Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Topā - zaļā enerģija un siltināšana

Līdzīgi kā pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām arī tagad politiķi savos solījumos par turpmākajos četros gados darāmo enerģētikas jomā koncentrējas uz lielāku atbalstu zaļās enerģijas ražošanas un patēriņa kāpināšanai. Teju katrs politiskais spēks piedāvā arī idejas par enerģijas taupīšanu, aktīvāk siltinot mājas, liecina Dienas apkopotie to politisko spēku solījumi enerģētikas jomā, kam saskaņā ar aptaujām patlaban ir lielākās izredzes rudenī tikt ievēlētiem 10.

Saeimā. Politiķu solījumos enerģētikā, pēc _Dienas_ uzrunāto jomas ekspertu domām, ir labas un īstenojamas idejas, tomēr arī daudz nevajadzīgu un populistisku mērķu.

Par daudz zaļi

Providus enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš atbalsta apvienības Vienotība vēlmi likvidēt atjaunojamo energoresursu (AER) kvotu sistēmu, kas ir arhaiska un tirgu neveicinoša un būtu jāaizstāj ar citiem atbalsta veidiem. Vienotības vēlamais AER īpatsvars enerģijas patēriņā gan būtu ļoti liels izaicinājums, ja būtiski nepalielinātu valsts atbalstu zaļās enerģijas ražošanai, vērtē Providus eksperts. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju, pērn AER īpatsvars kopējās enerģijas gala patēriņā Latvijā bija gandrīz 30%. ES noteikusi, ka 40% īpatsvars jāsasniedz līdz 2020. gadam. Vēl ambiciozāki un nereālāki mērķi AER jomā ir apvienībai Visu Latvijai!- TB/LNNK (VL!-TB/LNNK). «Skan jau braši, taču apšaubāma ir praktiskā iespēja ekonomikai veikt tādas strukturālas izmaiņas. Tas var būt drauds investīcijām Latvijas ekonomikā,» vērtēja enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš. Apvienības ideja par valsts atbalstu saules enerģijas paneļiem, ja to iegāde mājsaimniecībām būs izdevīga, gan ir apsveicama, piebilda R. Āboltiņš.

Saskaņas centra (SC) solīto divreiz palielināt ikgadējo elektroenerģijas eksportu eksperti vērtēja kā nereālu. Pēc R. Āboltiņa teiktā, Latvija eksportē to elektroenerģiju, ko pavasara palu laikā saražo Daugavas HES kaskādes hidroelektrostacijas. «[Lai divreiz palielinātu eksportu], jālūdz Dievs, lai Daugavā četras reizes gadā būtu plūdi, dabasgāzes patēriņu vienlaicīgi samazinot divas reizes,» noteica J. Ozoliņš. PCTVL vēlme stimulēt zaļās enerģijas izmantošanu gan neattaisnos cerēto, jo zemākas energoresursu cenas var panākt, ja tirgū būtu vairāk dalībnieku, sacīja R. Āboltiņš. Viņš uzskata arī, ka nevajadzētu sasaistīt AER ražošanas attīstību ar energoefektivitātes pasākumiem, ko vēlas apvienība Par labu Latviju! (PLL), jo tās, viņaprāt, ir nesavienojamas lietas.

Jaunās ēkas - taupīgas

Par PLL ieceri izstrādāt tipveida projektus padomju laikā celto daudzdzīvokļu māju siltināšanai Providus pārstāvis norāda, ka šādi projekti jau šobrīd varot gūt atbalstu. Pretēji ir ar ēkām, ko tehnisko parametru dēļ nevar pieteikt siltināšanas atbalstam, piemēram, pirmskara laikā celtās ēkas un privātmājas, teica R. Āboltiņš. Ideja paplašināt atbalstāmo ēku kategoriju loku, kas varētu būtiski palielināt iedzīvotāju atsaucību mājokļu siltināšanai, nav manāma nevienā politiskā spēka piedāvājumā energoefektivitātes paaugstināšanai. Abi eksperti arī ir kritiski par finansiālajām iespējām īstenot SC solīto valsts atbalstu ēku siltināšanai. «Solījums visu privātā sektorā izdarīt ar administratīvajiem resursiem ir no sērijas: partija saka: izdarīt, tauta atbild - tiks izdarīts,» noteica J. Ozoliņš. Savukārt PCTVL vēlmi sniegt valsts palīdzību mājokļu siltināšanā abi eksperti vērtēja kā racionālu. Tiesa, nav īsti saprotams, kā tieši autori šo ideju un arī iecerēto būvju siltināšanas programmu plāno īstenot, piebilda R. Āboltiņš. Abi nozares pārstāvji uzteica Vienotību un VL!-TB/LNNK par ideju noteikt stingrus būvniecības standartus, lai jaunuzceltās ēkas būtu energoefektīvas jeb enerģiju taupošas. VL!-TB/LNNK mērķis par ietaupīto enerģijas apmēru gan vismaz tuvākajos desmit gados ir nesasniedzams, uzskata Providus pētnieks.

