rīgas zilo un Prāgas sarkano vagonu ložņā vairāki mehāniķi, katrs pildot savu uzdevumu. Zālē, kurā vagonos tiek saliktas elektroinstalācijas pirms dekoratīvo paneļu uzlikšanas, dienā vidēji tiekot pabeigts viens vagons, stāsta zāles atbildīgais, norādot, ka, tā kā darbs norit vairākos vagonos, to tik viegli neesot izmērīt. Lielāku darbu prasot tramvaja vadītāja kabīnes komplektēšana, kurā sākotnējā salikšanas stadijā redzams viens vienīgs vadu mudžeklis, bet pabeigta tā līdzinās lidmašīnas pilotu kabīnei. Kad darbs vienā ceha zālē pabeigts, tramvaja vagons tiek ievests pārvietojamā tunelī, kas to aizved uz citu zāli, kur notiek tā tālāka sagatavošana. Tā ikviens vagons vairākkārt ceļo no vienas zāles uz citu starp divām ceha ēkām - sākotnēji vagons tiek sametināts, tad apstrādāts pret koroziju un krāsots, vēlāk tajā izveido elektroinstalācijas, pēc tam iespējams uzstādīt dekoratīvos paneļus, apsildes ierīces, stieņus, krēslus un pat e-talonu nolasītājus, un tikai tad vairāki vagoni tiek savienoti kopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti

Rīgas tramvaju paaudzes:
Zirgu tramvajs (1882-1902)
Elektriskais tramvajs - divasu vagoni (1901-1956)
Četrasu lielas ietilpības tramvaji ar metāla virsbūvi (1956-1973)
Tatra T3 un T3M tramvaji (kopš 1974. gada, kursē joprojām)
Jaunie Škoda 15T Riga zemās grīdas tramvaji (kopš 2010. gada)
Vecākais tramvaja maršruts, kas tikai daļēji sakrīt ar patlaban esošo 10. maršrutu uz Bišumuižu, atklāts 1903. gadā. Tā bijusi 7. tramvaja līnija Daugavmala-Bērnu slimnīca. 1910. gadā atklāts pagarinājums uz Bišumuižu
Tramvaja sliežu ceļu kopgarums 123,18 km, tajā skaitā depo sliežu ceļi 12,748 km
Garākais maršruts:
3. tramvaja maršruts Tirdzniecības centrs Dole-Jugla - turp un atpakaļ 34,03 km
Īsākais maršruts: 2. tramvaja maršruts Centrāltirgus-Tapešu iela - turp un atpakaļ 14,48 km
Rīgas satiksmes rīcībā ir
272 tramvaju vagoni
Lai nodrošinātu ikdienas izlaidumu, kā arī veiktu apkopes un remontus, tiek izmantoti 202 vagoni
Papildus pasažieru pārvadāšanai paredzētajiem vagoniem Rīgas satiksmes rīcībā ir trīs sliežu ceļa uzturēšanai paredzētie laistāmie vagoni, viens mācību vagons, četri darba vagoni, trīs sliežu slīpējamie vagoni, deviņi sniega tīrīšanas vagoni, viens retro vagons, divi kravas vagoni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?