Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Tikt galā ar gadsimtu

Domāju, ka daudzu iemeslu dēļ Andreja Johansona Latvijas kultūras vēstures 1710-1800 atkārtotais izdevums ir ļoti nozīmīgs notikums grāmatniecībā un kultūrā kopumā. Pirms es dalos pārdomās par šo grāmatu, nevaru nepieminēt savu personisko pieredzi. Kā zināms, šī darba pirmizdevums tika radīts Zviedrijā Daugavas apgādā 1975.

gadā. Latvijā tas bija aizliegts un bija pieejams tikai tiem, kuri saņēma Galvenās literatūras pārvaldes (VDK struktūrvienība) atļauju šo grāmatu lasīt vienīgi ZA Fundamentālās bibliotēkas specfondā. Manās rokās Andreja Johansona grāmata nonāca slepeni 80. gadu sākumā. Tolaik biju Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas darbinieks, un mūsu kolēģiem bija labi kontakti ar cilvēkiem, kuriem bija nelegāla pieeja trimdas grāmatām, arī žurnālam Jaunā Gaita.

Ar 647 lappuses biezo, piesātināto sējumu bija jātiek galā diennakts laikā. Aprijis tekstu, ar rakstāmmašīnu visu nakti klabināju avotu un literatūras sarakstu, pēc iespējas visas vēres. Neslēpšu, ka Andreja Johansona darbs manī ir rosinājis, veidojis īpašas attiecības ar XVIII gadsimtu.

Paveikts no darba brīvajā laikā

Tagad par apgāda Jumava veikumu un tiem aspektiem, kas padara to par svarīgu. Šie aspekti ir: autors Andrejs Johansons, apgāds Daugava, tā vadītāji Juris (Georgs) un Dagnija Šleieri, slavenā Latvijas vēstures sērija, kā arī kultūras vēstures pētniecība, tās apkopojumi monogrāfijās.

Andrejs Johansons (1922-1983). Šī publikācija ir vērienīgākā atgriešanās pie cilvēka, kura veikums ir ievērojams un ar ilglaicīgu nozīmi visas Latvijas kultūras vēstures pētniecībā. Man ir aizdomas, ka patlaban mums nav tik universāla un vienlaikus erudīta kultūras vēsturnieka, kurš vienatnē spētu tikt galā ar veselu gadsimtu un tik neparasti plašās dimensijās.

Andrejs Johansons kultūras aplocē ir iekļāvis izglītību, zinātni, kristīgo baznīcu. Tas ir stāsts par tolaik saskaldīto Latvijas (Kurzemes hercogiste, Krievijas guberņa Vidzeme un Polijas province Latgale) zemi, par latviešiem, vācbaltiem, visu tautību ļaudīm pilsētā un laukos. Fascinē ne tik daudz detaļas (tās spoži ir pētījuši un pēta ne viens vien zinātnieks), bet kopskats, konteksti notikumiem Latvijā un vēl būtiskāk - ārpus tās. Atcerēsimies - tas viss tika paveikts no darba Stokholmas Universitātē brīvajā laikā! Aizvien tā ir rokasgrāmata visiem, kuri interesējas par kultūru XVIII gadsimtā.

Latvijas vēstures diždarbi

Johansona grāmatas izdevums ir skaists žests attiecībā uz trimdas grāmatniecības izcilniekiem - Juri (1917-2005) un Dagniju (1919-1993) Šleieriem. Gribu uzsvērt, ka gandrīz 50 gadu laikā apgāds ir izdevis ļoti daudzas un tikai vērtīgas grāmatas. Esmu pateicīgs liktenim, ka man bija lemts satikt šos abus pašaizliedzīgos tautas atmiņas kopējus. Dagnija, kura dienas un naktis pavadīja, rediģēdama neskaitāmos manuskriptus, ir kļuvusi par leģendu. Šodien var tikai minēt, cik stundu viņa ir veltījusi Kultūras vēsturei.

Latvijas vēstures sērija 11 pamatīgos sējumos (1958-1997) ir pats pamatīgākais ieguldījums šīs tēmas atspoguļošanā. Visi darbi (citi autori Arvīds Švābe, Arnolds Spekke, Edgars Dunsdorfs, Edgars Andersons u. c.) ir eksakti, vērēm bagāti un interesanti uzrakstīti. Raksturīgi, ka gadījumos, ja kaut kādu iemeslu dēļ tika likvidētas trimdas latviešu mājas bibliotēkas, sērijas grāmatas bija pēdējās, no kurām notika šķiršanās.

Vairākās paaudzēs ir sarakstītas un izdotas grāmatas, kuras ir veltītas dažādiem kultūras vēstures jautājumiem. Tā par klasiku ir kļuvusi Teodora Zeiferta Latviešu rakstniecības vēsture (1922), Jēkaba Vītoliņa Mūzikas vēsture (1934), Alekseja Apīņa Latviešu grāmatniecība (1977), Jāņa Siliņa Latvijas mākslas vēsture piecos sējumos (Arī Daugavas apgāds!), un pie šiem diždarbiem man gribētos pieskaitīt arī Jāņa Stradiņa Zinātnes un augstākās izglītības sākotni Latvijā.

Atkārtotais izdevums ir arī papildināts. To bagātina Ojāra Spārīša priekšvārds, manuprāt, ļoti svarīga dēla Pāvila Johansona apcere Andreja Johansona portrets, Jāņa Krēsliņa eseja un Andreja Johansona darbu bibliogrāfija. Autora teksts ir saglabāts pilnībā, savukārt grāmatas apdari ir paveicis mākslinieks Valdis Villerušs - sērijas raksturīgā «superapvāka» vietā ir vāka ilustrācija, kā arī ieliktnis tekstā ar papildu ilustrācijām - fotogrāfijām un attēliem no vairākām krātuvēm. Nebūt neesmu «visa angliskā» atbalstītājs, bet grāmata būtu ieguvusi, ja vāciskais kopsavilkums būtu pārtulkots arī angļu valodā. Zīmīgi, ka grāmatā nav piezīmes par piederību Latvijas vēstures sērijai. Varbūt izdevniecība Jumava varētu sākt citu sēriju - Latvijas kultūras vēsture būtu apkopojama gan par laiku līdz XVIII gadsimtam, gan XIX un XX gadsimtā Latvijā un ārpus tās robežām.

P. S. Atzīšos, ka pirms recenzijas rakstīšanas apzināti nelasīju Ojāra Spārīša priekšvārdu. Kad izlasīju, sapratu, ka manā recenzijā iekļuvušas un aiz tās «kadra» palikušas ļoti līdzīgas atmiņas, atziņas un pat vārdi. Mēs ar Ojāru esam studējuši vienā fakultātē un vienā laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Latviju bija spiests pamest 1945. gadā. Turpmāko mūžu pavadījis Zviedrijā.
Stokholmas Universitātē pasniedzis reliģijas vēsturi.
Neatkarīgajā Latvijā viņa vārds plašāk kļuva pazīstams pēc Zviedrijā izdoto kultūrvēsturisko eseju krājumu Pakavu dunoņa (1954) un Vēja mezgli (1962) pārpublicēšanas apgāda Daugava izdevumā 1994. gadā.

Bez nosaukuma

Andrejs Johansons. Latvijas kultūras vēsture 1710-1800. Jumava, 2012. 637. lpp. Izdevums tapis pēc 1975. gada apgādā Daugava izdotās grāmatas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?