Vēlas zemākus tarifus

Visai populistisks, pēc ekspertu domām, ir arī PCTVL solījums par auditu energokompānijās ar domu mazināt tarifus. Šādas revīzijas notiek regulāri, tiek arī optimizētas izmaksas. Elektroenerģijas cenas Latvijā pēdējos 20 gados bija vienas no zemākajām Eiropā. Latvenergo nepieciešams modernizēt, kas prasīs lielas investīcijas, līdz ar to solīt zemākus tarifus ir populistiski, norādīja Providus pētnieks. PCTVL solītā atklātība elektroenerģijas cenu veidošanas principos jau tiek īstenota, bet siltuma tarifu veidošanas principiem gan vajadzētu būt caurskatāmākiem. Tad iedzīvotājiem būtu skaidrs, kādēļ dažādās pašvaldībās siltuma cenas atšķiras, noteica Providus pētnieks.

Enerģijas tirgus liberalizācija, ko zemāku tarifu vārdā vēlas Vienotība, pēc Providus pētnieka teiktā, jau daļēji ir notikusi. No 2007. gada ir atvērts elektroenerģijas tirgus. Lielākais neatrisinātais jautājums šobrīd ir līdz 2014. gadam pagarinātās ekskluzīvās iespējas gāzes piegādē. Tāpēc ir apsveicama VL!-TB/LNNK vēlme pēc iespējas ātrāk panākt gāzes piegādes tirgus liberalizāciju, teic R. Āboltiņš. J. Ozoliņš gan bilst, ka liberalizācija «pati par sevi» nemazina atkarību no Krievijas gāzes. Eksperti arī stipri apšauba SC ambiciozos plānus gāzes patēriņa un oglekļa izmešu mazināšanā. PLL iecere atcelt akcīzes nodokli savukārt nav atbalstāma, jo tas padarītu konkurētnespējīgus AER, noteica R. Āboltiņš.

Par Vienotības plāniem attiecībā uz Baltijas valstu kopīgo atomelektrostacijas (AES) projektu R. Āboltiņš noteica: projektā līdz šim ieguldītas lielas pūles un ir tikai loģiski, ja tas tiktu turpināts. Šāda projekta īstenošana padarītu neaktuālu Latvijai pašai savas AES būvi. Tomēr, ja kas saietu greizi, tad mazas jaudas AES būvniecība Latvijā būtu nopietni jāapsver, par VL!-TB/LNNK plāniem veikt izpēti noteica R. Āboltiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Saskaņas centrs
Pašreiz 120 nosiltināto ēku vietā nosiltināsim 12 865. Tas notiks ar valdības atbalstu.
Trīskārši samazināts dabasgāzes patēriņš un divreiz - palielināts biomasas.
Par 30% samazināt CO2 emisijas.
Divreiz palielināt ikgadējo elektroenerģijas eksportu.

