Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sieru, sieru, Jāņu māt

Lai arī man garšo ķimeņu siers (un ķimenes vispār - tēja labi atvēsina nervus un palīdz pret kāsu, bet sagrūstas sēkliņas reizēm izglābj ne to svaigāko jēra gaļu), ir nedēļa gadā, kad es ienīstu šo skābeni specifisko smaržu, kuru sajūtu katrā lielveikalā, kad par «akcijas cenu» cenšas ķert tautu uz izbrīnu un iesmērēt pēc iespējas vairāk nenobriedušas žļembājamās gumijas masas, vārdā Jāņu siers.

Ar šo skābo aromu pildās vasarnieku vilcieni, turklāt negatava jāņsiera smarža savienojumā ar jebkura alus dvaku, manuprāt, stimulē tikai vienu - vemšanas refleksu. Tad jau labāk latviešu nacionālais ēdiens šašliks. Tiem, kuri pulcējas baros bez sava, pašu rociņām sieta Jāņu siera - tīras, ar mīlestību, rūpēm un kvalitatīviem produktiem gatavotas, ne veikala mantas, ko citādi kā par siera izstrādājumu sen jau nevar saukt. Galvenais - Jāņu sieru siet taču ir tik vienkārši, to spētu pat advancētie mūslaiku jaunieši, kas dzīvu, rokām darinātu pārtiku redz vienīgi feisbuka bildēs vai kulinārajos blogos.

Tādēļ es par to pašu - par savu padomju laiku jaunību, kad labs siers veikalos bija retums, nevis tā kā pašlaik, kad no franču, šveiciešu, poļu, skandināvu un Latvijā tapināto sieru bagātības piedāvājuma (un bieži, protams, arī cenām - nekādi nesaprotu, kādēļ Latvijas biznesā tas, kas Eiropā maksā eiro, te automātiski pārvēršas latos, un tas attiecas arī uz sieriem, kas nekur nav lēts prieks) reibst galva.

Piemēram, Jāņus svinēja arī Maskavas studenti - un, ziniet, pat reizēs, kad no vilciena Rīga-Maskava «neizkāpa» vecāku sarūpēts mielasts nacionālā garā. Reizēm pat galvaspilsētā Maskavā, kuru ar piena produktiem, starp citu, apgādāja tieši Latvijas PSR (un krievi, kā tagad teiktu, «produkta izcelsmes valsti» paši nezinot, pamatoti mūs neviļus uzlielīja, jo Maskavā sviests, krējums, sieri esot vislabākie!), aptrūkās sieru. Astoņdesmitajos gados diezgan regulāri. Tad nu mēs pašu rokām gatavojām Jāņu uzkodas, kā nu pratām. Iesaku, būs ne tikai jautri, bet dikti garšīgi (un visai ātri). Iespējams, šīs brālīgo tautu receptes dažādos Jāņu apnicīgo ķimeņsiera repertuāru.

Šitā ņamma saucas močanka un nāk no ukraiņu kuhņas (virtuves). Vajag kilogramu mājas biezpiena (veikalā to sauc par mājas sieru), glāzi krējuma, piecas ēdamkarotes sakapātu sīpolloku un pāris ēdamkarošu smalki sagrieztu diļļu. Samaisa gruntīgi, ķeksē ar karotēm uz rupjmaizes. Savkārt no baltkrieviem nāk mokanka - kā smejies, sierveidīga zakuska (uzkoda), kur neskābu biezpienu jauc ar pihtu (reti dabūnams paniņu veids, bet derēs arī rūgušpiens) proporcijā viens pret vienu, tam pievieno krējumu, pienu un sāli pēc izjūtas - ja grib šķidrāku vai biezāku. Kad ar šo biezpiensierveidīgo mērci piepravī svaigos kartupeļus, dāsni pārkaisa dilles, nekāds ķimeņu siers nestāv tai blakus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?