Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Rūpnieciskā dizaina pagātnes lauri

Latviešu rūpnieciskā dizaina slava gulstas uz pagātnes lauriem. Pazīstamākais latviešu izcelsmes rūpnieciskais dizaineris ir Ādolfs Irbītis (1910-1983). Viņa brālis Kārlis Irbītis (1904-1997), kas pēc Otrā pasaules kara emigrēja uz Kanādu, bija izcils aviokonstruktors, kurš izgudroja arī VEF lidmašīnas. Ieskatu Ādolfa Irbīša darbā var gūt līdz 30. decembrim apskatāmajā izstādē Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Tā veltīta viņa simtgadei un saucas Provokācija. Ironiski, šī retrospekcija ir viens no Dizaina informācijas centra organizētā ikgadējā festivāla Dizains. Nākotne pasākumiem.

Daudzi, kam ir bijis sakars ar radiotehniku, ir saskārušies ar Irbīša darbu, jo liela daļa VEF radioaparātu ir viņa veidojums. Izstādē apskatāms Irbīša radošā darba periods no 1935. līdz 1960. gadam, kad viņš strādāja Valsts Elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Pirmie pieci šī posma gadi ir laiks, kad VEF strauji attīstījās, tā produkcija bija ļoti daudzveidīga, un vadība darīja visu, lai izmantotu gan darbinieku zināšanas un radošo garu, gan amatniecisko uzcītību un pamatīgumu. Uzņēmumā, kur strādāja viņa vecākais brālis Kārlis Irbītis, Ādolfs Irbītis nonāca pēc tam, kad viņa kreisi noskaņotais tēvs pēc Ulmaņa apvērsuma tika atlaists no darba un ģimene vairs nespēja apmaksāt dēla studijas Valsts Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā (no 1931. līdz apmēram 1934. gadam).

Mopēdu karalis

Pāri ielai no VEF, kur darbojās Irbītis, Padomju Latvijas dizaina vārdu spodrināja Rīgas mopēdu rūpnīcā Sarkanā zvaigzne strādājošais Gunārs Glūdiņš, kurš piedalījies visu ievērojamāko 60.-80. gadu mopēdu un arī sporta motociklu izstrādē. Jautāts par laiku, kurā īstenojās viņa sasniegumi, Glūdiņš atbild: «Redziet, katrai lietai ir divi gali, tad bija rūpniecība, bet dizainerim bija loti ierobežotas iespējas, jo nebija tirgus. Ja es strādāju Sarkanajā zvaigznē, tad vajadzēja iztikt ar galīgiem brāķa motoriem, ko ražoja Šauļos. Pie Gorbačova tikām pie slovāku dzinēja un 1985. gadā uztaisījām modeli Stella

Viens no pirmajiem Glūdiņa veidojumiem, kurā atklājās viņa oriģinalitāte, bija Rīga mini, ko viņš un konstruktors Valdis Pogainis 1971. gadā izstrādāja pēc Valda Kleinberga idejas. Tāpat Glūdiņš uzkonstruēja minibaiku Rīga 14 un citus modeļus, tajā skaitā mēģināja nomainīt nekvalitatīvo mopēdu Rīga 16 pret labāku minimotociklu, kura prototips saucās Rīga 18.

«Strādāju pie projektiem, kas ražojami sērijveidā,» stāsta Glūdiņš, kurš bija pazīstams ar savu funkcionālo pieeju formai: «Tā bija drusku citāda pieeja nekā amatnieciskam ražojumam. Rūpnieciskajā dizainā noformējums ir tikai minimāls - galvenais ir darba dalīšana un organizācija. Protams, arī forma, krāsa, faktūra.» Glūdiņš gan arī veica unikālus pasūtījumus - viņš bija autors telefonam, kas tika izstrādāts tiešajiem sakariem starp Gorbačovu un Reiganu. «Tas bija slepens pasūtījums, skices nav,» Glūdiņš stāsta: «Viena balta un otra sarkana klausule. Ja zvana sarkanā, tad viens ir nopūdelējis un palaidis raķeti.»

«Es gribēju taisīt cilvēkiem skaistas lietas,» Glūdiņš paskaidro savu motivāciju: «Tas man lika strādāt. Vērtējot, cik tās tehniski bija labas, jārēķinās, kādā valstī dzīvojām. Nekad neesmu bijis padomju iekārtas aizstāvis, taču nevaru piedot, ka 90. gados izlaupīja Latviju un iznīcināja rūpniecību un esam tajā sēklī, ka tagad ir grāmatveži, klerki, advokāti, bet ražotāju nav. Jaunatne domā, ka gudri parunās, noplātīsies ar rokām, būs baltās apkaklītes. Tā ir sabojāta paaudze.»

Spilgtais Minox stāsts

Lielāko lepnumu latvieši gan izjutuši nevis par padomju laika mopēdiem vai radiolām, bet fototehnikas ikonu Minox, kura autors bija Valters Caps. «Viņš nebija latvietis, bet Igaunijas vācietis,» norāda Holgers Elers. Vienkārši Igaunijā neviens to negribēja ražot, tikai VEF bija pietiekami dulls, lai uz to izietu. Taču par Latvijas vārda nešanu pasaulē viņš ir parūpējies - Minox arī atrodas Metropolitēna muzejā Ņujorkā, klāt ir pierakstīts, ka tas no Latvijas.» Caps bija dzimis Rīgā, vācbaltiešu ģimenē, taču Pirmā pasaules kara rezultātā ģimene nokļuva Igaunijā, no kurienes cerēja doties tālāk uz Rietumiem. Taču Valters palika Tallinā, kur ilgāku laiku strādāja ar fototehniku saistītus darbus. 1934. gadā viņš izgudroja maza izmēra fotokameru Minox, kuras pirmais prototips tika izgatavots 1936. gadā VEF un 1938. gadā sākās tā ražošana. Ražošanai punktu pielika vācieši, 1942. gadā nozogot rūpnīcas iekārtas. Pēc Latvijas valstiskuma atjaunošanas Caps vairākkārt viesojies Latvijā. 2003. gadā 97 gadu vecumā viņš nomira Šveicē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?