Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uz bremzēm zinātnieku un uzņēmēju sadarbība

Zinātnieku un uzņēmēju kopīgajos pētījumos ieguldītie vairāk nekā divi miljoni latu nav pietiekams iemesls Eiropas Savienības (ES) atbalsta programmu Kompetences centri vērtēt kā veiksmīgu - Finanšu ministrija (FM) to apturējusi, jo ieviešanā konstatēti vairāki riski. Programmas dalībnieki - uzņēmēji un zinātniskie institūti - šo pauzi uzskata par neapsvērtu, lēmumu - par skarbu un pauž bažas, ka veiksmīgi sāktā sadarbība varētu aprauties.

Vērtēs, kā turpināt

Programma Kompetences centri tika atvērta pērnā gada sākumā, nodibinot sešus kompetences centrus. Jau augustā, saņemot signālus no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) par problēmām ar iepirkumiem programmas ietvaros, FM aicinājusi Ekonomikas ministriju (EM) situāciju risināt, taču vēl līdz novembrim nekas neesot darīts, stāsta FM valsts sekretāra vietnieks Aleksandrs Antonovs. Pērnā gada nogalē auditā konstatēti vairāki riski. «Faktiski tika konstatēts, ka kompetences centri pērk pakalpojumus no saviem dibinātājiem, kas ir saistītās personas, un tas ir interešu konflikts,» skaidro A. Antonovs un norāda, ka bijušas bažas, vai centri varēs turpināt darbību, kad apsīks dāsnā ES struktūrfondu finanšu plūsma. Pagaidām ne valdība, ne koalīcijas darba grupa nav noteikusi termiņu, kad EM būtu jānoregulē situācija, taču, kā norāda A. Antonovs, «tas ir viņu pašu interesēs - pēc iespējas ātrāk novērst savas kļūdas vai neizdarības». Ja bažas izrādīsies nepamatotas, programma tiks atjaunota un centri finansējumu saņems. A. Antonovs uzsver, ka ir nepieciešamas programmas, kas veicina sadarbību starp uzņēmējiem un zinātniekiem, un atgādina, ka projekts Zinātnes un tehnoloģiju parks lielā mērā tika apturēts neveiksmīgi izstrādātā programmas dizaina dēļ.

Skarbs pārsteigums

Latvijas Universitātes (LU) Inovāciju centra vadītājs Matīss Neimanis spriež, ka pilnīga programmas apturēšana nav bijis labākais risinājums, lai arī tā neīstenojās, kā iecerēts. Viņaprāt, problēmās galvenokārt vainojami programmas dizaina izstrādātāji. «Pat ja identificētas ne pārāk smukas lietas, bija jāskatās plašāk - kas ir tas labais, kas izdarīts. Tagad nav saprotams, vai FM uzskatā visi projekti ir slikti vai tikai daži,» saka M. Neimanis. Sliktākais, kas varētu notikt, - sadarbība starp zinātniekiem un uzņēmējiem aprautos. Lai arī sadarbība veidojusies palēnām un vēl nav izmērāma projektu un līgumu skaitā, galvenais pienesums bijis, ka zinātnieki zinājuši, kurās jomās uzņēmēji darbojas un kurā gultnē vajadzētu virzīt pētījumus. LU kā dalībnieku programmas apturēšana finansiāli neietekmēs, taču varētu apstāties vairāki interesanti projekti.

«Šī mums ir negaidīta ziņa,» par Kompetences centru programmas apturēšanu saka Uldis Iltners, Madara Cosmetics direktors. Tomēr iesāktais tiks turpināts, jo nevar apturēt darbu pie jaunu produktu izstrādes - pašreizējiem pētījumiem ir būtiska nozīme, lai nākotnē varētu realizēt oriģinālus un konkurētspējīgus produktus ar zinātnisku pamatojumu. Par jaunajiem projektiem U. Iltners neko sīkāk neizpauž, tikai atklāj, ka ar tiem sabiedrību iepazīstinās maijā. Pagaidām Madara Cosmetics pārstāvji šajā situācijā satraukumu neizjūt, taču U. Iltners atzīst - situācija, kad valsts neizdarības dēļ aptur projektu, kurā radīti produkti ar augstu pievienoto vērtību, šķiet nesaprotama.

EM pauž, ka rosinās grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas turpmāk paredz kompetences centru dalībnieku pārbaudes - tas nodrošinātu caurskatāmību, kā arī rosina noteikt speciālas prasības kompetences centru iepirkumiem: tie būs jāpadara publiskāki, un, pat ja pieteiksies tikai viens pretendents, piedāvātās cenas pamatotība būs obligāti jāizvērtē. Savukārt FM piedāvā pārskatīt finansējumu, daļu projektu pārceļot uz ES fondu aktivitātes Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde otro kārtu.

Kopējais kompetences centru budžets ir 55 miljoni latu, no tiem 37,37 lati piešķirti ES struktūrfondu ietvaros, šo summu paredzēts izmantot vismaz 124 pētījumu veikšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?