Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Sola labot kļūdas «maigo» sodu politikā netikļiem

Tieslietu ministrijā (TM) izveidotā darba grupa uzklausījusi un ņēmusi vērā iebildumus par steigā tapušajiem Krimināllikuma (KL) grozījumiem, kas paredz mazākus sodus par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgajiem (līdz 14 gadiem), un tagad apsver iespēju grozīt likuma pantus. TM iniciētās izmaiņas likumā stājās spēkā pērn oktobrī un klasificē šo noziegumu ne vairs kā «smagu», bet «mazāk smagu», un līdz ar to arī ierobežo noziegumu izmeklēšanas procesu. TM sola novērst negatīvo ietekmi uz izmeklēšanas laiku.

Jau vēstīts, maksimālā sankcija KL 162. panta otrajā daļā par netiklu darbību veikšanu ar mazgadīgu personu ir samazināta. Iepriekš sodīja ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem, tagad līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Pret šīm izmaiņām iestājās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI), norādot - klusām un steigā pieņemtie grozījumi jāmaina, jo nav ņemts vērā nozieguma raksturs un radītais kaitējums sabiedrībai.

Neilgi pēc tam, kad izskanēja iebildumi, TM sanāca pastāvīgā Krimināllikuma darba grupa, uz sēdi uzaicinot arī VBTAI un policijas pārstāvjus. TM pārstāve Ksenija Novikova Dienai stāsta - darba grupa vērsa uzmanību uz to, ka Kriminālsodu politikas koncepcijas likumprojekts Grozījumi Krimināllikumā paredz grozīt arī noziedzīgu nodarījumu klasifikācijas noteikšanu. Līdz ar to šis noziegums atkal kļūs par smagu noziegumu, un attiecībā uz to būs piemērojami iepriekšējie apcietinājuma termiņi. Neoficiāli tiek minēts, ka tas varētu notikt nākamgad.

Kritizējot pieņemto KL panta redakciju, policijas darbinieki uzsvēra - tiek būtiski ierobežota izmeklēšana, jo, kad noziegums padarīts par «mazāk smagu», aizdomās turētās personas policija izmeklēšanas laikā var turēt apcietinājumā tikai divus mēnešus iepriekšējo četru vietā. Tik īsā laikā varot nepaspēt veikt nepieciešamās ekspertīzes. Uzklausot kritiku, darba grupa nolēma, ka varētu diskutēt par speciālas normas ietveršanu attiecīgajā Kriminālprocesa likuma panta daļā vai arī jāizstrādā speciāli pārejas noteikuma punkti. Tie «noteiktu, ka par mazāk smaga nozieguma izdarīšanu, kas vērsts pret tikumību un dzimumneaizskaramību, apcietinājuma termiņš var tikt noteikts ilgāks», stāsta K. Novikova. Darba grupā arī tika atbalstīts priekšlikums papildināt Kriminālprocesa likuma pantu ar jaunu daļu. Tā paredzētu, ka mazāk smaga nozieguma izdarīšanā pret nepilngadīgā dzimumneaizskaramību un tikumību aizdomās turētai vai apsūdzētai personai apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt 12 mēnešus, no kuriem pirmstiesas procesā personu atļauts turēt apcietinājumā ne ilgāk par sešiem mēnešiem. Tas iekļauts priekšlikumos uz trešo lasījumu grozījumiem Kriminālprocesa likumā, līdz ar to Saeimā varētu tikt pieņemts drīzākā laikā.

VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa saka: «Pozitīvi, ka Tieslietu ministrija izpratusi problēmu, kas saistīta ar nozieguma izmeklēšanas termiņu, un gatava spert soļus, lai izmeklēšanu padarītu efektīvāku.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?