Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rūpēs par Latvijas labklājību

Gunta Anča*

Visu Eiropu pārņem aizvien lielāks satraukums par strauji novecojošo sabiedrību. Ir aprēķināts, ka pēc dažiem gadu desmitiem, ja nekas netiks darīts, Eiropa pati sevi nespēs uzturēt un darbaspēks būs jāimportē no trešajām valstīm.

Lai risinātu šo problēmu, daudzās valstīs tiek palielināts pensionēšanās vecums - par to tiek spriests arī Latvijā! -, un vienlaikus, lai ilgākam darba mūžam nolemtie spētu nest šo nastu, tiek radīti apstākļi kvalitatīvai veselības aprūpei.

Tomēr ir zināms, ka arī šādu programmu iedzīvināšana Eiropu no nepieciešamības nākotnē importēt darbaspēku nepaglābs, taču zināmu atbalstu darba tirgum ilgtermiņā tas sniegs.

Latvijā šīs globālās tendences tiek ignorētas, un veselības aprūpes politikas dēļ var gadīties, ka no darba tirgus piespiedu kārtā aizies vai pēc krīzes seku izlīdzināšanās veselības problēmu dēļ nespēs tajā atgriezties tūkstošiem cilvēku.

Piemēram, Beļģijā šā gadsimta sākumā veikts pētījums apliecināja, ka kvalitatīva veselības aprūpe un pārdomāta kompensējamo medikamentu politika ilgtermiņā vērā ņemami pagarina tieši darbspējīgo iedzīvotāju mūža ilgumu, tātad paaugstinot arī valsts un sabiedrības labklājības līmeni.

Atgādinu - kopš 2009.gada 1. marta Latvijas Ministru kabinets noteica trīs kompensācijas kategorijas valsts kompensējamajiem medikamentiem: 100%, 75% un 50% apmērā līdz tam pastāvošo 100%, 90%, 75% un 50% vietā, un pusmiljonam pacientu maksājumi par ikdienā nepieciešamajām zālēm pieauga pat divkārt.

Latvijas Cilvēku ar īpašajām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO šā gada martā veiktā aptauja liecina, ka 55% pacientu veselības stāvoklis pēdējā gada laikā ir pasliktinājies. 17% pacientu teikuši, ka tieši tas, ka pietrūkst līdzekļu medikamentu iegādei, ir veicinājis jau esošo hronisko slimību saasināšanos. Pēc 2009. gada martā ieviestajiem grozījumiem valsts kompensējamo medikamentu sistēmā un līdzmaksājuma daļas palielināšanas 45% pacientu kompensējamās zāles vairs nepieciešamajā apjomā iegādāties nespēj. Ikmēneša līdzmaksājums par valsts kompensējamajiem medikamentiem 18 procentiem pacientu veido pat 30 un vairāk procentu no viņu ikmēneša ienākumiem.

Jau pirms globālās ekonomiskās krīzes šādi tēriņi tikai par veselības uzturēšanu lielai daļai iedzīvotāju nozīmētu nepilnvērtīgu uzturu, neapmaksātus komunālos pakalpojumus un citus parādus. Vēl lielāka negatīvā ietekme šādam personīgā budžeta sadalījumam ir šobrīd.

Tādēļ droši var teikt, ka 2010. gadā kompensējamajiem medikamentiem Latvijā atvēlētais 71 miljons latu ir nepietiekami.

Latvijā valsts kompensēto zāļu cenas ir trešās zemākās ES, tātad zāļu kompensācija ļaus samazināt recepšu zāļu cenas un padarīs tās pieejamākas pacientiem. Kā apliecina mūsu novērojumi un SUSTENTO pētījums, daudzi cilvēki taupa naudu un neiegādājas ārsta izrakstītos medikamentus, līdz ar to sāk sirgt ar hroniskām slimībām. Taupīšana uz veselības rēķina šodien, radīs būtiskus izdevumus rīt, jo ielaistu slimību ārstēšanai jātērē lielāki līdzekļi, nemaz nerēķinot, ka valsts neiegūst nodokļu naudu.

Šogad Latvijā uz vienu iedzīvotāju zāļu iegādes kompensācijai tiek atvēlēti 32 lati, Lietuvā - 42 lati, savukārt Igaunijā - 46 lati, toties citās Eiropas Savienības valstīs - vidēji 224 lati gadā.

Arī vēsturiski kompensējamiem medikamentiem esam tērējuši mazākās summas, un no visām ES valstīm aiz mums paliek tikai Kipra un Bulgārija, liecina Eurostat pērn apkopotā informācija par 2007. gadu. Iespējams, šis ir viens no iemesliem, kāpēc ES atzinusi - Latvijā ir viens no zemākajiem veselības aprūpes līmeņiem.

Piemēram, Somijā 2008. gadā kompensējamos medikamentus saņēma 69,9% valsts iedzīvotāju un valsts šim mērķim atvēlēja 840 miljonus latu jeb aptuveni 233 latus uz vienu valsts iedzīvotāju.

Veidojot 2011. gada valsts budžetu, kardināli jāmaina attieksme un par prioritāti jāizvirza valsts galvenā vērtība - Latvijas iedzīvotāji. Valstij vajadzētu samazināt pacientu līdzmaksājumu daļu par primārās aprūpes, sekundārās ambulatorās un profilaktiskajiem medicīniskajiem pakalpojumiem un nodrošināt visu recepšu zāļu kompensāciju 80% apmērā.

Pasaulē sen atzīts, ka ieguvumi no medikamentu terapijas, kas ir ambulatorās aprūpes stūrakmens, ir acīmredzami un pierādāmi. Iedzīvotāji, nespēdami iegādāties medikamentus, arvien vairāk izmanto neatliekamās palīdzības pakalpojumus, bet tas būtiski palielina valsts izdevumus šajā izmaksu pozīcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


* Latvijas cilvēku ar īpašajām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?