Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sji atrādīsies amerikāņiem

ASV četru dienu vizītē šonedēļ ieradīsies Ķīnas viceprezidents Sji Dzjiņpins. Paviršiem vērotājiem tā varētu šķist ikdienišķa vizīte, jo uz Vašingtonu nebrauc Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao vai premjerministrs Veņs Dzjabao. Tomēr zinātāji uzskata, ka apciemojumam ir dziļi simboliska nozīme un tam būs liels svars Ķīnas nākotnes attiecībās ar ASV. Viņi šādi apgalvo, jo ir daudz pazīmju, ka tieši Sji Dzjiņpins būs Ķīnas jaunais līderis, un gaidāmo vizīti faktiski var uzskatīt par viņa iepazīstināšanu ar Amerikas līderiem.

Cer atjaunot uzticību

Sji Dzjiņpina vizīte ASV sāksies Visu mīlētāju dienā jeb Valentīndienā, 14. februārī, bet noslēgsies 17. februārī. Oficiāli viņš ir ASV viceprezidenta Džo Baidena viesis, tomēr Ķīnas viceprezidentam paredzētas tikšanās arī ar ASV prezidentu Baraku Obamu, valsts sekretāri Hilariju Klintoni, aizsardzības sekretāru Leonu Panetu un ASV Kongresa līderiem. Pirms kļūšanas par prezidentu līdzīgā vizītē ASV 2002. gadā ieradās arī pašreizējais Ķīnas vadītājs Hu Dzjiņtao.

Tāpat kā Hu Dzjiņtao pirms desmit gadiem, arī Sji Dzjiņpins vēlēsies nodemonstrēt, ka ir spējīgs tikt galā ar nebūt ne vienkāršajām attiecībām ar ASV. Domājams, ka vizītes laikā daudz tiks runāts par ekonomiku un tirdzniecību, jo ASV jau ilgāku laiku pārmet Ķīnai, ka tā mākslīgi uztur zemu savas nacionālās valūtas juaņa vērtību, tādējādi dodot priekšrocības ķīniešu eksportētājiem.

ASV ļoti cerot, ka Sji Dzjiņpins pieskarsies tādām amerikāņus satraucošām lietām kā Ķīnas militārā modernizācija, Pekinas ārlietu politika un cilvēktiesību stāvoklis pasaules visvairāk apdzīvotajā valstī, pārskatā par gaidāmo vizīti raksta Vašingtonā bāzētais Stratēģisko un starptautisko pētījumu centrs.

Savukārt amerikāņi esot gatavi paskaidrot savu jauno militāro stratēģiju, kas paredz koncentrēšanos uz Āziju, bet nenozīmējot vēršanos pret Ķīnu.

Tāpat svarīgu lomu Sji Dzjiņpina un ASV amatpersonu sarunās ieņems jautājumi par Irānas kodolambīcijām, Ziemeļkorejas vadības maiņu un Sīrijas krīzi. Pekina saņēmusi asus Vašingtonas pārmetumus par lēmumu pieslieties Krievijai un izmantot savas veto tiesības, lai bloķētu ANO Drošības padomes rezolūciju Sīrijas krīzes risināšanai.

Tā kā šīs vizītes galvenais mērķis ir savstarpēja iepazīšanās, tad nav ticams, ka tās laikā tiks panākti kādi nozīmīgi lēmumi. Sji Dzjiņpina brauciena priekšvakarā Ķīna ir paziņojusi, ka Vašingtona un Pekina sirgst ar «uzticības deficītu» un šī vizīte varētu palīdzēt to risināt. «Ķīnas un ASV savstarpējās uzticības līmenis atpaliek no tā, kas ir nepieciešams turpmākai mūsu divpusējo attiecību attīstībai,» Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Cai Tiaņkai pagājušajā nedēļā sacīja ASV laikrakstam The Washington Post. «Viceprezidenta Sji Dzjiņpina vizīte būs ļoti svarīga iespēja to uzlabot.»

Samulsināja tulku

Šogad Ķīnā sāksies liels politisko pārmaiņu process. Rudenī ir paredzēts Ķīnas Komunistiskās partijas (ĶKP) kongress, kura centrālais notikums būs 58 gadus vecā Sji Dzjiņpina iecelšana par partijas vadītāju. Tas, visticamāk, nozīmē, ka 2013. gadā, kad no amata ir jāatkāpjas pašreizējam ĶKP pirmajam sekretāram un prezidentam Hu Dzjiņtao, par Ķīnas vadītāju kļūs tieši Sji Dzjiņpins.

Analītiķi un rietumvalstu diplomāti uzskata, ka viņš pārstāv jaunu Ķīnas politisko līderu paaudzi, jo ir ķīniešu politiķiem neraksturīgi komunikabls un atklāts.

Kad pagājušā gada augustā Sji Dzjiņpins Pekinā uzņēma savu amerikāņu kolēģi Dž. Baidenu, Ķīnas viceprezidents abu sarunas laikā esot atzinis, ka viņa tēvs, bijušais Ķīnas vicepremjers Sji Džunsjuņs un tuvinieki savulaik daudz cietuši no Ķīnas komunistiskā vadoņa Mao Dzeduna izvērstās kultūras revolūcijas, kas notika pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados. Viņa teiktais tik ļoti samulsinājis tulku, ka tas šo Sji Dzjiņpina komentāru neesot pārtulkojis angliski, kāds avots stāsta izdevumam Newsweek.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sji Dzjiņpins

Pašlaik ir Ķīnas viceprezidents, bet šoruden paredzētajā Ķīnas Komunistiskās partijas kongresā tiks iecelts par partijas pirmo sekretāru

Analītiķi paredz, ka 2013. gadā Sji kļūs par Ķīnas prezidentu, amatā nomainot līdzšinējo līderi Hu Dzjiņtao. Ja pilnībā tiks ievērota tradicionālā varas nodošanas kārtībā, tad 2014. gadā Sji vajadzētu kļūt par Ķīnas Centrālās militārās komitejas galvu

Ārvalstu amatpersonas viņu raksturo kā tiešu un pašpaļāvīgu cilvēku ar izcilām komunikācijas spējām

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?