Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Rupjā tiesnešu maize

«Mana mamma teica, ka dzīve ir kā šokolādes konfekšu kārba - nekad nevar zināt, kāds būs pildījums,» šo slaveno Foresta Gampa teikto frāzi noteikti var attiecināt arī uz tiesnešu darbu. Sporta sacensību tiesāšana ir kā došanās tumšā telpā, kurā agrāk nekad neesi bijis. Un reizēm domādams neizdomāsi, kas tevi var sagaidīt.

Letāli gadījumi

Sports ir sports. Lai arī cik daudz cilvēki mūsdienās domātu par drošības pasākumiem sporta sacensībās, tik un tā laiku pa laikam notiek letāli gadījumi, to starpā arī ar tiesnešiem. Šī gada ziemā Zviedrijas junioru hokeja līgas spēles laikā ripa spēcīgi trāpīja pa pakausi 62 gadus vecam tiesnesim. Lai arī ātrā neatliekamā palīdzība tika sniegta laikus, pa ceļam uz slimnīcu viņš nomira. Jaunie hokejisti, no kuriem dažiem tās spēles dalībniekiem bija vien 15 gadu, par notikušo bijuši šokā, bet liktenīgās ripas metējs ilgi nevarēja pārdzīvot to, ka neapzināti nogalinājis hokeja tiesnesi. Kā ziņo Jurgens Lindgrens, Zviedrijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs, tas bija pirmais gadījums, kad Zviedrijā hokeja mača laikā kāds iet bojā.

Kolumbijas futbola līdzjutēji izdaudzināti par visprasīgākajiem faniem pasaulē. Viņi ir gan šāvuši uz savas izlases spēlētājiem, gan ņēmuši tos ķīlā, lai atbrīvotu pēc 48 stundām. Tāpat viņu rēķinā arī viena futbola tiesneša slepkavība. Pirms desmit gadiem pasauli šokēja arbitra Karlosa Farhardo nogalināšana. Pusprofesionālais tiesnesis pēc darba devās uz mājām ar privāto automobili. Ceļā viņā ietriecās cits auto, no kura izkāpa bruņojušies cilvēki. Farhardo ķermenī raidītas piecas lodes, un viņš nomira traģēdijas vietā.

Futbola zemē Brazīlijā šī gada 24. augustā mača tiesnesis pats iejutās slepkavas lomā. Kādā no spēles epizodēm spēlētājs nevēlējās piekrist tiesneša lēmumam. Starp abiem sākās asa vārdu apmaiņa, un 26 gadus vecais futbola arbitrs Gregorio Edio Francisko Čavess nespēja atrast labāku veidu spēlētāja apklusināšanai kā nogalināt viņu. Tiesnesis nez no kurienes izvilka nazi un vispirms iedūra to 28 gadus vecam futbolistam Hosē Ramosam da Silvam. Bet ar to viņam vēl nebija gana. Tāpat viņš nolēma vairākkārt gļēvulīgi iedurt nazi futbolista brāļa mugurā. Par spīti ārstu pūliņiem, Hosē Ramoss da Silva mira notikuma vietā, bet viņa brālis Francisko Čagas da Silva turpina ārstēties no gūtajiem ievainojumiem.

Fantomass

Kaut arī slavenais itālis Pjerluidži Kolina beidza savu tiesneša karjeru jau pirms pieciem gadiem, daudzi vēl aizvien nespēj viņu aizmirst un piemin ar labu vārdu. Kolina bija un ir spilgtākais futbola soģis. Gan viņa kolorītā vizuālā tēla, gan arī tiesāšanas kompetences dēļ. Reta bija tā spēle, kuru viņš būtu izlaidis no vadības grožiem. Kolina zināja, kad stingri paskatīties vai pat sabļaut uz spēlētāju, lai to nomierinātu, un kad - pasmaidīt.

Pusaudžu gados Kolina spēlēja futbolu centra aizsarga pozīcijā, bet 1977. gadā viņu pārliecināja pievērsties tiesāšanai. Viņš pats nesteidzās paklausīt padomam. Tikai 1984. gadā, iegūstot bakalaura grādu ekonomikā, Kolina sāka aktīvā futbola tiesneša gaitas. Ātri viņš tika pie A sērijas maču tiesāšanas. Ja parasti arbitrs ar trīs gadu stāžu tikai sāk tiesāt C1 un C2 sēriju mačus, Kolina 1988. gadā apkalpoja tikai Itālijas augstākās līgas spēles.

Deviņdesmito gadu sākumā Pjerluidži Kolina ieguva alopēciju, kuras dēļ zaudēja galvas apmatojumu. Kolina turpināja kvalitatīvi tiesāt futbola spēles un kļuva par vienu no visu laiku lielākajām autoritātēm. Sākot ar 1996. gada Pasaules čempionātu, viņam uzticējās aizvien vairāk un vairāk. Kolina tika atzīts par pasaules labāko tiesnesi sešus gadus pēc kārtas (1998. - 2004.), kas līdz šim ir pārliecinoši labākais sasniegums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?