Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Talantīgais mr. Bemhens

Latvijā par ierastu lietu kļuvusi politiskā pasūtījuma piesaukšana brīžos, kad kādu institūciju sāk vajāt dažnedažādas likstas un ķibeles. Sak, kāds noteikti speciāli liek sprunguļus riteņos, lai panāktu noteiktus mērķus, piemēram, uzņēmuma vadītāja nomaiņu.

Rīgas pašvaldībai piederošās Rīgas satiksmes vadītāja Leona Bemhena pozīcijas gan vēl arvien ir stabilas. Tās nav spējis sašķobīt nedz Valsts kontroles (VK) atzinums, nedz traģiskā autobusa avārija Baložos, nedz nespēja pareizi aprēķināt no Rīgas domes budžeta pieprasāmās dotācijas apmēru. Rīgas satiksmes kontrolieru piekoptās bezbiļetnieku jeb zaķu sodīšanas metodes maksājušas amatu Kontroles dienesta vadītājam Modrim Jaunupam, toties L. Bemhens turas kā mūris.

Kādēļ? Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs intervijā aģentūrai LETA pauž, ka L. Bemhena atlaišana gan būtu politiski izdevīga un sagādātu mēra pārstāvētajai Saskaņai krietnu pluspunktiņu ražu, bet Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs tomēr netikšot atlaists. Raug, pēc N. Ušakova domām, tieši L. Bemhens esot īstais, kas ieviesīs kārtību Rīgas satiksmē, kur «problēmu ir daudz».

Ļoti savdabīgi. Bijušais autobusu parka Tālava direktors L. Bemhens ir stāvējis pie Rīgas satiksmes šūpuļa. Laikā, kad, apvienojot divus galvaspilsētas autobusu parkus - Tālavu un Imantu un vēlāk tiem pievienojot Tramvaju un trolejbusu pārvaldi, tapa uzņēmums, kuru patlaban pazīstam kā Rīgas satiksmi, tieši L. Bemhenam tika tas gods vadīt jaundzimušo sabiedriskā transporta milzi. Nekādi aizbildinājumi par to, ka «bardaks» ir mantots no priekštečiem, šajā gadījumā vienkārši nav iespējami - visas problēmas Rīgas satiksmē ir radušās tieši L. Bemhena valdīšanas laikā. Rezultāts kā uz delnas - Dienas un Nords Porter Novelli veidotajā reputācijas topā Rīgas satiksme tikusi pie pagalam neglaimojošās nominācijas Gada grēkāzis.

Varbūt nav korekti pārmest Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājam to, ka kāds šoferis pie autobusa stūres sēdies dzērumā? Taču arī pirms traģiskās 23. autobusa avārijas jau bija bijuši gadījumi, kad Rīgas satiksmes šoferi tikuši pieķerti vadām transportlīdzekļus kunga prātā. Avārija Baložos vistraģiskākajā veidā apliecināja, ka Rīgas satiksmē izveidotajām kontroles sistēmām piemīt būtiski trūkumi. Taču pat tad, ja, pēc N. Ušakova domām, L. Bemhenam nav jāuzņemas atbildība par iereibušu šoferu sēšanos pie autobusu stūres vai kontrolieru izdarībām, ir gana daudz citu iemeslu apšaubīt, vai pašreizējais Rīgas satiksmes valdes priekšsēdētājs ir pelnījis tik pielaidīgu attieksmi.

Tieši viņam būtu jāuzņemas atbildība par VK atzinumā minēto, pirmkārt, jau to, ka kompostrētāju norēķinu sistēma tika pārsteidzīgi nomainīta ar e-taloniem. Jāatgādina, ka, saskaņā ar VK aplēsēm, smalkie e-taloni Rīgas nodokļu maksātāju dotētajam uzņēmumam trīspadsmit gadu laikā izmaksās vismaz par simts miljoniem latu (!!!) vairāk nekā kompostrētāji. Tā nešaubīgi ir ļoti augsta maksa par modīgo jaunievedumu. VK atzinumā bija lasāms, ka Rīgas satiksme ekonomiski nepamatoti apņēmusies par elektroniskās norēķinu sistēmas uzturēšanu trīspadsmit gadu laikā samaksāt par 16 miljoniem latu vairāk, nekā to savā piedāvājumā bija apņēmies veikt tās izvēlētais darījuma partneris - Affiliated Computer Services Solutions France S.A.S, ar kuru kopā Rīgas satiksme izveidojusi SIA Rīgas Karte. No VK atzinuma izriet vēl citas Rīgas satiksmei neglaimojošas detaļas.

Pavisam nesen - aprīļa beigās Rīgas domes Juridiskā pārvalde pieņēmusi lēmumu slēgt līgumu ar juristiem, kas pārbaudīs e-talona ieviešanas lietderību. Vai N. Ušakovs, kurš līdz šim ar skubu meties aizstāvēt L. Bemhenu, neklusēs, ja arī domes noalgotie juristi secinās, ka Rīgas satiksmes vadītājam būtu jāuzņemas atbildība par tēriņiem, kuru lietderība ir visai apšaubāma? Vai varbūt taisnība izrādīsies tiem ļaudīm, kuri mēļo, ka L. Bemhens neaizskaramā statusu iemantojis, jo viņa rīcībā varētu būt atsevišķām personām netīkama informācija par Rīgas satiksmes un tās priekšteču, tostarp autobusu parka Tālava iepirkumiem? Starp tiem ir Mercedes autobusu iepirkums, kas iemantojis teju pasaules slavu Daimler kukuļošanas skandāla sakarā.

Taču, ja reiz N. Ušakovam šķiet, ka, par spīti visam, tieši L. Bemhens ir īstā persona, kas spēs apcirpt Rīgas satiksmes administratīvos tēriņus tiktāl, lai varētu samazināt sabiedriskā transporta biļešu cenas, iespējams, būtu efektīvi tieši biļešu cenu noteikt par L. Bemhena kvalifikācijas rādītāju. Un nosacījumiem jābūt skaidriem: konkrētā laikā jāsasniedz konkrēts rezultāts - lētākas biļetes. Ja šis rezultāts netiek sasniegts, tad - ardievu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?