Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tīra garša

Šīsvasaras brīvdienas «tropiskajā» Latvijā mani pavisam pārliecinoši aizveda pa kulināro izmēģinājumu taku, uz kuras jau iepriekš mazliet nedroši biju spērusi pirmos soļus. Karstais un mitrais laiks, kad vislabāko veldzi varēja gūt guļbaļķu lauku mājā milzu koku pavēnī, īpaši patika gurķiem un citiem dārza «miķeļiem», kas auga griezdamies un nogatavojās brīžiem pat cilvēkam neizprotamā ātrumā.

Un tas pats karstais un mitrais laiks pat tādam aizrautīgam kulinārijas amatierim kā man nokāva jebkādu vēlmi ilgi ķimerēties virtuvē, gatavojot ģimenei dienišķo maltīti. Taču atrisinājums radās pats no sevis.

Tas, kurš ir pagaršojis pašu dārzā izaugušu, tikko plūktu, vēl saules siltuma pilnu gurķi vai dabiskos apstākļos nogatavojušos tumši sārtu tomātu, diezin vai spēs aizmirst to piesātināto un vienlaikus tīro garšu. Tāpat kā ar dillēm vārītu jauno kartupeļu izteiksmīgo garšu, kas vilina tos notiesāt faktiski bez jebkādām piedevām. Tīra un dabiska garša bija šīs karstās vasaras vadmotīvs, ko savas ģimenes ēdienkartē tagad cenšamies saglabāt arī citos gadalaikos.

Nav jau gluži tā, ka pirms tam neko tīru, vienkāršu, garšvielu nepārsātinātu nebūtu baudījuši, taču apstākļu sakritības dēļ šī vasara nostiprināja pārliecību, ka pēc iespējas dabiskākas un tīrākas garšas meklējumi ir pareizais virziens. Pēc iespējas vairāk tvaicējām dārzeņus vārīšanas vietā jau agrāk, un patiesībā jau, kad nogaršoti tvaicēti dārzeņi, «āķis ir lūpā» un pie vārīšanas atgriezties nemaz negribas. Pamazām esmu atteikusies arī no dažādu krāsainu un eksotisku garšvielu, ko līdz ar atvērtību pasaulei katrs latvietis pēdējos gados bija padarījis par gluži vai obligātu savas ēdienkartes sastāvdaļu, lietošanas. Savā virtuvē esmu palikusi tikai pie sāls, melnajiem pipariem, dillēm, pētersīļiem (ziemā kaltētiem), lauru lapām un olīveļļas.

Taču vasarā tiekot pie svaigiem, pašu audzētiem produktiem, veikalā pirktu garšvielu patēriņš sarūk līdz galīgam minimumam. To vietā stājas dažādi svaigi zaļumi no vecāku dārza, bet ar aprēķinu, ka tie tikai papildina, nevis nomāc pamata produktu tīro garšu. Tā tas bija arī šajā gurķu un tomātu vasarā. Tomēr ne jau no tiem vien pārtikām. Garšas meklējumiem turpinoties, izmēģinājām, piemēram, arī vienkāršotu franču dārzeņu sautējuma ratatuija versiju - katliņā uz lēnas uguns bez ūdens sautējot šķēlēs sagrieztus cukini kabačus un tomātus ar svaigām dillēm, pētersīļiem, bazilika lapiņām un šķipsniņu sāls. Iznākums ir maigi skābena savā sulā vārījusies ļoti garda un sātīga dārzeņu zupa.

Brīvdienu noslēgumā ieturējām šķietami pieticīgu maltīti - ar visām pākstīm vārītas cūku pupas ar pašu gatavotu jogurtu. No pāksts izlobīta un no miziņas lēnām izsūktā cūku pupas mīkstuma piesātinātā garša nemaz tik vienkārši nav aprakstāma. Tā ir piedzīvojama tikai Latvijas vasarā laukos.

To, ka tīras garšas meklējumos ar prieku iesaistās arī modernās pasaules gardumu izlutinātā jaunākā paaudze, pārliecinājos, kad mana meita jau atpakaļ Dānijā priecājās par vienkāršas ķirbju biezeņzupas garšu un krāsu. Iespējams, ka bauda bija divkārša, jo ķirbis bija pašas novākts vecmāmiņas dārzā un kopā ar atmiņām par Latvijas sauli pārvests mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?