Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Sāk pieradināt pie Saskaņas

Arī Saskaņas centrs mainās un šajā politiskajā spēkā parādās rietumnieciskas ievirzes pazīmes. To, ko citi Vienotības līderi bija pamanījuši jau iepriekš, Pilsoniskās savienības priekšsēdis Ģirts Valdis Kristovskis šonedēļ atzina intervijā laikrakstā Neatkarīgā. Tas nozīmē, ka visu labējo partiju, izņemot apvienību Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL -TB/LNNK), vēlētājiem ir jārēķinās, ka viņu izraudzītās partijas varētu veidot valdību kopā ar Saskaņas centru.

To nav izslēgusi ne _Vienotība_, ne apvienība _Par labu Latviju! (_PLL), ne arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS).

Kamēr TP līderis Andris Šķēle intervijā Latvijas Avīzē iesaka Saskaņas centra frakcijas vadītājam Jānim Urbanovičam «atvēsināt savu dedzīgo vēlēšanos» kļūt par premjeru, jo vismaz kontaktos ar citu partiju vadītājiem A. Šķēle neesot jutis vēlmi atbalstīt J. Urbanoviču premjera amatam, tikmēr viņa vadītās TP deputāti kopā ar SC frakciju Saeimā šonedēļ vāca parakstus ārkārtas sēdes ierosināšanai. Pēc aiziešanas opozīcijā TP vairs ne mazākā mērā nav slēpusi savu sadarbību ar Saskaņas centru, kāda ir bijusi arī senāk, taču - ne tik pamanāma. J. Urbanovičs ar savu izturēšanos rada iespaidu, ka A. Šķēles teikto ir ņēmis pie sirds, bet tā var būt arī tikai uz publiku vērsta retorika.

«Labāka Latvija būs tad, kad politiķi spēs vienoties un starp viņiem valdīs saskaņa lielā mērķa labā. Bez saskaņas nevar būt vienotības,» sacīja J. Urbanovičs, lūdzot šo viņa citātu ierakstīt precīzi, jo tajā viss esot pateikts. J. Urbanoviču gandarījot Ģ. V. Kristovska spēja saskatīt «mūsos pozitīvo tendenci, žēl, ka viņš to saskatīja tik vēlu, bet labi, ka saskatīja». TP frakcijas vadītājs Māris Kučinskis par iespējamo sadarbību koalīcijā ar SC nesaka ne jā, ne - nē, bet, ja tikšot apdraudētas nacionālās vērtības, «tad nospiedošais mūsu biedru vairākums vilks ārā visus šķēpus». Viņš SC pat novēlot izbaudīt varu, jo tā uzliekot atbildību, kāda līdz šim tam nav bijusi. Jaunā laika frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis domā, ka tāda pēcvēlēšanu situācijas modelēšana ne pie kā laba nenoved, kamēr nav zināms vēlēšanu iznākums. Taču arī viņš esot orientēts «uz rezultātu un strādāt var ar visiem, kam sabiedrība dāvājusi uzticību».

Ja ZZS šodien paziņos par Aivara Lemberga iekļaušanu sarakstā, tad līdzšinējie sabiedriskās domas pētījumi ļauj domāt, ka vēlēšanu līderu lauri tiks dalīti starp Saskaņas centru, Vienotību un ZZS, un tieši ZZS var izšķirt to, kas veidos nākamo valdību. ZZS līdzšinējo darbību raksturo liela politiskā elastība, kas tai ļāvusi noturēties visās valdībās un saglabāt kaut nedaudz, bet tomēr labāku reitingu nekā citām tā dēvētajām oligarhu partijām. ZZS var izšķirties aiziet kopā ar Vienotību un VL - TB/LNNK, ja šīm trijām apvienībām būs pietiekams atbalsts vēlēšanās.

Pašlaik grūti iedomāties ne tikai Ģ. V. Kristovska, bet arī Sarmītes Ēlertes atrašanos vienā koalīcijā ar A. Lembergu, bet premjera Valda Dombrovska (JL) un Jaunā laika līderes Solvitas Āboltiņas nesenā vizīte Ventspilī un A. Lemberga cildinošie vārdi par sadarbību ar Jauno laiku padara šādu iespēju ticamu par spīti iespaidam, ka trīs oligarhi A. Lembergs, Ainārs Šlesers un A. Šķēle (PLL) ir teju nešķirami. Intervijā NRA arī Ģ. V. Kristovskis ir atzinis, ka redzot sadarbībai ar ZZS lielu potenciālu. Tieši ZZS var noteikt, vai Vienotība arī pēc vēlēšanām būs premjera partija, vai tiks atstāta opozīcijā. Uz vaicāto, vai kopīgās biznesa intereses nepadara A. Lembergu, A. Šķēli un A. Šleseru arī politiski nešķiramus, ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis trešdien atbildēja: «Bizness ir bizness un politika ir politika.» Ja SC būšot ieguvis lielu mandātu skaitu, tad būtu tuvredzīgi nesākt sarunas ar viņiem, uzskata A. Brigmanis.

Sava nozīme būs arī tam, kādu iespaidu uz vēlāko sadarbību atstās partiju attiecības vēlēšanu kampaņā, jo TP un ZZS ir nopietnākie konkurenti par vēlētāju balsīm laukos, savukārt SC un PLL - Rīgā, kur no PLL startēs ne tikai LPP/LC līderis A. Šlesers, bet arī krievu valodā iznākošo mediju izdevējs Aleksejs Šeiņins, bet medijiem kampaņā būs liela ietekme. Pašlaik iezīmējas koalīcijas modeļi ar Vienotību kā tās kodolu, bet tādā valdībā grūtāk iedomāties PLL. Citā variantā būtu PLL un ZZS centrā, bet tajā savukārt grūti iztēloties Vienotību. Taču abās koalīcijās diezgan droši var paredzēt vietu SC, ja vien Vienotība, ZZS un VL -TB/LNNK kopā negūst pārliecinošu vairākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?