Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Sātīgi un spēcinoši

Lai nu kam, bet ēstgribai ziema neko nevar padarīt. Apetīte aug, temperatūrai krītot, un saimnieces pārlūko ziemas krājumus, domājot par sātīgām un smaržīgām pusdienām ģimenei. Šajā reizē derēs rudenī saldētās sēnes un avenes. Pārējo atradīsim veikalā. Ja mājās nav sagādāti saldēti produkti, baraviku un gaileņu vietā var izmantot šampinjonus un austersēnes. Ar mazliet neparastāku skatījumu uz ierastajiem produktiem un ne īpaši lielu laika patēriņu var pagatavot pārsteidzoši gardu brīvdienu mielastu. Receptes iesaka viesnīcas restorāna Gutenbergs šefpavārs Rolands Rudzāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sēņu pastēte ar maizes grauzdiņiem

4 personām vajadzēs: 400 g gaileņu, 300 g baraviku (var izmantot austersēnes un šampinjonus), 100 g sviesta, 2 g timiāna, 10 g ķiploku, 100 g sīpolu, 100 g burkānu, 100 g diļļu, 12 maizes šķēļu, sāli un piparus
Sēnes un dārzeņus sagriež mazākos gabalos, pielej ūdeni un liek vārīties uz mērenas uguns aptuveni 15 min. Tad buljonu nolej, sēnes un dārzeņus kopā ar sviestu sablenderē, līdz veidojas viendabīga masa. Ja tā ir par šķidru, pielej nedaudz sēņu buljona. Maizes šķēles nograuzdē, virsū smērē pastēti un kārto uz šķīvja.

Cūkas krūtiņas rulete ar žāvētiem augļiem un lazd

4 personām vajadzēs: 1 kg cūkas krūtiņas, 30 g žāvētu plūmju, 30 g žāvētu aprikožu, 30 g lazdu riekstu, 20 g ingvera, nedaudz rozmarīna, 10 g ķiploku, 1 kg kartupeļu, 30 g sviesta, 200 ml eļļas, sāli un piparus
Cūkas krūtiņu pārgriež šķērsām uz pusēm, apkaisa ar garšvielām, rīvētu ingveru, vidū liek iepriekš izmērcētus žāvētos augļus, grauzdētus lazdu riekstus. Krūtiņu satin stingrā rullītī un apsien ar diegu. Apcep rullīti uz pannas no visām pusēm un liek krāsnī cepties 150°C aptuveni 30 min. Izņem no krāsns un ļauj gaļai nedaudz atpūsties, tad griež gabalos.
Kartupeļus sagriež šķēlītēs, pāri pārlej eļļu, pievieno rozmarīnu un garšvielas, visu samaisa un liek krāsnī cepties kopā ar gaļu.
Mērcei var izmantot gaļas sulu, kas izdalījusies cepšanas laikā, nedaudz to iebiezinot ar sviestu.

Aveņu un piparkūku kārtojums ar vaniļas krēmu

4 personām vajadzēs: 400 g aveņu, 120 g piparkūku vai citu cepumu, 3 olu dzeltenumus, 200 ml saldā krējuma, 100 g apelsīnu sulas, 200 g cukura, 1 tējk. vaniļas cukura
Avenes sablenderē ar 100 g cukura un, ja vēlas, izkāš no kauliņiem. Olu dzeltenumus puto ūdens peldē ar vaniļas cukuru, 100 g cukura un saldo krējumu, kamēr masa sāk sabiezēt, tad to ievieto ledusskapī atdzesēt. Piparkūkas sasmalcina un samitrina ar sulu. Visu kārto glāzē, apakšā liekot piparkūkas, tad aveņu biezeni un krēmu. Tāpat liek nākamās kārtas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?