Apvienība Vienotība
Daudzveidīgi energoresursu piegādes avoti, līdz 2015. gadam efektīvi energotīklu starpsavienojumi, lai iekļautos Eiropas energosistēmā.
Atjaunojamo energoresursu (AER) īpatsvars 2015. gadā - 40% no visiem energoresursiem. Pieņemot atjaunojamās enerģijas likumu, likvidēsim AER kvotu sistēmu un izveidosim ekonomiski pamatotu sistēmu vietējo enerģijas ražotāju un patērētāju atbalstam.
Pakāpeniska energoresursu tirgus liberalizēšana, lai panāktu augstāku efektivitāti, lielāku konkurenci un zemākus energoresursu tarifus patērētājam.
Kopā ar Baltijas valstīm turpināt ar jaunas atomelektrostacijas (AES) celtniecību saistīto darbu.
Stingrāki būvniecības noteikumi, lai veicinātu energoefektīvu telpisko plānošanu, apbūvi un ēku ekspluatāciju. Risināt mazu un ekonomisku koģenerācijas apkures sistēmu ieviešanu pašvaldībās.
ES nauda - elektrisko tīklu attīstībā, lai nodrošinātu vienmērīgāku elektroenerģijas patēriņu lauku rajonos un izslēgtu enerģijas piegādes pārtraukumus u.c.

ZZS
Līdz 2021. gadam no AER Latvijā jāsaražo 59% siltuma enerģijas. Par pāreju uz siltuma ražošanu no AER piešķirsim valsts garantētus dāvinājumus.
Pievienotās vērtības nodokļa likmi AER samazināsim no 21% līdz 15%.
Nākamgad biodegvielas piejaukumu fosilajai jāpaaugstina līdz 10%.
Saglabāsim Latviju, brīvu no kodolenerģijas.
Risinājumi, lai veicinātu videi draudzīga transporta izmantošanu, piemēram, bezmaksas stāvvietas Rīgā nulles emisiju automašīnām.

PCTVL
Audits valsts energokompānijās, lai optimizētu izmaksas un mazinātu tarifus patērētājiem.
Atklātība elektrības un siltuma tarifos un to veidošanas principos.
Stimulēt enerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem.
Īstenot efektīvākas ēku un būvju siltināšanas programmas, valsts palīdzība dokumentu sagatavošanā un kreditēšanā.

Apvienība Par labu Latviju!
Atjaunojamas enerģijas likums, kas iezīmētu nemainīgus atbalsta nosacījumus līdz 2020. gadam. Atbalsts pārejai uz AER izmantošanu enerģijas ražošanai jākoncentrē teritorijās, kur nav pieejama dabasgāze.
Jāpalielina atbalsts pārejai uz elektrības un siltuma ražošanu koģenerācijā blīvi apdzīvotās teritorijās ar centralizēto siltumapgādes sistēmu. Pašvaldībām - pienākums attīstības programmās izvērtēt AER izmantošanas iespējas.
Lai mazinātu atkarību no viena piegādātāja, atbalstīsim sašķidrinātas gāzes patēriņu.
Vienkāršotas būvniecības saskaņošanas procedūras ēku siltināšanas projektiem. Padomju laikā celtajām tipveida daudzdzīvokļu mājām - tipveida siltināšanas projekti. Valsts atbalsts daudzdzīvokļu māju siltināšanas kreditēšanai. Palielināts finansējums publisko ēku siltināšanai.
Dabasgāzei jāatceļ akcīzes nodoklis, to nedrīkst ieviest līdz
2014. gadam.

VL!-TB/LNNK
Augstākie obligātie AER lietošanas mērķi pasaulē: 2020. gadā 60% no Latvijas kopējā energobilances un 30% no transporta degvielas patēriņa - vietējas izcelsmes atjaunojamā enerģija.
Iniciēsim Latvijas «NEGAvatu programmas» (ietaupītās enerģijas) izstrādi, nosakot zema energopatēriņa ēkas par vienīgo pieļaujamo būvniecības standartu.
Veicināsim zaļā transporta attīstību, subsidējot energokultūru audzētājus un biodegvielas ražotājus. Valsts atbalsta instrumenti AER izmantošanai mājsaimniecībās, piemēram, vēja ģeneratoru un saules enerģijas paneļu uzstādīšanai.
Veicināsim vietējo energoresursu - biomasas, koksnes, kūdras - izmantošanu pilsētu centralizētās siltumapgādes sistēmās.
Lai maksimāli mazinātu Latvijas energoatkarību no Krievijas, pēc iespējas ātrāk nodrošināsim gāzes piegādes tirgus liberalizāciju.
Nekavējoša investoru piesaiste, lai 2016. gadā iedarbinātu jaunu cietā kurināmā elektrostaciju Kurzemē.
Uzsāksim nopietnu izpēti nelielas AES būvei Latvijā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?