Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rosina pat pamest Eiropas Savienību

Lielbritānijas valdības lēmums pajautāt iedzīvotājiem, kā vislabāk samazināt valsts budžeta izdevumus, izpelnījies mērenu atsaucību - pirmo četru dienu laikā speciāli izveidotā mājaslapā savas idejas bija izklāstījis vairāk nekā pustūkstotis iedzīvotāju. No ierosinājumiem var noprast, ka briti ir ļoti nikni uz imigrantiem un iezemiešiem, kuri parazitē uz pārējo rēķina, tādēļ labākās atsauksmes izpelnījušies ieteikumi samazināt pabalstu apjomus un atņemt privilēģijas.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un finanšu ministrs Džordžs Osborns piektdien izsludināja interneta mājas lapas Spending Challenge atvēršanu, kurā aicināja pavalstniekus kodolīgi ierakstīt savu ieteikumu izdevumu samazināšanai. Ja līdzīga ideja jau nopublicēta, valstsvīri mudināja pierakstīt tai komentāru un novērtēt ar labu atzīmi, lai ideja «uzbīdītos» augstāk sarakstā. Ierosinājumus varēs rakstīt līdz augusta beigām, bet valdību uzrunājušās idejas tikšot nosauktas 20. oktobrī.

Paraugoties populārāko ierosinājumu sarakstā, ir skaidrs, ka briti nebūt nav sajūsmā par dāsnajiem pabalstiem un imigrantiem, kuri viņuprāt ierodas izmantot valsts labklājību. Tieši tādēļ lielu atsaucību gūst ierosinājumi nemaksāt tiem, kuri vēl neko nav ieguldījuši Lielbritānijas ekonomikā. Netiek saudzēti arī ilgstošie bezdarbnieki, kuri daudzu rak-stītāju skatījumā ir ļaunprātīgi sociālās sistēmas izmantotāji. Tādēļ pret viņiem tiek raidītas nesaudzīgas idejas, piemēram, aizstāt pabalstu ar pārtikas devu. «Ja cilvēks nestrādā, kādēļ viņam maksāt naudu,» raksta viens no komentētājiem, piekrītot, ka arī bezdarbniekiem būtu jāliek darboties sabiedrības labā.

Viena no radikālākajām idejām ir izstāties no Eiropas Savienības un tādējādi atbrīvoties no ikgadējiem maksājumiem. Lapas apmeklētāju vidū tai ir pārsteidzoši daudz atbalstītāju, kuri sūdzas par Briseles uzspiestajiem ierobežojumiem un vienotajiem nodokļiem, kas traucējot normālu ekonomisko attīstību. «Valdība neuzdrošināsies sarīkot referendumu, viņi zina, ka 90% šīs valsts iedzīvotāju nobalsos par izstāšanos no ES,» kopējo noskaņojumu šajā lapā rezumē komentētājs ar segvārdu roneill.

Lai arī ieteikumu vidū netrūkst smieklīgu, pat muļķīgu ideju, kopumā briti šo iniciatīvu uztvēruši nopietni. Daudzas idejas pamatotas ar skaidriem aprēķiniem, priekšplānā izvirzot visas sabiedrības, nevis atsevišķu cilvēku intereses. Piemēram, viens idejas autors lūdz atteikties no apkures pabalstiem veciem cilvēkiem, kādus viņa māte saņēma 11 gadus, jo tie netiekot atbilstoši izmantoti.

Šis nav britu pirmais mēģinājums ieklausīties sabiedrības viedoklī. Pavisam nesen D. Kamerons saņēma 56 tūkstošus taupīšanas ierosinājumu no ierēdņiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Likt pabalstu saņēmējiem nopelnīt naudu
Pabalstu saņēmējus vismaz pāris stundas nedēļā nodarbināt sabiedrībai derīgos darbos - uzkopt parkus, notīrīt grafiti, savest kārtībā veco ļaužu piemājas dārzus, aprūpēt invalīdus. Idejas autors uzskata, ka nīkšana mājās, gaidot kārtējo pabalstu, nenāk par labu nevienam. Tiem, kuri atteiktos no strādāšanas, pabalsti jāatņem. Nodarbināt varētu arī jaunās māmiņas, kuras uz darba laiku varētu nodot bērnus īpašos bērnudārzos, ko varētu izveidot par naudu, kas nopelnīta uz pabalstu saņēmēju darba rēķina.

Pabalsti imigrantiem
Samazināt vai pavisam atņemt pabalstus ieceļotājiem pirmos 3-5 gadus pēc iebraukšanas, jo pirms pabalstu saņemšanas no valsts jādod kādu labumu sabiedrībai. Idejas īstenošana samazināšot gan imigrantu rindas, gan noņemšot slogu sociālajam budžetam.

Izstāties no ES
Idejas autors uzskata, ka pēc izstāšanās Lielbritānija gadā ietaupītu 60 miljardus mārciņu, varētu ieviest pašu izvēlētas atjaunojamās enerģijas formas, varētu ierobežot imigrāciju un atgūt ieceļotājiem piešķirtos darbus. Būtu jāsaglabā vien tirdzniecības sakari.

