Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Tuvredzīgie retoriķi

Ungāriem ir Balatona ezers un tur notiek viens no F-1 posmiem - apmēram tik «dziļas» vēl pirms pāris gadiem bija caurmēra Latvijas iedzīvotāja zināšanas par Ungāriju.

Pēdējos gados ārvalstu medijos Latvija un Ungārija nereti tiek minētas kopā - kā pirmās no ES dalībvalstīm, kas vieglprātīgās fiskālās politikas dēļ bijušas spiestas lūgt Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas finansiālo palīdzību.

Paralēles varam turpināt vilkt vēl tagad - pavasarī Ungārijā notika parlamenta vēlēšanas, rudenī tādas sagaidāmas arī pie mums. Gandrīz mats matā sakrīt arī priekšvēlēšanu periodā izmantotā retorika - politiķi pēkšņi, «sadzērušies drosmi», malu malās sludina, ka, ieguvuši varu, noliks pie vietas starptautiskos aizdevējus. Dūšīgi runāšot, cīnīšoties, «izsitīšot» labvēlīgākus nosacījumus. Kamēr Latvijas politiķu verbālā dūru vīstīšana pret starptautiskajiem aizdevējiem vēl tikai uzņem apgriezienus, ungāri jau izmēģinājuši, cik liels ir aizdevēju pacietības mērs.

Ungārijas valdības vadītāja Viktora Orbana (plašsaziņas līdzekļos viņš tiek dēvēts gan par konservatīvā spārna pārstāvi, gan vienkārši par populistu) uzstājīgie vēstījumi, ka paši ungāri zināšot, kādas metodes pielietot, lai samazinātu budžeta deficītu, nav pārliecinājuši nedz SVF un EK, nedz starptautiskos finanšu tirgus. Aizdevuma maksājumu raitais plūdums ir apsīcis, savukārt investori steidz atbrīvoties no Ungārijas vērtspapīriem un citiem aktīviem.

Vērā ņemams ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas vadītāja Tomasa Mirova paustais brīdinājums: «Ir draudi, ka Ungārija var inficēt arī visas citas Austrumeiropas valstis, bet tās var pasargāties, turpinot reformas un izdevumu restrukturizāciju.»

Ja kāds domā, ka uz Latviju Ungārijas pēdējo nedēļu pieredze neattiecas, tā ir ļoti tuvredzīga nostāja.

Latvijā, līdzīgi kā Ungārijā, ir manāmi daži ekonomikas atkopšanās dīgsti, tādēļ jautājums par fiskālās politikas un budžeta ilgtspējas nodrošināšanu pēdējā laikā pazudis no pragmatisku diskutētāju dienaskārtības. Modrību iežūžo arī vēsts, ka patlaban Valsts kasē uzkrāts vēsturiski lielākais līdzekļu apjoms - teju miljards latu starptautiskā aizdevuma programmas ietvaros saņemtu līdzekļu. Zīmīgi, ka Latvijas politiķi savā retorikā pēdējo mēnešu laikā izmantojuši līdzīgus apsvērumus kā viņu kolēģi no Ungārijas. Proti, ka galvenais jau ir sasniegt noteiktos budžeta deficīta «griestus», bet līdzekļi, ar kādiem šis rezultāts tiek panākts, ir mazāk svarīgi.

Šāds uzskats, šķiet, izriet no visai šaurpierīga budžeta sabalansēšanas nepieciešamības traktējuma - ka tas jādara, lai «izdabātu» SVF un EK prasībām.

Budžeta sabalansēšanas mērķim ir jābūt tā ilgtspējas nodrošināšanai. Tādēļ žēl, ka Fiskālās disciplīnas likuma un vidēja termiņa budžeta plānošanas ieviešana ir tik ļoti aizkavējusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?