Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sinhronā mešanās bungu cīņā

Senākais, tradīcijām bagātākais un vienīgais piejūras brīvdabas džeza festivāls Latvijā Saulkrasti Jazz šogad svin 15 gadu jubileju. Pirmdien tas jau sācis savas 15 gadu jubilejas skanējumu, kas uz skatuves atpūtas kompleksā Minhauzena Unda turpināsies visu šo nedēļu, līdz 21. jūlijam, piedāvājot meistarklases jaunajiem mūziķiem, bet vakaros - koncertus.

Programmā sarūpēti vairāki lieliski pārsteigumi džeza gardēžiem: ir atjaunota pirmo festivālu piekoptā tradīcija - bezmaksas dienas koncerti Saulkrastu pilsētas centrā, turpināta arī bezmaksas koncertu tradīcija Rīgā pie tirdzniecības centra Origo, kura gaidīs 19. jūlijā. Ko jaunie mūziķi būs apguvuši pieredzējušo vietējo un ārzemju pedagogu meistarklasēs, viņi rādīs 21. jūlija dienas koncertā, savukārt jauno bundzinieku sniegumu varēs novērtēt 19. jūlijā, kad norisināsies Starptautiskā bundzinieku konkursa fināls.

No Saulkrasti Jazz Festival šīgada mūziķiem festivāla rīkotāji īpaši izceļ pasākuma galveno viesi, kurš uzstāsies 21. jūlijā - šarmanto nigēriešu souldžeza dziedātāju Ola Onabule. 20. jūlija vakarā uzstāsies pikants grovy-funk projekts no Berlīnes Mo'Blow, kā arī kreatīvais mūsu pašu mākslinieks Deniss Paškēvičs (šoreiz kopā ar dāņu mūziķi Kristianu Franku). Nepieredzētu pārsteigumu varam gaidīt no Amsterdamas The Drumbassadors - diviem bundziniekiem Vima de Vrīsa un Renē Krēmera, kurš labprāt atbildēja uz Dienas jautājumiem.

Kāpēc izveidojāt bundzinieku duetu?

Pēc daudziem solokoncertu un meistarklašu gadiem es vēlējos spēlēt duetā, jo tad, kad spēlē divatā, tu visu laiku neesi solists un vari arī pavadīt savu partneri. Muzicēšanā kādu pavadīt arī ir ļoti svarīgi. Ļoti bieži man ir spēcīgs muzikālais pārdzīvojums, kad esmu nospēlējis iespējami vislabāko «grūvu», kas ir palīdzējis manam partnerim uzbūvēt fantastisku solo! Cits interesants aspekts, muzicējot kopā, ir sinhronā spēlēšana un, protams, tā īpašā enerģija, kad metaties īstā bungu cīņā: drum battle.

Vai jūsu muzicēšanas forma nozīmē īpašu vēstījumu?

Mēs vienkārši gribam muzicēt, un ne tikai spēlējot bungu solo. Mūsu repertuārā ir desmit mūsu pašu sacerēti skaņdarbi, kurus varam atskaņot 90 minūšu (pusotras stundas) ilgos koncertos. Šādā koncertā mēs abi spēlējam tikai kā viens bungu mākslinieks. Uz saviem bungu komplektiem mēs spēlējam melodijas, un mūsu izvērstās «dziesmas» veidojas no tēmu pretstatījumiem, interlūdijām, saistījuma «tiltiem», soloposmiem un tā tālāk.

Kālab savu duetu nosaucāt Drumbassadors - bungvēstneši? Un kam jums vajadzīga sentence Viens naudai, bet divi - šovam?

Šis ir jautrs nosaukums. Viens ir pedagoģisks CD (One for the money), bet otra puse ir koncerts (Two for the show). Drumbassadors ir divi cilvēki, bet ikviens arī var atcerēties vārdus one for the money, two for show, kas skan Elvisa Preslija dziesmā (Blue Suede Shoes - I. L.). Vārdam Drumbassadors, manuprāt, nav nepieciešams kāds papildu izskaidrojums, ikviens taču sapratīs, ka tas ir kaut kas par bungu spēlēšanu. Tas arī skan kā grupas nosaukums. Tas, ko darām, nav džeza «džems» (Jam) vai improvizācija, bet gan tāda muzicēšana, kas sevī ietver nopietnu repertuāru, ko esam veidojuši ilgā laika gaitā.