Nemaksāt bērnu pabalstus ģimenēm, kuras laidušas pasaulē mazuli, pašas pārtikdamas no pabalstiem
Pabalsti pienākas tikai strādājošajiem, jo tie nes labumu valstij un sabiedrībai. Uz valsts rēķina dzīvojošajiem šādas priekšrocības nepienāktos.

Atjaunot obligāto militāro dienestu
16-18 gadus vecus puišus, kuri nemācās skolā, jāsūta armijā, lai nepieļautu viņu nonākšanu uz ielas un nodošanos kriminālām aktivitātēm. Tas ieaudzinātu jauniešos disciplīnu, dotu lētu darbaspēku plūdu seku novēršanā un nemieru apspiešanā un mudinātu mācīties, tādējādi nodrošinot darba devējus ar izglītotiem darbiniekiem.

Samazināt aizrobežu palīdzības programmu finansējumu
Palīdzības programmās ik gadu tiek izlietoti astoņi miljardi mārciņu jeb 130 mārciņas uz katru Lielbritānijas iedzīvotāju. Valsts šobrīd to nevar atļauties, tādēļ summa jāsamazina līdz vienam miljardam, kas jāizlieto tikai viskritiskākajos gadījumos, piemēram, kā pēc Haiti dabas katastrofas.

Pārtikas devas pabalstu vietā
Palīdzības lūdzējiem naudas vietā ik nedēļu jāizsniedz Lielbritānijā ražotas veselīgas pārtikas devas. Tajās būtu dažādas gaļas, sezonas augļi un dārzeņi. Tā rezultātā cilvēki ēstu veselīgāk, ietaupītos pabalstu nauda un tiktu atbalstīti britu lauksaimnieki un ražotāji. Labumu gūtu arī nacionālie piegādes servisi.

Nepiešķirt dzīvojamo platību nepilngadīgajām mātēm
Idejas autors apgalvo, ka vienas jaunās māmiņas uzturēšana sociālajam budžetam izmaksā vairāk nekā tūkstoš mārciņu mēnesī. Tā ir 2,5 vidēji labi pelnošo strādājošo sociālā nodokļa iemaksa. Viņš uzskata, ka valsts apņemšanās piešķirt pajumti nepilngadīgām meitenēm veicina bērnu laišanu pasaulē agrā vecumā, lai trūcīgās meitenes iegūtu apmešanās vietu.

Katram kaķim stundu dienā jāgriež elektrību ražojošs rats
Lielbritānijā ir milzīga kaķu populācija. Ja ikviens kaķis stundu dienā grieztu elektrību ražojošu ratu, elektrotīklā ieplūstu 12,5 gigavati elektrības.

Atteikties no iesniegumiem daudzās valodās
Aizpildot veidlapas valsts iestādēs, tās var saņemt vismaz 20-30 dažādās valodās. Citās valstīs par dokumentu iztulkošanu jāmaksā. Ja cilvēki vēlas izmantot mūsu sistēmu, saņemt pabalstus, lai iemācās lasīt un rakstīt mūsu valodā.

Lielbritānijā nedzimušajiem jāmaksā par ārstēšanu
Lielbritānijā nedzimušajiem un ieceļotājiem otrajā paaudzē jāmaksā par ārstēšanu, lai atturētu no ierašanās tikai tādēļ, lai izmantotu mūsu pabalstu sistēmu un veselības aprūpi. Šāds rīkojums atslogotu ārstus un ienestu valsts budžetā naudu.

Atcelt mājas klēpjdatoru programmu
Bezdarbnieki Lielbritānijā var saņemt vienreizēju 400 mārciņu pabalstu datora iegādei, ja viņiem jau ir interneta pieslēgums, un 528 mārciņu, ja vēl nav. Šāds likums savulaik tika pieņemts, lai veicinātu izglītošanos un darba meklēšanu. Atceļot šo likumu, varētu ietaupīt lielu naudu.

Atcelt ierēdņu prēmijas
Kādēļ ierēdņiem jāsaņem prēmijas? Viņi saņem labu algu par atbilstošu nostrādāto dienu skaitu. Prēmijas nekavējoties jāatceļ.

Bērnu pabalsts tikai par pirmajiem diviem bērniem
Jāpaziņo, ka pēc zināma laika, teiksim, deviņiem mēnešiem, ģimenes, kurās jau aug divi bērni, par nākamo vairs nevarēs saņemt pabalstu. Tas parādīs, ka ir pietiekami katram no vecākiem atražot sevi. Pārējo bērnu audzināšana ir vecāku, nevis valsts rūpes.

Pārtraukt izmantot konsultantus
Valdība nodarbina tūkstošiem cilvēku, kas veic ierobežotas funkcijas, taču saņem prāvu atalgojumu. Valstij ir jātaupa un tādēļ jāpārtrauc konsultantu algošana.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?