Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sveiciens Vitnijai uz paradīzi

Adele un Vitnija Hjūstone kļuva par svētdien Losandželosā notikušās 54. ikgadējās balvu Grammy pasniegšanas ceremonijas galvenajām varonēm. Prieks par Adeles uzvaru visās sešās nominācijās, kurās bija izvirzīta 23 gadus vecā Londonas soulmūzikas dziedātāja, rezonēja ar skumjām par Vitnijas Hjūstones traģisko nāvi viesnīcas Beverly Hilton luksusa numura vannas istabā dienu pirms svinīgās ceremonijas, kas ir svarīgākais notikums globālajā mūzikas industrijā. Grammy zelta gramofons joprojām ir iekārojamākā un prestižākā godalga, par kuru sapņo ikviens mākslinieks.

Balvu pasniegšanas šovs sākās ar kopīgu aizlūgumu par Vitniju Hjūstoni, vēlāk R&B un soulmūzikas leģenda Stīvijs Vonders no Grammy skatuves nosūtīja viņai «sveicienu uz paradīzi». Vakara dramaturģijas centrā bija divas izcilas vokālistes: uzlecošā (precīzāk, uzlēkusī) zvaigzne Adele un kritusī zvaigzne Vitnija Hjūstone. Dzīves laikā Vitnija ieguva sešas Grammy, Adeles kolekcijā jau ir astoņi zelta gramofoni. Pirmos divus viņa saņēma pirms trim gadiem pēc debijas albuma 19 iznākšanas. Svētdien Adele nostiprināja pašlaik lielākās popmākslinieces titulu, atstājot bešā pat Lēdiju Gāgu, kura ceremonijā sēdēja pirmajā rindā un vēroja Adeles triumfu. Gāgai uz galvas bija basketbola groza tīkls.

Adele satricināja šova lieciniekus ar savu priekšnesumu - uz Grammy skatuves notika viņas oficiālā atgriešanās pēc vairāku mēnešu klusēšanas. Rudenī dziedātājai tika veikta balssaišu operācija - tagad Adele ir atkopusies, kļuvusi vēl skaistāka, un ar viņas balsi atkal viss ir kārtībā. Ceremonijā viņa dziedāja savu hitu Rolling in the Deep - mūzikas leģendas Adelei aplaudēja, stāvot kājas. Viņa sūtīja gaisa skūpstus visiem, kas dziedāja līdzi, seru Polu Makartniju un Rianu ieskaitot.

Balvas tika pasniegtas 78 nominācijās. Laureātus nosaka ASV Skaņu ierakstu akadēmijas 12 000 biedru balsojums (tie visi ir mūzikas industrijas speciālisti, kuri, kā uzsvērts Grammy nolikumā, radoši piedalās ierakstu veidošanā). Nomināciju struktūra ir precīzi segmentēta, tajā viss ir sadalīts žanros. Par nozīmīgākajām tiek uzskatītas lielā četrinieka nominācijas: gada albums, gada ieraksts, gada dziesma un labākais jaunais mākslinieks.

Pirmajās trijās nominācijās pārliecinoši uzvarēja Adele: viņas otrais disks 21 ir gada albums, kompozīcija Rolling in the Deep ir gada ieraksts (balva izpildītājai, producentam, skaņu režisoram un inženierim) un gada dziesma (balva autoriem). Adele tika sumināta vēl trijās kategorijās: labākais popmūzikas albums (21), labākais popmūzikas izpildījums solo (dziesma Someone Like You) un labākais videoklips (Rolling in the Deep). Nevienam nebija šaubu, ka par gada albumu kļūs Adeles darbs, kas guvis gan kritiķu, gan klausītāju atzinību: tieši pirms gada izdotais albums 21 līdz šim brīdim pārdots 17 miljonos eksemplāru.

Par labāko jauno mākslinieku tika atzīts visas pasaules hipsteru elks Džastins Vernons, kurš lieto segvārdu Bon Iver. Viņš ir XXI gadsimta trubadūrs ar folkmūzikas ievirzi, stilīgi raudošais dziesminieks ar rētām dvēselē - Bon Iver savā daiļradē liek akcentu uz jūtu un pārdzīvojumu autentiskumu, kas īpaši uzrunā klausītājus, kuri sevi uzskata par mūzikas gardēžiem, nevis popkultūras patērētājiem (pirms dažiem gadiem šā virziena līderi bija Bonijs Prinss Billijs un Konora Obersta projekts Bright Eyes). Džastins Vernons saņēma vēl vienu Grammy - par labāko alternatīvās mūzikas albumu (Bon Iver).

Piecas Grammy rokmūzikas kategorijās piešķirtas amerikāņu grupai Foo Fighters, kuras līderis ir bijušais Nirvana bundzinieks Deivs Grols. Četras balvas repa nominācijās pasniegtas hiphopa novatoram Kanjem Vestam. Kantrimūzikas nominācijās sumināta dziedātāja Teilore Svifta un grupa Lady Antebellum. Divas Grammy papildināja amerikāņu estrādes leģendas, 85 gadu vecā dziedātāja Tonija Beneta kolekciju: viņa disks Duets II ir labākais tradicionālās popmūzikas albums, bet viena no šā albuma kompozīcijām Body and Soul, kas tika ierakstīta kopā ar Eimiju Vainhausu, ir labākais popmūzikas izpildījums duetā vai grupā.

Jānosauc arī daži uzvarētāji klasiskās mūzikas kategorijās. Labākais orķestra sniegums - Losandželosas filharmonijas orķestra un diriģenta Gustavo Dudamela Johannesa Brāmsa Ceturtās simfonijas ieraksts. Labākais operas ieraksts - Džona Adamsa Doktors Atomiks, kas iemūžināts Metropolitēna operā Ņujorkā ar Alanu Gilbertu pie diriģenta pults. Labākais klasiskās mūzikas vokālais solo - amerikāņu mecosoprāna Džoisas Didonato albums Diva Divo.

Pilns uzvarētāju saraksts - www.grammy.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Grammy laureāti

Gada albums - Adele, 21
Gada ieraksts - Adele, Rolling in the Deep
Gada dziesma - Adele, Rolling in the Deep
Jaunais mākslinieks - Džastins Vernons/Bon Iver
Popmūzikas albums - Adele, 21
Tradicionālās popmūzikas albums - Tonijs Benets, Duets II
Deju/elektroniskās mūzikas albums - Skrillekss, Scary Monsters and Nice Sprites
Rokmūzikas albums - grupa Foo Fighters, Wasting Light
Alternatīvās mūzikas albums - Džastins Vernons/Bon Iver, Bon Iver
R&B albums - Kriss Brauns, F.A.M.E.
Repa albums - Kanje Vests, My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Kantrimūzikas albums - trio Lady Antebellum, Own the Night
New age albums - Pets Metenijs, What's It All About
Folkmūzikas albums - duets The Civil Wars, Barton Hollow
Īsmetrāžas mūzikas video - Adele, Rolling in the Deep
Pilnmetrāžas mūzikas video - grupa Foo Fighters, Foo Fighters: Back and Forth

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?