Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sākas politiķu iespēju laiks

Dienas pēc tautas nobalsošanas, kurā 18. februārī piedalījās vairāk nekā miljons pilsoņu, no kuriem 74,8% ar savu balsojumu pret divvalodību nostiprināja latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, politiķi ir uztvēruši kā savu iespēju laiku. Tie, kuri palika mazākumā, kurus vispirms jau pārstāv Saskaņas centrs un tā līderis Nils Ušakovs, publisko savu vēlmju sarakstu, lai valstī mazinātos etniskā spriedze. Labējās partijas izplata paziņojumus, kuros izsaka ne tikai gandarījumu par referenduma iznākumu, bet arī ziņo par tuvākā laika iecerēm, lai situāciju Latvijā uzlabotu.

Taču koalīcijas partijas nolēmušas sākt ne ar mazākumtautību intereses pārstāvošo politiķu ierosmēm, bet gan ar referendumu organizēšanas kārtības izvērtēšanu. Jau pēc nedēļas valdības partiju sadarbības padomē notiks saruna ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru, lai uzklausītu viņa skaidrojumu par nepilnībām aizvadītajā tautas nobalsošanā. Drīz Saeimai arī būs jāpārvēl CVK, kuras vadītājam gan iepriekš bija solīts partiju atbalsts. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pēc koalīcijas sēdes pirmdien sacīja, ka ir jārada iespējas balsot elektroniski - tad nebūtu tādas situācijas, kāda bija Londonā un Dublinā ar stundām ilgu stāvēšanu pie vēlēšanu iecirkņiem. Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers informēja, ka Juridiskā komisija drīzumā sāks vērtēt pēc ZRP iniciatīvas sagatavotos priekšlikumus likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, kas noteiktu referendumu aģitācijas un finansēšanas kārtību, palīdzot noskaidrot finansētājus un noteiktu arī maksimālo finansējuma apmēru, ko viena persona var tērēt aģitācijai.

Valsts prezidenta kanceleja informē, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) ir vienisprātis, ka iespējami drīz jāvienojas par grozījumiem Satversmē un likumos, kas nodrošinātu valsts pamatu lielāku aizsardzību. Tāpat jāapsver iespēja noteikt stingrākas prasības referendumu ierosinātājiem. Jau pagājušajā nedēļā Vienotības deputāti Dzintars Ābiķis un Ainars Latkovskis Dienai sacīja, ka ir jāpaaugstina referenduma ierosināšanai nepieciešamo parakstu skaits, kas varētu būt nevis 10 000, bet 100 000.

Tikmēr Saskaņas centra pārstāvji sauc pasākumus, kas, viņuprāt, uzlabotu etnisko situāciju. SC līderis N. Ušakovs pirmdien portāla diena.lv tiešraidē atklāja, ka vēlētos pārmaiņas latvisko partiju retorikā par krievvalodīgajiem, pareizticīgajiem iespējas svinēt Ziemassvētkus janvārī, kā arī pašvaldību iedzīvotājiem tiesības vērsties domē ar krievu valodā rakstītiem iesniegumiem. Latgales pašvaldību vadītāji vēstulē Saeimai prasa piešķirt krievu valodai reģionālās valodas statusu. Tam nav vairākuma atbalsta, liecina BNS veiktā aptauja. Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) sarunā ar BNS to ir nodēvējis par absurdu, jo «mēs dzīvojam Latvijā, un tas būtu solis divvalodības pieņemšanā». Vēl ierosināts rīkot bez maksas latviešu valodas kursus, ko Rīgas dome ir apsolījusi, kā arī piešķirt automātiski pilsonību pēc neatkarības dzimušajiem nepilsoņu bērniem. Tas ir viens no ZRP pirmsvēlēšanu solījumiem, un partija šo laiku redz kā iespēju aktualizēt savu ideju, kurai nav pārējo latvisko partiju atbalsta. Partneri ir skeptiski arī par pareizticīgo Ziemassvētku ierakstīšanu kalendārā. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) uzskata, ka tas vēl vairāk sašķeltu sabiedrību - ja cilvēks vēlas svinēt šos svētkus, viņam tas nav liegts. Latvija tad būšot vienīgā valsts pasaulē, kur tiks svinēti divi Ziemassvētki, teica Dz. Ābiķis. V. Zatlers domā, ka šis ir jautājums, ko vajadzētu izlemt kristīgo konfesiju vadītājiem, kuri to vērtējot atbalstoši. Arī Dienas aptaujātie luterāņu mācītāji atzina, ka pareizticīgo Ziemassvētki varētu būt svinama diena.

Pēc referenduma izteikto ierosinājumu paketē ir arī aicinājums īpašu uzmanību pievērst Latgales atbalstam. «Lielāks potenciāls konfliktam ir tur, kur etniskās grūtības pārklājas ar ekonomiskajām problēmām, un Latgales jautājums ir potenciāli bīstams,» Dienai atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība).

Valdības deklarācijā paredzēts izstrādāt Latgales atbalsta programmu, bet premjers V. Dombrovskis vēl nevarēja pateikt, kad valdība to varētu sākt īstenot. ZRP solījusi uz Latgali sūtīt «desantu» un konsultantus, bet Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis domā, ka konsultanti un speciālisti Latgalē jau ir - viņaprāt, tai vajadzīga nauda un latviešu valodā raidošo mediju, kā arī laikrakstu pieejamība pierobežā. Taču viņš piekrīt, ka daudzas emocijas izpaliktu, ja politiķi savā politiskajā retorikā «nelaikā un nevietā neizmestu visādus aizvainojumus».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?