Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Uz Latgali sola sūtīt kaujas desantu

Valdībai ir jādomā par visas Latvijas reģionālo attīstību, bet Latgalē varētu būt pilotprojekts, kur sākt kompleksu reģionu atbalsta programmu. Šis ir viens no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) šajās dienās izteiktajiem paziņojumiem, kas izskanēja trešdien Latgales attīstībai veltītajā diskusijā, kuru organizēja Zatlera Reformu partijas (ZRP) ministri.

Tās laikā Latgales pašvaldību vadītāji norādīja, ka viņiem būtu svarīgi dzirdēt arī citu partiju ministru viedokli, lai saprastu, cik nopietni valdība kopumā varētu atbalstīt šajā sarunā izteiktās idejas un Latgales intereses.

ZRP ministri ne pirmo reizi cenšas iekustināt valdību, kas nosacīti darbojas snaudošā režīmā, lai attaisnotu savus priekšvēlēšanu solījumus panākt būtiskas pārmaiņas nolūkā uzlabot cilvēku dzīvi. Diskusijā, kurā piedalījās arī Latgales vietējie līderi, uzstājās ne tikai E. Sprūdžs, bet arī izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Tieši viņš kliedēja ilūzijas, ka atslēgvārds ir nauda. «Latgale ir saņēmusi tikpat, cik citi. Jautājums ir, kur šī nauda ir investēta un vai tas ir radījis pamatu attīstībai,» vaicāja D. Pavļuts un norādīja, ka Vidzemes vidienē un arī citu reģionu pierobežā situācija ir līdzīga kā Latgalē. Viņš, tāpat kā E. Sprūdžs, uzsvēra, ka finansējums ir jāiegulda objektos, kas veicina ekonomikas attīstību, nevis prasa vēl papildu izmaksas. Tādas, piemēram, ir treknajos gados sabūvētās sporta halles vietās, kur palicis maz iedzīvotāju, vai strūklakas pilsētu parkos.

D. Pavļuts redz arī Ekonomikas ministrijas budžetā aptuveni 12 miljonus latu, ko varētu pārdalīt par labu reģionu attīstībai. E. Sprūdžs iepriekš Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē norādīja, ka Vides aizsardzības un pašvaldību ministrija savā budžetā varētu atrast 6 miljonus latu, pārdalot «klimata pārmaiņu finanšu instrumenta naudu», bet no Zemkopības ministrijas budžeta lauku vides attīstībai paredzētiem līdzekļiem varētu rast aptuveni 29 miljonus latu uzņēmējdarbības veicināšanai, bet dažādu birokrātisku šķēršļu dēļ šai naudai cilvēki netiekot klāt.

Ministriem bija virkne piedāvājumu, ko vajadzētu darīt, lai atdzīvinātu Latgali, taču, kā to izdarīt un kad tas varētu notikt, viņi vēl skaidri nepateica. Viens no minētajiem tūlītējiem pasākumiem bija apņemšanās izveidot pārnozaru rīcības komandu, kurā būtu ministriju pārstāvji un pieaicinātie eksperti. To E. Sprūdžs nosauca «par kaujas desantu, kas dodas divu nedēļu misijā uz Latgali», lai tiktos ar pašvaldību vadītājiem un uzņēmējiem, un apzinātu reģiona vajadzības.

ZRP ministru nosaukto pasākumu vidū vēl bija nepieciešamība ieguldīt cilvēku izglītībā, kas iespējams uz jau esošo izglītības iestāžu bāzes, kā arī sadarbībā ar Labklājības ministriju plānots kopā risināt nodarbinātības problēmas. Izglītības ministrs R. Ķīlis aicināja nopietni apsvērt, kā nodrošināt reģiona cilvēkiem psihologu atbalstu un palīdzētu atbrīvoties no alkoholisma tiem, kuri nonākuši tā atkarībā, - viņaprāt, arī tā ir nopietna problēma, kas kavē attīstību.

Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (SC) diskusijā atzina, ka idejas ir cerīgas un pašvaldības pašas ar tām ir gājušas uz ministrijām, bet līdz šim nav izdevies tās ieviest. Viņaprāt, svarīgākais ir uz esošo mācību iestāžu bāzes sākt bezdarbnieku apmācību pēc darba devēju pasūtījuma, jo kvalificētu kadru trūkums ir viena no problēmām. Saeimas deputāte Inese Laizāne (VL-TB/LNNK), kura ir no Latgales, diskusijā teica: «Mana sirds gavilē, jo beidzot kaut kas sāk notikt.»

Bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) iepriekš Saeimas komisijas sēdē sacīja, ka saredz vairākus apgrūtinājumus - pašvaldībām nav līdzfinansējuma projektu īstenošanai, arī uzņēmējiem nav tādas kapacitātes, lai «paņemtu to naudu».

Cits bijušais ministrs, Lielo pilsētu asociācijas padomnieks Māris Kučinskis, tāpat kā ekonomikas ministrs, uzskata, ka Latgale naudas ziņā nav saņēmusi mazāk, bet investīcijas nav stimulējušas uzņēmējdarbību. Viņš ierosinātu padomāt arī par īpašu ārvalstīs noskatītu reģionālo piemaksu jaunajiem speciālistiem, kuri būtu gatavi pēc augstskolas beigšanas doties strādāt uz Latgali.

Ar savu piedāvājumu gatava nākt klajā arī Vienotības Saeimas frakcija, kuras priekšsēdētājs Dzintars Zaķis Dienai, piemēram, minēja nepieciešamību izmantot tādu Latgales resursu kā ezeri, lai attīstītu zivsaimniecību. Viņš ir gatavs arī nosaukt konkrētus ceļu posmus, kuru asfaltēšana veicinātu uzņēmējdarbību un tūrismu. Arī valsts kapitālsabiedrības varētu iesaistīt ražotņu atjaunošanā reģionā, uzskata Dz. Zaķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?