Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Saeimas deputāts kūrējis kandžas muzeju

11. Saeimas deputāts un tautas mūzikas instrumentu kolekcionārs Gunārs Igaunis (ZRP) pirms ievēlēšanas parlamentā bijis sava novada kultūras dzīves aktīvists. Tajā skaitā ar Kandžas muzeja palīdzību centies piesaistīt Rēzeknes novadam tūristus. Šobrīd gan muzejs nestrādājot - nav tūrisma sezona -, bet arī iepriekš tas ticis veidots likuma normu robežās - no novada domes saņemtas visas nepieciešamās atļaujas, Dienai skaidroja pats deputāts. Dienas aptaujātie G. Igauņa partijas biedri kolēģa nodarbi vērtēja atzinīgi un viņu pat uzslavē par novada kultūrvēstures popularizēšanu.

«Šmakouka, šmakouceņa, dzimtenīte, samagonka, kandža, pašbrūvētā... Kā tik mēs neesam dzirdējuši saucam šo neskaitāmiem aizliegumiem un piedzīvojumiem apvīto dzērienu. Laiki mainās un viss pamazām kļūst par vēsturi, bet ir iespēja apskatīt kādus vēl dzīvus saglabājušos šmakoukas tecināšanas aparātus un dzirdēt stāstu par tās gatavošanas procesu,» Gaigalavas pagastā atrodamais muzejs dzejiski aprakstīts Rēzeknes novada interneta vietnē.

G. Igaunis Dienai skaidroja, ka, kopš kļuvis par deputātu, muzejs piederot viņa sievai, jo tā vadīšana neesot bijusi savienojama ar deputāta darbu. Šobrīd gan muzejs apmeklētājus neuzņem, jo notiekot restaurācija, turklāt nav tūrisma sezona, bet arī iepriekš tas darbojies tikai aptuveni pusgadu. Tomēr nekādi likuma panti tā veidošanā neesot pārkāpti. «Atļauja no domes tika dota, kaut gaidīju to pusgadu. Ja gribi mājās pats brūvēt un tirgot, ir jānomaksā akcīzes nodoklis, savādāk gan jāsēž aiz restēm. Bet tas Latvijā nav nekas unikāls - legālu pašbrūvēto, ja nemaldos, varat nopirkt arī tepat Rīgā, arī Aglonā vietējā Maizes muzejā,» skaidro deputāts.

Viņa partijas biedrs, Zatlera Reformu partijas (ZRP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis, jautāts, kā vērtē šādu kolēģa hobiju, tikai atsmēja: «Labi, ka cilvēkam ir hobijs. Mums katram ir tiesības uz saviem hobijiem, arī visai īptanējiem.»

Savukārt cits ZRP deputāts Edmunds Demiters, kurš pats pirms ienākšanas politikā darbojās alkohola ražošanas nozarē, uzslavēja Latgales puišus par sava nacionālā dzēriena popularizēšanu: «Jūs taču zināt, ka likums nu jau vairākus gadus ļauj mājās darinātus dzērienus tirgot, ievērojot noteiktās prasības. Tas drīzāk ir saistīts ar tūrisma objektiem, un galīgi neuztveru to kā konkurenci alkohola nozarei. Galu galā tas ir Latgales produkts, un labāk, ja viss notiek likuma ietvaros, nevis, ja spirtu šķaida ar ūdeni un tirgo pa labi un pa kreisi, kā tas bieži vien notiek.»

Arī ZRP frakcijas deputāts Kārlis Eņģelis par kolēģa bijušo nodarbi bija augstās domās: «Ziniet, Vācijā ir alus muzeji, Skotijā viskija muzeji, tad kādēļ lai Latgalē nebūtu kandžas muzeja, jo acīmredzot zināma vieta šī novada kultūrvēsturē šim dzērienam ir. Alkohola reklāma mūsdienās ir uz katra stūra, un kandžas muzejs nebūs tas, kas veicinās nepareizu izpratni par tā lietošanu. Nav nekā slikta, ja tiek papētīta vēsture un cilvēki tajā izglītoti.»

Savukārt Guntars Bilsēns, kura krēsls Saeimas sēžu zālē atrodas blakus G. Igauņa vietai, Dienai atzina, ka šāda kolēģa nodarbe viņam esot pārsteigums. «Cik nu es esmu novērojis, viņš ir aizrautīgs muzikants, ģimenes cilvēks un pats to savu produktu nelieto,» pajokoja deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?