Kā iespējams dabūt gatavu tik precīzu sinhronitāti, kad divi patiešām spēlē kā viens?

Sinhronā kopspēle ir tas, ko pēdējos desmit gados esam izkopuši jau gandrīz automātiskā līmenī. Sākumā mēs kopā speciāli vingrinājāmies, lai izstrādātu labāku ritma un tempa saskaņu jeb taimingu, bet jau pēc laiciņa šo kopīgo izjūtu ieguvām, spēlējot daudzos koncertos. Mēs sniedzām vairāk nekā 500 koncertu, kuros izstrādājām savu laika izjūtu tā, it kā mēs abi kopā būtu viens mūziķis.

Vai piekrītat, ja par to, ko darāt, saka: tas ir bungu cirks?

Es varu iedomāties, ka cilvēki dažreiz lieto vārdu «cirks», taču cirks drīzāk attiecas uz bungu kociņu virpuļošanu mūsu «bungu lamatu» skaņdarbā. Tomēr 90 procenti mūsu skaņdarbu ir ļoti nopietnas kompozīcijas bungām. Tāpēc man nepatīk, ja cilvēki mūs sauc par cirka māksliniekiem!

Bet, ja jūs raksturo kā ļoti intelektuālu bungu duetu?

Intelektuāls? Nē, bungu intelektuālis? Varbūt pat O. K.

Cik būtisks jums ir humors uz skatuves un dzīvē?

Kad spēlējam pusotru stundu ilgos koncertus (bez pārtraukuma), ir ļoti būtiski arī padarīt uzstāšanos un gaisotni brīvāku. Humors var padarīt koncertu daudz atraktīvāku, izklaidējošāku. Lūk, tas, ko vienmēr arī cenšamies darīt - panākt atraisītāku koncerta gaisotni. Bet, hei, dzīvē humors vienmēr ir ļoti svarīgs!

Kāda muzicēšana jums ir pa prātam ārpus jūsu dueta?

Mums abiem patīk visdažādākā veida džeza, fusion un rokmūzika. Vims regulāri spēlē arī džezu un bieži muzicē Brodvejas mūziklos. Es arī pašlaik spēlēju divās grupās. Fusion kvartetā un dziedātāja un dziesmu autora Vandebeeren grupā.

Vai esat kādreiz bijis Baltijas valstīs? Kā iztēlojaties Latviju?

Nē, neesam. Gaidām šo ceļojumu. Esam dažas reizes viesojušies Austrumeiropā, un vienmēr tur esam sastapuši ļoti sirsnīgu, draudzīgu publiku. Cilvēki ir ļoti atvērti, un viņu viesmīlība vienmēr bijusi ārkārtīgi jauka.

Kas motivēja teikt «jā»festivālam Saulkrasti Jazz?

Mums vienmēr patīk uzstāties, jo īpaši, ja mūs uzaicina viesoties citās zemēs un spēlēt tur festivālā. Esmu redzējis 2011. gada Saulkrastu džeza festivāla fotogrāfijas, un tajās tas izskatījās ļoti atraisīts un lielisks: cool!

Jums patīk un ir pacietība skolot jaunos mūziķus?

Jā, patīk. Pie manis mācās studenti no dažādām valstīm, un viņi visi ir atbraukuši uz Holandi tāpēc, lai mācītos pie manis. Viņi visi ir ļoti motivēti un strādā patiešām smagi. Būtiskākais ir tas, ka pēc četriem studiju gadiem viņi visi skan pavisam savādāk: katrs ir attīstījis savu individuālo stilu un skaņu, un visiem ir arī izcila ritma izjūta, laba gaume un īsti radoša pieeja. Viņi ir iepazinuši visdažādākos mūzikas stilus un ir mūziķi, uz kuriem var paļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?