Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Smalko dzērienu vienkāršais gals

Ja dažs labs grādīgo dzērienu lietotājs būtu bijis klāt krimināllietās izņemtā alkohola iznīcināšanā, viņam tas būtu grūti izturams skats - grēdās sakrautas stipro dzērienu kastes, no kurām vīri ņem laukā pudeles, atskrūvē tās un saturu izlej. Vai otra iespēja - pudeles ar visu saturu ieliek mucā un sadauza ar stieni.

Alkohola, ko šādā veidā Iekšlietu ministrijas (IeM) Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieki sadarbībā ar SIA Eko osta iznīcina, ir daudz - darba pietiek trim dienām. Te ir pudeles gan ar aizdomīgu saturu un nezināmām etiķetēm, gan gluži zināmiem uzrakstiem «Jack Daniels, Courvoiser, Danzka Vodka, Red Label» u. c. IeM Aģentūru darba uzraudzības nodaļas vecākā referente Ieva Rekšņa stāsta, ka te ir gan kontrabandas, gan nezināmas izcelsmes alkohols, gan alkohols bez akcīzes markām. Diezgan daudzām pudelēm ir uzlīme «Only for Duty Free», kas nozīmē, ka tās drīkstētu tirgot tikai speciālos veikalos beznodokļu zonā, piemēram, lidostā, taču dzērieni ir izņemti pavisam citās vietās. Pēdējā laikā ar alkohola iznīcināšanu nākas nodarboties arvien biežāk, jo samērā daudz nelegālā alkohola nāk no austrumu pierobežas. Ja ir mazākas kravas, tās iznīcina paši Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieki, taču šoreiz gan alkohola, gan dīzeļdegvielas un cigarešu ir tik daudz, ka jāpiesaista komersants. Iemesls, kāpēc neskaidras izcelsmes alkohols un cigaretes nonāk Latvijas teritorijā (ne vienmēr šeit ir galamērķis), ir vienkāršs - Krievijas un Baltkrievijas cenas ir nesalīdzināmi zemākas. Izņemtās akcīzes preces iznīcina, jo, kā saka I. Rekšņa, grūti iedomāties, ka kāds komersants piekritīs samaksāt valstij par dīvainas izcelsmes alkoholu. Visticamāk, liela daļa no tā ir oriģinālas izcelsmes, tomēr kurš uzņemsies tādu risku?

Vēlāk ar operatoru iztaujāju cilvēkus Kr. Valdemāra ielā. Viņi par manu interesi ir mazliet izbrīnīti. Andris atbild, ka alkoholu pērk reizi gadā un lielveikalā, tāpēc viņš uzticas tā sortimentam. Jānis brīnās - kur tad vēl varot nopirkt alkoholu, ja ne veikalā? Viņš pudeles nepēta, jo pieņem, ka lielveikalā vai specializētā dzērienu veikalā tirgo tikai legālas izcelsmes alkoholu. Citur iegādāties lētākus dzērienus viņš nav mēģinājis. «Es pats taču to dzeršu!» Jānis izsaucas. Artūrs atzīst, ka alkoholu pērk vienīgi lielveikalā Rimi. «Jāseko, kur pērk, jāpērk legālās vietās,» viņš saka. Arī Olga teic, ka iepērkas tikai zināmos veikalos un izvairās no salīdzinoši šaubīgām tirgotavām. Un visi atzīst - kontrabanda joprojām ir aktuāla problēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?